Siirry suoraan sisältöön

En osaisi kuvitella elämää ilman mökkiä

Kauniaisissa asuva Kristiina Heikkonen on viettänyt kesät Turun ulkosaaristossa 5-vuotiaasta alkaen. Nyt perinne on siirtynyt hänen omalle perheelleen. Perhe viettää koko kesäloman Nötön mökillä.

Kristiina Heikkosen perheen mökkimatka tehdään kesällä autolla ja veneellä. Matka kotoa saareen kestää kolmisen tuntia.

 
Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 3/2021.
 

Kristiina Heikkonen kertoo perheen mökkikesistä:

”Olen viettänyt 5-vuotiaasta alkaen kesät Nötössä, Turun ulkosaaristossa. Vanhempani ostivat pienen mökin kalliotontteineen 1980-luvun puolivälissä. Saari oli tullut tutuksi, kun isäni lapsuudenperhe oli vuokrannut sieltä kesäisin mökkiä.

Kun sitten tapasin aviomieheni ja perustimme perheen, aloimme etsiä omaa tonttia samalta seudulta. Myös kaikki kolme isoveljeäni ovat hankkineet omat tonttinsa Nötöstä, osa jo opiskeluaikana.

Vanhempani ehdottivat, että he myyvät mökkinsä meille ja rakentavat itse samalle tontille pienen vierasmökin. He ovat pihapiirissä nyt syytinkisopimuksella. Vanhemmistani on ollut paljon apua lastenhoidossa. Kun lapset olivat pienempiä, vahdittavaa riitti. Nyt lapset ovat jo 8-, 10- ja 12-vuotiaita.

En ole viettänyt yhtään kesää niin, ettemme olisi olleet saaressa. Mieheni tykkää rakennella ja nikkaroida, ja jotta rakennussuunnitelmat eivät lähde ihan käsistä, olen usein ideoimassa ja niin sanotusti hillitsemässä niitä. Alkavan kesän projekti on isompi grillikatos. Olemme reilun kymmenen vuoden aikana rakentaneet myös uuden saunatuvan ja puilla lämmitettävän paljun.

Mökillemme kulkee yhteysalus, ja käymme mökillä myös talvisin. Kun jäät sulavat, meillä on oma vene yhteiskäytössä veljieni perheiden kanssa. Sillä ajaa mökille puolessa tunnissa Nauvon satamasta. Oma vene vapauttaa aikatauluista, mutta pärjäisimme ilmankin. Toisaalta yhteisomistus tasaa mukavasti veneen tuomia ylimääräisiä kustannuksia.”

Mökin kiinteät kustannukset ovat aika vakiot. Lämmityksen pitää olla päällä ympäri vuoden, eli sähköä kuluu ja myös sähkönsiirrosta pitää maksaa. Lisäksi osansa vaativat muiden muassa vakuutukset, vesimaksut ja kiinteistövero.

Ahdasta mutta rauhallista

"Meillä lapset lähtevät vielä mielellään kesänviettoon saareen, ja olemmekin mökillä koko kesälomamme. Jokaiselle lapselle löytyy saaresta kesällä samanikäistä seuraa. Siellä pyörii kesäisin ihana yhdentoista hengen serkkulauma. Talvisin lasten mökkeilyinnostus on vähän nihkeämpää harrastustenkin vuoksi.

Lapset lähtevät vielä mielellään kesänviettoon saareen.”

Vaikka vietämme tiiviisti aikaa sukulaisten kesken, meillä käy myös ystäväperheitä vieraina. Kesäloman ulkopuolella käymme mökillä myös omien ystäviemme kanssa nais- tai miesporukalla.

En osaisi kuvitella elämää ilman mökkiä. Vaikka asuimme välillä kolme vuotta Norjassa, kävimme silloinkin saaressa joskus viikonloppuisin. Olihan se aikamoinen matka.

Saaressa asumme selkeästi ahtaammin kuin kotona, mutta minusta se on ihan hyvä: opitaan toimimaan yhdessä paremmin. Mökillä ei ole naapureita näköetäisyydellä, ei autoja eikä muuta kaupungin melua. Vain aava meri ja käsittämättömän ihana rauha.”

Mökkilaina

Pyydä mökkilainatarjous helposti verkossa - myös ilman verkkopankkitunnuksia. Saatu lainalupaus ei vielä sido sinua mihinkään.

LUE LISÄÄ MÖKKILAINASTA

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat