Gå direkt till innehållet

Hållbarhetsrelaterade upplysningar om diskretionära kapitalförvaltningsportföljer

På denna webbplats finns information om hållbarhet i sådana diskretionära kapitalförvaltningsportföljer som vid sidan av andra egenskaper främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, eller en kombination av dessa egenskaper, i enlighet med artikel 8 i upplysningsförordningen 2019/2088 (SFDR).

SFDR är en del av Europeiska unionens paket för hållbar finansiering. Syftet med regleringen är att underlätta jämförelser av investeringsprodukters ansvarsfullhet och att på sikt styra kapital till hållbara investeringsobjekt. I och med regleringen ges investerarna information om hur olika investeringsprodukter beaktar så kallade ESG-aspekter. Förkortningen ESG härrör från orden environment, social och governance, det vill säga miljö, samhälle och bolagsstyrning.

Model.AnchorLinkTargetDescription Omfattande

Diskretionär kapitalförvaltning omfattande

Produkten är en globalt diversifierad investeringsportfölj som syftar till en värdeökning på lång sikt enligt portföljens risknivå. Risker i investeringsverksamheten hanteras så att investeringar diversifieras till olika aktiemarknader, ränteinvesteringar och alternativa investeringsobjekt. Genom en aktiv kapitalförvaltning eftersträvar investeringsportföljen en värdeökning på lång sikt.

Aktieinvesteringar görs främst i form av direkta aktieinvesteringar i Finland samt i form av ETF-investeringar och investeringar i aktiefonder i andra delar av världen. Ränteinvesteringar görs främst i form av ETF-investeringar och investeringar i aktiefonder. Alternativa investeringar görs främst i form av fondinvesteringar. Investeringar i råvaror görs främst i form av ETC-investeringar.

 

Diskretionär kapitalförvaltning omfattande

Publiceringsdatum: 21.12.2022

Uppdaterad: 18.6.2025

 

 

Sammanfattning

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, dvs. den är en produkt enligt artikel 8 i upplysningsförordningen. I praktiken främjas egenskaperna i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning till exempel med hjälp av olika strategier för ansvarsfulla investeringar, såsom ESG-integrering och uteslutning.

Den finansiella produkten förbinder sig att göra 40 procent hållbara investeringar. Den finansiella produkten har inte förbundit sig att göra ett visst antal investeringar som är förenliga med taxonomin. 

 

Inga mål för hållbar investering

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, men dess mål är inte hållbara investeringar.
 
Trots att den finansiella produkten inte har hållbar investering som mål, kan hållbara investeringar ingå i produkten. Till den del hållbara investeringar ingår i den finansiella produkten, säkerställer vi att investeringarna inte orsakar betydande skada för andra miljörelaterade eller sociala mål. Vi säkerställer att betydande skada inte uppstår genom att screena våra investeringsobjekt.
 
Till den del den finansiella produkten investerar i aktie-, ränte- eller blandfonder eller gör direkta placeringar, ska företaget som är investeringsobjekt uppfylla vissa kriterier för att anses vara en hållbar investering. Om över 50 procent av ett företags omsättning härrör från produkter eller tjänster som har negativa konsekvenser för uppnåendet av FN:s mål för en hållbar utveckling eller om ett företag är delaktigt i ett eller flera riktigt allvarliga tvistemål eller brott i anknytning till ett mål för en hållbar utveckling, anses företaget orsaka betydande skada och uppfyller således inte kriterierna för hållbara investeringar. Dessutom försäkrar vi oss om att våra investeringsobjekt som klassificerats som hållbara investeringar inte orsakar betydande skada genom att bryta mot internationella normer. Vi använder följande referensramar när vi bedömer huruvida våra investeringsobjekt uppfyller kraven enligt internationella normer: FN:s globala överenskommelse, FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter, OECD:s riktlinjer för multinationella företag och Internationella arbetsorganisationens (ILO:s) konventioner. Referensramarna ovan innefattar bland annat principer som gäller mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljö och bekämpning av korruption.
 
Till den del den finansiella produkten investerar i S-Bankens fastighetsfonder, säkerställer vi att betydande skada inte uppstår genom att kontrollera investeringsobjekt före investeringarna och under innehavstiden. Om ett investeringsobjekt anses orsaka betydande skada anses det inte vara hållbart.
 
Vi följer också upp indikatorer som beskriver de huvudsakliga negativa konsekvenserna. De huvudsakliga negativa konsekvenserna beaktas genom att utesluta, påverka och säkerställa att investeringsobjekten följer internationella normer. 

 

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Den finansiella produkten främjar bland annat begränsning av och anpassning till klimatförändringar samt egenskaper i anknytning till socialt ansvar, såsom respekt för mänskliga rättigheter och arbetslivsstandarder.

Den finansiella produkten främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom att till exempel dra nytta av ESG-integrering, uteslutningsmetoden och normbaserad screening samt genom att påverka företagens verksamhet. 

 

Investeringsstrategi

Den finansiella produkten är aktiv och främjar miljörelaterade och sociala egenskaper. I praktiken beaktas egenskaperna i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning med hjälp av olika strategier för ansvarsfulla investeringar, såsom ESG-integrering och uteslutning.

Med ESG-integrering, det vill säga inkludering av ansvarsfrågor i investeringsbeslut, strävar vi efter att bedöma konsekvenserna av hållbarhetsrisker och -möjligheter för investeringsobjekten. Som stöd för den egna analysen kan vi använda till exempel ESG-klassificeringar.

Uteslutning är en viktig strategi för att hantera hållbarhetsrisker. Vi strävar efter att minska riskerna genom att kategoriskt låta bli att investera i investeringsobjekt med på förhand definierade egenskaper. Till den del den finansiella produkten investerar i S-Bankens aktie- och räntefonder är sådana investeringsobjekt till exempel företag vars affärsverksamhet är starkt beroende av kol. Även investeringsobjekt vars verksamhet anses bryta mot allmänt accepterade internationella normer kan läggas till på uteslutningslistan. 

Uteslutning är en betydande strategi vid beaktandet av hållbarhetsrisker. Vi strävar efter att minska riskerna genom att kategoriskt låta bli att investera i investeringsobjekt med på förhand definierade egenskaper. Sådana är till exempel företag vars affärsverksamhet är kraftigt beroende av kol. Även investeringsobjekt vars verksamhet anses bryta mot allmänt accepterade internationella normer kan läggas till uteslutningslistan.

Vi utövar även ägarinflytande med olika medel. Möjliga medel är att rösta på bolagsstämmor, påverka investeringsobjekt direkt genom samtal om ESG samt delta i sampåverkan tillsammans med andra investerare.

När vi fattar investeringsbeslut bedömer vi också iakttagandet av god bolagsstyrning i de företag som är investeringsobjekt genom att samla in information om företagen. Till den del den finansiella produkten investerar i S-Bankens aktie- och räntefonder bedömer vi bolagsstyrningen genom att analysera bland annat affärsetiken, ägarkontrollerna och styrelsens egenskaper när vi fattar investeringsbeslut. Om det finns allvarliga överträdelser vid bolagsstyrningen i ett företag, kan vi antingen inleda påverkan på företaget eller lägga till företaget på vår uteslutningslista. 

Till den del den finansiella produkten investerar i S-Bankens fastighetsfonder, bedömer vi regelbundet huruvida de bolag som fonden äger iakttar god styrning genom att samla in uppgifter om de bolag som är investeringsobjekt. Fonderna äger vanligen majoriteten i de bolag som är investeringsobjekt och förutsätter iakttagande av god styrning i dessa. Fonderna äger i regel endast sådana bolag vars syfte är att äga fastigheter. Ovan nämnda bolag har inga anställda.

Till den del den finansiella produkten investerar i externa produkter, säkerställer vi att kapitalförvaltaren har undertecknat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar och således har förbundit sig att också inkludera frågor kring bolagsstyrning i sin investeringsverksamhet.

 

Andel av investeringar

Den finansiella produkten förbinder sig att göra minst 40 procent hållbara investeringar. Den finansiella produkten har inte förbundit sig att göra ett visst antal investeringar som är förenliga med taxonomin. 

Mer information om allokeringen av tillgångar finns i den finansiella produktens hållbarhetsdokument som finns på denna sida.

 

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Vi använder olika indikatorer i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning för att mäta uppnåendet av miljörelaterade och sociala egenskaper. Vi övervakar regelbundet indikatorerna under investeringens hela livscykel.

Vid övervakningen utnyttjar vi data som erhålls från tredje part. Vi bedömer regelbundet huruvida dataleverantörerna och hållbarhetsindikatorerna är lämpliga. Dessutom förutsätter vi att en dataleverantör vi anlitat regelbundet bedömer den information som leverantören överlämnar och att metodologin i anknytning till dataproduktionen är uppdaterad.

 

Metoder

Vi använder olika indikatorer i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning för att mäta uppnåendet av miljörelaterade och sociala egenskaper.

Till den del den finansiella produkten investerar i aktie-, ränte- och blandfonder mäter och övervakar vi bland annat koldioxidavtrycket, portföljens ESG-poäng och portföljens ESG-betyg. Dessutom följer vi upp hur stor andel av företagens omsättning som härrör från en miljöpositiv affärsverksamhet. Med miljöpositiv affärsverksamhet avses i detta sammanhang en på förhand definierad affärsverksamhet som har positiv miljöpåverkan eller som tar fram miljölösningar. Vi följer också upp motsvarande indikator på social effekt. Med affärsverksamhet som är positiv med tanke på socialt ansvar avses i detta sammanhang en på förhand definierad affärsverksamhet som tar fram lösningar på sociala utmaningar. Vi övervakar också antalet företag som äger fossila bränslereserver och andelen sådana företag i fonden. Dessutom övervakar vi brott mot internationella normer.  

Till den del den finansiella produkten investerar i S-Bankens fastighetsfonder, mäter och övervakar vi fastigheternas förbrukningstrender (el, värmeenergi, vatten), koldioxidutsläppen från energi och avfallets återvinningsgrad samt skogscertifieringar, de stående trädens kollager, skogens årliga kolbalans, skogens genomsnittliga årliga kolsänka i Finland och genomsnittlig årlig kolpåverkan i Finland. Till den del den finansiella produkten investerar i S-Banken Tomt Specialplaceringsfond, övervakar och mäter vi bland annat den genomsnittliga energiklassen för byggnaderna på de tomter som fonden äger, antalet tomter med långa markarrendeavtal och antalet tomter som har ett bra läge.

Likaså följer vi upp och säkerställer att minimiandelen hållbara investeringar uppfylls. Mer detaljerade beskrivningar av hållbarhetsindikatorerna finns i den finansiella produktens hållbarhetsdokument “Hållbarhetsupplysningar innan avtal ingås”. 

Till den del den finansiella produkten investerar i tredje parters investeringsprodukter, förutsätter vi att kapitalförvaltarna har undertecknat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. På så sätt kan vi försäkra oss om en viss ansvarsnivå även i externa fonder.

 

Datakällor och databehandling

Till den del den finansiella produkten investerar i S-Bankens aktie- och räntefonder använder vi främst data som producerats av MSCI ESG Research LLC (nedan Tjänsteleverantören) för att säkerställa att miljörelaterade och sociala egenskaper uppfylls. Om data som investeringsobjektet självt rapporterar om de ESG-indikatorer som ska uppföljas inte finns tillgängliga, kan en del av uppgifterna grunda sig på Tjänsteleverantörens uppskattning. Uppskattningarna bygger vanligtvis på branschgenomsnitt, regionala kriterier och uppgifter som rapporterats av företagen.  Andelen uppgifter som ska uppskattas kan inte fastställas på förhand, eftersom den varierar utifrån den finansiella produktens aktuella investeringsobjekt och de ESG-indikatorer som ska uppföljas. När rapporterade data finns tillgängliga, prioriteras användning av sådana data.  

Vi säkerställer regelbundet att de data vi använder är av hög kvalitet och att de stämmer. Detta kan vi säkerställa bland annat genom att använda sådana data från Tjänsteleverantören som är så heltäckande som möjligt och där metodiken för insamling och beräkning av data är transparent och av hög kvalitet. Vi anlitar tjänsteleverantörer som är allmänt anlitade på marknaden och som uppfattas som förstklassiga.  Vi för en aktiv dialog med Tjänsteleverantören som vi anlitar. Om vi upptäcker avvikelser eller brister i data från tredje part, utreder vi dessutom orsaken direkt från datakällan och vidtar åtgärder vid behov.  

Tjänsteleverantören vi anlitar tillämpar definierade processer för att säkerställa datakvaliteten och för att korrigera felaktiga uppgifter. De använda datakällorna utvärderas regelbundet. Om vi observerar brister i de datakällor som används, vidtar vi vid behov åtgärder för att korrigera bristerna eller byta datakälla. 

Datakällorna används både genom att direkt använda Tjänsteleverantörens datapunkter och analyser och genom att använda data för egna analyser och utvärderingar. ESG-data som produceras av Tjänsteleverantören lagras i affärsverksamhetens egen applikation, där nya data från Tjänsteleverantören uppdateras regelbundet. Med applikationen utförs centraliserat insamling, aggregering och vid behov beräkning av ESG-data som krävs för monitorering och rapportering, och dessutom underhålls de relaterade definitionerna. ESG-data från den centrala databehandlingsapplikationen uppdateras även i separata monitorerings- och rapporteringsapplikationer för användning i applikationsprocesserna. Dessutom används data bland annat av portföljförvaltare direkt via en tredje parts ESG-plattform. 

Till den del den finansiella produkten investerar i S-Bankens fastighetsfonder samlas data i regel in direkt från de fastigheter som är investeringsobjekt, men också data från våra samarbetspartner (såsom Newsec Property Asset Management Finland Oy, Granlund Oy, Are Oy, Lassila & Tikanoja Oyj och Innofor Finland Oy) och allmänt tillgänglig information kan användas vid insamlingen av data. Dessutom använder vi energihanteringssystemet EnerKey. Vad gäller S-Banken Skog Specialplaceringsfond kan en del av uppgifterna grunda sig på en tredjepartsuppskattning. Andelen uppgifter som ska uppskattas kan inte fastställas på förhand, eftersom den varierar utifrån fondens aktuella investeringsobjekt och de ESG-indikatorer som ska uppföljas. När rapporterade data finns tillgängliga, prioriteras användning av sådana data.  För beräkningar relaterade till fastighetsfondernas minimiåtaganden tillämpar vi principen om fyra ögon. 

De använda datakällorna utvärderas regelbundet, och vi säkerställer också regelbundet att de data vi använder är av hög kvalitet och att de stämmer. Detta kan vi säkerställa bland annat genom att välja pålitliga aktörer som samarbetspartner. Dessutom kontrollerar vi data som vi erhållit från tredje parter och vidtar åtgärder om vi upptäcker avvikelser eller brister i dem.

 

Begränsningar för metoder och data

Alla hållbarhetsrelaterade data finns inte alltid tillgängliga om investeringsobjekten, och därför kan våra data delvis grunda sig på uppskattningar eller också gäller de inte nödvändigtvis alla investeringsobjekt eller uppföljda indikatorer i sin helhet. Om de data som behövs inte finns tillgängliga från den huvudsakliga datakällan, kan vi också förlita oss på andra datakällor.  

Vi säkerställer dock att minimikraven för produktens hållbarhet uppfylls. Om gränsen för minimikraven underskrids, vidtar vi omedelbart åtgärder för att korrigera detta. 

 

Due diligence

Vi screenar regelbundet alla våra investeringsobjekt för att säkerställa att hållbarhetsrelaterade överenskommelser uppfylls. Investeringsobjekten analyseras innan investeringsbeslut fattas och regelbundet under investeringstiden.

 

Strategier för engagemang

Den finansiella produkten kan främja miljörelaterade och sociala egenskaper genom att påverka företag som är investeringsobjekt. Metoderna för ägarinflytande beror på investeringsobjektet. Mer information om vilka påverkansmedel som används i S-Bankens aktie- och räntefonder finns i vår Ägarpolicy. Dessutom rapporterar vi halvårsvis om våra påverkansåtgärder i rapporten om ansvarsfulla investeringar. Ovannämnda dokument finns på vår webbplats. 

S-Bankens fastighetsfonder har som mål att påverka fastigheternas miljörelaterade och sociala egenskaper under investeringsfasen och genom styrning under användningstiden. Mer information finns på de fondspecifika sidorna på webbplatsen.  

 

Valt referensvärde

Inget referensvärde har angetts för produkten för att uppnå miljörelaterade eller sociala egenskaper.

 

Summary in English

This financial product promotes environmental or social characteristics, i.e. it is a product falling under Article 8 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). In practice, environmental, social or governance characteristics are promoted through various sustainable investment strategies such as ESG integration and exclusion. 

The financial product is committed to making 40% sustainable investments. The financial product is not committed to making a specific number of taxonomy-compliant investments. 

 

  Datum   Ändringar 
  21.2.2022   Publicering av hållbarhetsrelaterade upplysningar. 
  18.6.2025  

Komplettering av beskrivningen av datakällor, data som ska uppskattas, databehandling och åtgärder för att säkerställa datakvaliteten i avsnittet “Datakällor och databehandling”. Komplettering också av beskrivningen av begränsningar för metoder och datakällor och beskrivningen av hur dessa begränsningar inte har någon påverkan på de miljörelaterade eller sociala egenskaperna som den finansiella produkten främjar i avsnittet “Begränsningar för metoder och data”. Precisering av beskrivningen av de referensramar som används vid bedömningen av huruvida investeringsobjekten uppfyller kraven enligt internationella normer och av beskrivningen av hur de huvudsakliga negativa konsekvenserna beaktas i avsnittet “Inga mål för hållbar investering”.  

Uppdatering också av beskrivningen av de metoder som används för att mäta uppnåendet av de miljörelaterade eller sociala egenskaperna som den finansiella produkten främjar. Dessutom utförande av andra mindre korrigeringar och uppdateringar i andra avsnitt.  

 

 

 

Model.AnchorLinkTargetDescription Investeringkorg

Diskretionär kapitalförvaltning investeringkorg

Produkten är en globalt diversifierad investeringsportfölj som syftar till en värdeökning på lång sikt enligt portföljens risknivå. Risker i investeringsverksamheten hanteras så att investeringar diversifieras till olika aktiemarknader och ränteinvesteringar. Genom en aktiv kapitalförvaltning eftersträvar investeringsportföljen en värdeökning på lång sikt. Aktie- och ränteinvesteringar görs främst i form av investeringar i aktiefonder och räntefonder. 

 

Diskretionär kapitalförvaltning investeringkorg

Publiceringsdatum: 21.12.2022

Uppdaterad: 18.6.2025

 

Sammanfattning

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, dvs. den är en produkt enligt artikel 8 i upplysningsförordningen. I praktiken främjas egenskaperna i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning till exempel med hjälp av olika strategier för ansvarsfulla investeringar, såsom ESG-integrering och uteslutning.

Den finansiella produkten förbinder sig att göra 40 procent hållbara investeringar. Den finansiella produkten har inte förbundit sig att göra ett visst antal investeringar som är förenliga med taxonomin. 

 

Inga mål för hållbar investering

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, men dess mål är inte hållbara investeringar.

Trots att den finansiella produkten inte har hållbar investering som mål, kan hållbara investeringar ingå i produkten. Till den del hållbara investeringar ingår i den finansiella produkten, säkerställer vi att investeringarna inte orsakar betydande skada för andra miljörelaterade eller sociala mål. Vi säkerställer att betydande skada inte uppstår genom att screena våra investeringsobjekt. Om över 50 procent av ett företags omsättning härrör från produkter eller tjänster som har negativa konsekvenser för uppnåendet av FN:s mål för en hållbar utveckling eller om ett företag är delaktigt i ett eller flera riktigt allvarliga tvistemål eller brott i anknytning till ett mål för en hållbar utveckling, anses företaget orsaka betydande skada och uppfyller således inte kriterierna för hållbara investeringar. 

Vi följer också upp indikatorer som beskriver de huvudsakliga negativa konsekvenserna. De huvudsakliga negativa konsekvenserna beaktas genom att utesluta, påverka och säkerställa att investeringsobjekten följer internationella normer. 

Vi försäkrar oss om att våra investeringsobjekt som klassificerats som hållbara investeringar inte orsakar betydande skada genom att bryta mot internationella normer. Vi använder följande referensramar när vi bedömer huruvida våra investeringsobjekt uppfyller kraven enligt internationella normer: FN:s globala överenskommelse, FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter, OECD:s riktlinjer för multinationella företag och Internationella arbetsorganisationens (ILO:s) konventioner. Referensramarna ovan innefattar bland annat principer som gäller mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljö och bekämpning av korruption. 

 

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Den finansiella produkten främjar bland annat begränsning av och anpassning till klimatförändringar samt egenskaper i anknytning till socialt ansvar, såsom respekt för mänskliga rättigheter och arbetslivsstandarder.

Den finansiella produkten främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom att till exempel dra nytta av ESG-integrering, uteslutningsmetoden och normbaserad screening samt genom att påverka företagens verksamhet. 

 

Investeringsstrategi


Den finansiella produkten är aktiv och främjar miljörelaterade och sociala egenskaper. I praktiken beaktas egenskaperna i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning med hjälp av olika strategier för ansvarsfulla investeringar, såsom ESG-integrering och uteslutning.
 
Med ESG-integrering, det vill säga inkludering av ansvarsfrågor i investeringsbeslut, strävar vi efter att bedöma konsekvenserna av hållbarhetsrisker och -möjligheter för investeringsobjekten. Som stöd för den egna analysen kan vi använda till exempel ESG-klassificeringar.
 
Uteslutning är en viktig strategi för att hantera hållbarhetsrisker. Vi strävar efter att minska riskerna genom att kategoriskt låta bli att investera i investeringsobjekt med på förhand definierade egenskaper. Till den del den finansiella produkten investerar i S-Bankens fonder är sådana investeringsobjekt till exempel företag vars affärsverksamhet är starkt beroende av kol. Även investeringsobjekt vars verksamhet anses bryta mot allmänt accepterade internationella normer kan läggas till på uteslutningslistan.
 
Vi utövar även ägarinflytande med olika medel. Möjliga medel är att rösta på bolagsstämmor, påverka investeringsobjekt direkt genom samtal om ESG samt delta i sampåverkan tillsammans med andra investerare.
 
När vi fattar investeringsbeslut bedömer vi också iakttagandet av god bolagsstyrning i de företag som är investeringsobjekt genom att samla in information om företagen. Till den del den finansiella produkten investerar i S-Bankens fonder bedömer vi bolagsstyrningen genom att analysera bland annat affärsetiken, ägarkontrollerna och styrelsens egenskaper när vi fattar investeringsbeslut. Om det finns allvarliga överträdelser vid bolagsstyrningen i ett företag, kan vi antingen inleda påverkan på företaget eller lägga till företaget på vår uteslutningslista.
 
Till den del den finansiella produkten investerar i externa produkter, säkerställer vi att kapitalförvaltaren har undertecknat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar och således har förbundit sig att också inkludera frågor kring bolagsstyrning i sin investeringsverksamhet.

 

Andel av investeringar

Den finansiella produkten förbinder sig att göra minst 40 procent hållbara investeringar. Den finansiella produkten har inte förbundit sig att göra ett visst antal investeringar som är förenliga med taxonomin. 

Mer information om allokeringen av tillgångar finns i den finansiella produktens hållbarhetsdokument som presenteras på den här sidan. 

 

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Vi använder olika indikatorer i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning för att mäta uppnåendet av miljörelaterade och sociala egenskaper. Vi övervakar regelbundet indikatorerna under investeringens hela livscykel.

Vid övervakningen utnyttjar vi data som erhålls från tredje part. Vi bedömer regelbundet huruvida dataleverantörerna och hållbarhetsindikatorerna är lämpliga. Dessutom förutsätter vi att en dataleverantör vi anlitat regelbundet bedömer den information som leverantören överlämnar och att metodologin i anknytning till dataproduktionen är uppdaterad.

 

Metoder

Vi använder olika indikatorer i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning för att mäta uppnåendet av miljörelaterade och sociala egenskaper.

Vi mäter och övervakar bland annat koldioxidavtrycket, portföljens ESG-poäng och portföljens ESG-betyg. Dessutom följer vi upp hur stor andel av företagens omsättning som härrör från en miljöpositiv affärsverksamhet. Med miljöpositiv affärsverksamhet avses i detta sammanhang en på förhand definierad affärsverksamhet som har positiv miljöpåverkan eller som tar fram miljölösningar. Vi följer också upp motsvarande indikator på social effekt. Med affärsverksamhet som är positiv med tanke på socialt ansvar avses i detta sammanhang en på förhand definierad affärsverksamhet som tar fram lösningar på sociala utmaningar. Vi övervakar också antalet företag som äger fossila bränslereserver och andelen sådana företag i fonden. Dessutom övervakar vi brott mot internationella normer.  Likaså följer vi upp och säkerställer att minimiandelen hållbara investeringar uppfylls. Mer detaljerade beskrivningar av hållbarhetsindikatorerna finns i den finansiella produktens hållbarhetsdokument “Hållbarhetsupplysningar innan avtal ingås”. 

Till den del den finansiella produkten investerar i tredje parters investeringsprodukter, förutsätter vi att kapitalförvaltarna har undertecknat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. På så sätt kan vi försäkra oss om en viss ansvarsnivå även i externa fonder.

 

Datakällor och databehandling

Vi använder vi som datakälla främst data som producerats av MSCI ESG Research LLC (nedan kallad 'Tjänsteleverantören), för att säkerställa att miljörelaterade och sociala egenskaper uppfylls.

Om data som investeringsobjektet självt rapporterar om de ESG-indikatorer som ska uppföljas inte finns tillgängliga, kan en del av uppgifterna grunda sig på Tjänsteleverantörens uppskattning. Uppskattningarna bygger vanligtvis på branschgenomsnitt, regionala kriterier och uppgifter som rapporterats av företagen.  Andelen uppgifter som ska uppskattas kan inte fastställas på förhand, eftersom den varierar utifrån den finansiella produktens aktuella investeringsobjekt och de ESG-indikatorer som ska uppföljas. När rapporterade data finns tillgängliga, prioriteras användning av sådana data.  

Vi säkerställer regelbundet att de data vi använder är av hög kvalitet och att de stämmer. Detta kan vi säkerställa bland annat genom att använda sådana data från Tjänsteleverantören som är så heltäckande som möjligt och där metodiken för insamling och beräkning av data är transparent och av hög kvalitet. Vi anlitar tjänsteleverantörer som är allmänt anlitade på marknaden och som uppfattas som förstklassiga.  Vi för en aktiv dialog med Tjänsteleverantören som vi anlitar. Om vi upptäcker avvikelser eller brister i data från tredje part, utreder vi dessutom orsaken direkt från datakällan och vidtar åtgärder vid behov.

Tjänsteleverantören vi anlitar tillämpar definierade processer för att säkerställa datakvaliteten och för att korrigera felaktiga uppgifter. De använda datakällorna utvärderas regelbundet. Om vi observerar brister i de datakällor som används, vidtar vi vid behov åtgärder för att korrigera bristerna eller byta datakälla. 

Datakällorna används både genom att direkt använda Tjänsteleverantörens datapunkter och analyser och genom att använda data för egna analyser och utvärderingar. ESG-data som produceras av Tjänsteleverantören lagras i affärsverksamhetens egen applikation, där nya data från Tjänsteleverantören uppdateras regelbundet. Med applikationen utförs centraliserat insamling, aggregering och vid behov beräkning av ESG-data som krävs för monitorering och rapportering, och dessutom underhålls de relaterade definitionerna. ESG-data från den centrala databehandlingsapplikationen uppdateras även i separata monitorerings- och rapporteringsapplikationer för användning i applikationsprocesserna. Dessutom används data bland annat av portföljförvaltare direkt via en tredje parts ESG-plattform.

 

Begränsningar för metoder och data

Alla hållbarhetsrelaterade data finns inte alltid tillgängliga om investeringsobjekten, och därför kan våra data delvis grunda sig på uppskattningar eller också gäller de inte nödvändigtvis alla investeringsobjekt eller alla uppföljda indikatorer i sin helhet. Om de data som behövs inte finns tillgängliga från den huvudsakliga datakällan, kan vi också förlita oss på andra datakällor. 

Vi säkerställer dock att minimikraven för produktens hållbarhet uppfylls. Om gränsen för minimikraven underskrids, vidtar vi omedelbart åtgärder för at

 

Due diligence

Vi screenar regelbundet alla våra investeringsobjekt för att säkerställa att hållbarhetsrelaterade överenskommelser uppfylls. Investeringsobjekten analyseras innan investeringsbeslut fattas och regelbundet under investeringstiden.

 

Strategier för engagemang

Den finansiella produkten kan främja miljörelaterade och sociala egenskaper genom att påverka företag som är investeringsobjekt. Metoderna för ägarinflytande beror på investeringsobjektet. Mer information om vilka påverkansmedel som används i S-Bankens aktie- och räntefonder finns i vår Ägarpolicy. Dessutom rapporterar vi halvårsvis om våra påverkansåtgärder i rapporten om ansvarsfulla investeringar. Ovannämnda dokument finns på vår webbplats.

 

Valt referensvärde

Inget referensvärde har angetts för produkten för att uppnå miljörelaterade eller sociala egenskaper.

 

Summary in English

This financial product promotes environmental or social characteristics, i.e. it is a product falling under Article 8 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). In practice, environmental, social or governance characteristics are promoted through various sustainable investment strategies such as ESG integration and exclusion. 

The financial product is committed to making 40% sustainable investments. The financial product is not committed to making a specific number of taxonomy-compliant investments. 

 

 

  Datum   Ändringar 
  21.2.2022   Publicering av hållbarhetsrelaterade upplysningar. 
  18.6.2025  

Ändring av hållbarhetsrelaterade upplysningar i samband med en ändring av den finansiella produktens investeringsstrategi, enligt vilken produkten nu endast kommer att investera på aktiemarknaden och i ränteinvesteringar, men inte längre i alternativa investeringsobjekt. Dessutom komplettering av beskrivningen av datakällor, data som ska uppskattas, databehandling och åtgärder för att säkerställa datakvaliteten i avsnittet “Datakällor och databehandling”. Komplettering också av beskrivningen av begränsningar för metoder och datakällor och beskrivningen av hur dessa begränsningar inte har någon påverkan på de miljörelaterade eller sociala egenskaperna som den finansiella produkten främjar i avsnittet “Begränsningar för metoder och data”. Precisering av beskrivningen av de referensramar som används vid bedömningen av huruvida investeringsobjekten uppfyller kraven enligt internationella normer och av beskrivningen av hur de huvudsakliga negativa konsekvenserna beaktas i avsnittet “Inga mål för hållbar investering”. Uppdatering också av beskrivningen av de metoder som används för att mäta uppnåendet av de miljörelaterade eller sociala egenskaperna som den finansiella produkten främjar. Dessutom utförande av andra mindre korrigeringar och uppdateringar i andra avsnitt.  Komplettering också av beskrivningen av begränsningar för metoder och datakällor och beskrivningen av hur dessa begränsningar inte har någon påverkan på de miljörelaterade eller sociala egenskaperna som den finansiella produkten främjar i avsnittet “Begränsningar för metoder och data”. Precisering av beskrivningen av de referensramar som används vid bedömningen av huruvida investeringsobjekten uppfyller kraven enligt internationella normer och av beskrivningen av hur de huvudsakliga negativa konsekvenserna beaktas i avsnittet “Inga mål för hållbar investering”. Uppdatering också av beskrivningen av de metoder som används för att mäta uppnåendet av de miljörelaterade eller sociala egenskaperna som den finansiella produkten främjar. Dessutom utförande av andra mindre korrigeringar och uppdateringar i andra avsnitt.

 

 

 

 

Model.AnchorLinkTargetDescription Ansvarsfulla investeringar

Ansvarsfulla investeringar på S-Banken

Ansvarsfulla investeringar är inte en separat fråga för oss, utan en fast del av alla våra investeringsbeslut. För oss är det viktigt att våra investeringsobjekt iakttar allmän internationell affärssed och initiativ relaterade till ansvar.

Läs mer om ansvarsfulla investeringar

Diskretionära kapitalförvaltningsportföljer förvaltas av S-Banken Abp. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Investeringsverksamhet är alltid förknippad med ekonomiska risker, och kunden ansvarar själv för de ekonomiska konsekvenserna av sina investeringsbeslut och deras inverkan på beskattningen. Avkastningen kan utebli och det investerade kapitalet gå förlorat. Sammanställaren av materialet ansvarar inte för transaktioner som gjorts utifrån detta material.

Uppgifterna i detta material utgör inte investeringsrådgivning enligt lagen om investeringstjänster. Kunden fattar självständigt beslut om val av investeringsstrategi och bär risken för eventuella minskningar i värdet på investeringen eller förluster. S-Banken Abp ansvarar inte för värdeutvecklingen för investeringsstrategier eller deras investeringsobjekt. Den information om tjänsteleverantören som lagen om investeringstjänster kräver, information om distansförsäljning enligt konsumentskyddslagen och beskrivningar av de risker som ansluter sig till finansiella instrument finns tillgängliga på www.s-pankki.fi. Ta noggrant del av villkoren och dokumenten innan du väljer investeringsstrategi.