Siirry suoraan sisältöön

Uskallanko ostaa nyt asunnon?

Koronaviruksen aiheuttama epävarmuus tulevasta saattaa huolestuttaa asunnonostajaa, vaikka oma talous olisikin tasapainossa ja tarve uudelle kodille olemassa esimerkiksi elämäntilanteen muutoksen takia. Uskaltaako nyt tehdä asuntokaupat ja mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon? S-Pankin asiantuntijat kehityspäällikkö Päivi Huttunen ja päästrategi Lippo Suominen vastaavat monien mielessä liikkuviin kysymyksiin.

Miten tämän hetkinen tilanne näkyy asuntokaupassa?

Asuntomarkkinoilla on nyt hiljaisempaa ja esimerkiksi yhteisnäytöt on peruttu kokonaan. Uusia asuntoja tulee kuitenkin edelleen myyntiin, yksityisnäyttöjä järjestetään ja asuntokauppoja tehdään. Myös erilaiset virtuaali- ja videonäytöt ovat yleistymässä.

Jos taloudellisesti epävarma tilanne jatkuu pidempään, niin asuntokauppa tulee todennäköisesti vähenemään nykyisestä ja myyntiajat pidentymään. On kuitenkin mahdotonta tarkkaan ennustaa, kuinka kauan epävarmuus jatkuu ja miten tilanne vaikuttaa esimerkiksi asuntojen myyntiaikoihin ja hintoihin. Jos asuntomarkkinoilla on hiljaista, niin ostaja voi saada lisäaikaa päätösten tekemiseen. Toisaalta voi käydä niinkin, että harvat myyntiin tulevat asunnot viedään käsistä.

Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaalla, onko tähän tulossa muutosta?

Keskuspankit ovat vastanneet koronan aiheuttamaan talousshokkiin elvyttämällä ja keventämällä rahapolitiikkaa entisestään, mikä tarkoittaa, että ohjauskorot pysyvät entistäkin pidempään nollassa tai jopa miinuksella. Yleistä korkotason nousua ei ole näillä näkymin odotettavissa vielä pitkään aikaan. Markkinoilla hinnoitellaan, että esimerkiksi euribor-korkojen odotetaan nousevan edes nollatasolle vasta vuonna 2024.

Korkomarginaalit ovat Suomessa varsin kapeat kansainvälisesti verrattuna. Koronalla ei ole niihin suoraa vaikutusta, joten välitöntä nousua tuskin on nähtävissä. Pidemmällä tähtäimellä on vaikea sanoa, kuinka marginaalit muuttuvat, sillä heikko talous on usein johtanut marginaalien levenemiseen, mutta toisaalta pankkien kilpailu asiakkaista puoltaa maltillisia marginaaleja jatkossakin.

Olen haaveillut uudesta kodista jo pitkään, mutta pelkään joutuvani lomautetuksi tai työttömäksi. Miten minun kannattaisi toimia?

Nyt on maltti valttia asuntokaupoilla. Jos uuden kodin hankinta on vasta haaveiluasteella ja olet epävarma siitä, miten selviäisit asuntolainan maksamisesta, niin on todennäköisesti järkevintä odottaa tilanteen kehittymistä kaikessa rauhassa. Kannattaa seurata asuntojen hintoja, miettiä omia toiveita, ottaa yhteys pankkiin ja hakea lainalupaus valmiiksi tai ehkä kilpailuttaa nykyinen laina.

Jos et tässä tilanteessa uskalla tehdä päätöstä uuden asunnon ostamisesta, niin voit myös lisätä nykyisen kodin asumismukavuutta esimerkiksi pienellä remontilla. Se ei mene hukkaan vaikka myöhemmin päätyisitkin myymään asuntosi, sillä remontti voi näkyä positiivisesti asuntosi hintalapussa.

Olen suunnitellut asunnon ostamista jo pidempään ja talouteni on varmalla pohjalla. Miten minun kannattaisi toimia?

Jos sinulla on jo selvät sävelet asunnon ostamisen suhteen ja olet luottavainen, että taloutesi pysyy tasapainossa, ei ole syytä jättää asuntokauppoja tekemättä.

Minulla on jo uusi asunto kiikarissa ja lainatarjous takataskussa, mutta ison asuntolainan ottaminen mietityttää. Uskallanko ottaa lainaa ja miten varmistan, että pystyn hoitamaan sen takaisinmaksun?

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa on entistäkin tärkeämpää mitoittaa laina oikein suhteessa tuloihin niin, että rahaa jää myös elämiseen. Lainanottoa ja sen riskiä kannattaa miettiä myös myyntinäkökulmasta. Onko ostettava asunto sellainen esimerkiksi hinnaltaan ja sijainniltaan, että saat sen tarvittaessa myytyä ilman tappiota tai mahdollisimman pienellä hinnan laskulla, jos sinulle tulee eteen vaikkapa paikkakunnan vaihdos muuttuneen työtilanteen takia?

Pankin kanssa kannattaa keskustella erilaisista keinoista turvata lainan takaisinmaksua, kuten lainaturva-vakuutuksesta, kiinteästä korosta tai korkoputkesta. S-Pankin lainaturva auttaa asuntolainan maksamisessa myös työttömyyden aikana.

Lainan ottamisen yhteydessä lainan alkuun voi sopia lyhennysvapaita kuukausia, jos haluaa varautua esimerkiksi lomautusuhkaan. Lyhennysvapaasta ja muista muutoksista lainan takaisinmaksuun voi neuvotella pankin kanssa myöhemminkin, jos tulee tarvetta.
Aina on myös fiksua säästää pitkäjänteisesti muuhunkin kuin seiniin. Sen avulla saa puskuria juuri tämän kaltaisiin poikkeustilanteisiin. Hyvä tapa päästä alkuun on hyödyntää helppoja, valmiiksi hajautettuja sijoitusratkaisuja, kuten rahastoja. Silloin pääsee kerralla kiinni laajempaan yritysjoukkoon. Vaikka rahastojen arvot hetkellisesti heittelisivätkin, niin pitkällä aikavälillä säännöllinen kuukausisäästäminen on ollut tähän asti aina kannattava päätös. Maltti on valttia säästäjällekin.

Onko asuntokaupat mahdollista hoitaa kokonaan etäyhteyksien avulla?

Esimerkiksi lainaneuvottelut pankin kanssa on mahdollista hoitaa etäneuvotteluna. Myös varsinainen asuntokaupan voi tehdä kotoa käsin digitaalisen asuntokaupan DIAS-järjestelmän avulla. DIASin hyödyntäminen on mahdollista silloin, kun kaupan kohteena on asunto-osake, kaupassa mukana on kiinteistövälittäjä ja sekä ostajan että myyjän pankit ovat mukana DIAS-järjestelmässä. Jos haluat hoitaa oman asuntokauppasi sähköisesti, niin kysy mahdollisuudesta välittäjältäsi tai pankistasi.

Lue lisää S-Pankin asuntolainasta

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat