Siirry suoraan sisältöön

Enää ei haluta työleirille, vaan kesämökillä pitää olla nopea laajakaista ja muut mukavuudet

Yhä useampi haluaa ostaa talviasuttavan vapaa-ajan asunnon mieluiten järven rannalta ja hyvien yhteyksien päästä. S-Pankin teettämän kyselyn mukaan lähes viidennes vastaajista olisi valmis laittamaan mökkiin yli 150 000 euroa.

Verrattuna S-Pankin kahden vuoden takaiseen mökkikyselyyn laajakaistayhteyden merkitys on kasvanut. Peräti 42 prosenttia pitää laajakaistayhteyttä tärkeänä tai erittäin tärkeänä mukavuutena.

Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 3/2021.
 

Suomalaiset ovat aina olleet innokasta mökkikansaa. Koronapandemian myötä mökkikuume roihuaa entistäkin kuumempana.

S-Pankin Kantarilla teettämän mökkikyselyn mukaan vapaa-ajan asunnolta toivotaan yhä enemmän mukavuuksia. Lisäksi matka-aika mökille ei saisi olla liian pitkä. Kyselyyn vastasi helmi-maaliskuussa 1007 henkilöä.

”Yli puolet vastaajista toivoo mökkimatkan olevan maksimissaan 100 kilometriä. Vapaa-ajan asunnoilla vietetään entistä enemmän aikaa ja tehdään etätöitä, jolloin matka-ajan merkitys korostuu”, kertoo S-Pankin kehityspäällikkö Päivi Huttunen.

Mökki tarjoaa monille irtioton arjesta. Harva kaipaa mökiltä työleiritunnelmaa. Sauna, jääkaappi ja sähköt nousivat kolmen kärjeksi, kun kysyttiin mökillä kaivattavista mukavuuksista.

”Osalle aikuistuneista kaupunkilaisnuorista voi olla vieras ajatus, että vesi pitäisi kantaa sisään ja mökki lämmittää puilla”, Huttunen muistuttaa.

”Perinteinen mökki-idylli pitää kyselyn mukaan hyvin pintansa eli mökin toivotaan olevan veden äärellä, maaseudun rauhassa ja kaukana naapureista. 65 prosenttia vastaajista toivoo, että mökki olisi järven rannalla. Tärkeä asia on myös juokseva vesi, sitä toivoi 70 prosenttia vastaajista.”

Kaupunkiasunto kesämökiksi

Huttusen mukaan vapaa-ajan asuntojen kirjo monipuolistuu. Osa haluaa hankkia loma-asunnon harrastuspaikkojen, kuten laskettelukeskusten tai golf-kenttien, läheisyydestä. Myös kaupunkiasunnot koetaan varteenotettavana vaihtoehtona.

”Esimerkiksi Hangosta on tullut hyvin suosittu lomanviettopaikka. Sieltä ostetaan tällä hetkellä kerrostaloasuntoja vapaa-ajan asunnoiksi.”

Miksi ihmiset sitten viettävät aikaa mökillä? Yleisimmäksi syyksi mökkikyselyssä nousi kaipuu luontoon. Se oli kolmen tärkeimmän syyn joukossa 43 prosentille vastaajista.

Kyselyn mukaan seuraavaksi tärkein syy mökkeilylle on omaan hyvinvointiin panostaminen. Sen mainitsi kolmannes vastaajista. Parikymmentä prosenttia vastaajista korvasi mökkeilyllä peruuntuneita ulkomaanmatkoja.

Verrattuna S-Pankin kahden vuoden takaiseen mökkikyselyyn laajakaistayhteyden merkitys on kasvanut. Peräti 42 prosenttia pitää laajakaistayhteyttä tärkeänä tai erittäin tärkeänä mukavuutena. Se selittynee sekä etätyön että suoratoistopalvelujen suosion lisääntymisellä.

Liki 60 prosenttia haluaisi mökkeillä ympäri vuoden.

Liki 60 prosenttia haluaisi mökkeillä ympäri vuoden. "

Mökkilainat yhä suurempia

Mitä unelmien toteuttamisesta sitten ollaan valmiita maksamaan?

Valtaosa niistä vastaajista, jotka ylipäätään olisivat valmiita ostamaan kesämökin, voisivat maksaa siitä 40 000–150 000 euroa. Tämä on Huttusen mukaan linjassa S-Pankissa myönnettyjen mökkilainojen kanssa. Sekä myönnettyjen lainojen määrä että lainasummat ovat kasvaneet viime vuoden aikana.

”Uutta ja vähän yllättävääkin oli se, että mökin ostoa harkitsevista lähes 20 prosenttia olisi valmis laittamaan mökkiin peräti 150 000–400 000 euroa. Tällöin puhutaan omistusasuntojen hintaluokasta”, Huttunen muistuttaa.

Ilmiötä saattaa selittää se, että erityisesti pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa vuokra-asumisen suosio on kasvanut.

”Osa asiakkaista ostaakin omistusasunnon sijaan todella tasokkaan kodinomaisen vapaa-ajan asunnon.”

Vinkit mökin ostajalle

  1. Ole hyvissä ajoin yhteydessä pankkiin, niin saat mökkiunelmille realistiset raamit.
  2. Jos ostat vanhan mökin, huomioi budjetissasi myös mahdolliset tulevat korjaus- ja huoltokustannukset. Mieti, onko tarvetta lisälainalle.

    Remonttikulut voivat yllättää, ja silloin toteutukset jäävät suunnittelun asteelle.
  3. Mieti pankin asiantuntijan kanssa taloutesi kokonaistilanne, niin tiedät, mihin rahkeet riittävät.

Mökkilaina

Pyydä mökkilainatarjous helposti verkossa - myös ilman verkkopankkitunnuksia. Saatu lainalupaus ei vielä sido sinua mihinkään.

LUE LISÄÄ MÖKKILAINASTA

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat