Siirry suoraan sisältöön

Pankkipalveluiden avaaminen lapselle

S-Pankin palvelut sopivat erinomaisesti myös lapsille ja nuorille. Alaikäiset eivät kuitenkaan voi tehdä sopimuksia yksin vaan ne tehdään yhdessä edunvalvojien eli alaikäisen huoltajien kanssa. Huoltajien tehtävä edunvalvojina päättyy, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Tämän jälkeen huoltajilla ei enää ole oikeutta käyttää nuoren pankkipalveluita tai saada niistä tietoa, ellei nuori anna siihen erikseen lupaa.

Tili ja kortti

Lapselle voi avata tilin, kun hänellä on henkilötunnus ja Väestötietojärjestelmästä löytyy hänen nimensä. 7-vuotiaalle lapselle voidaan tilata oma pankkikortti.

Pankkitili
Pankkikortti

Verkkopankkitunnukset ja S-mobiili

Verkkopankkitunnukset voidaan avata 12 vuotta täyttäneelle. Tällöin nuori pääsee itse seuraamaan tilitapahtumiaan verkkopankissa ja S-mobiilissa.

Verkkopankkitunnukset 12-vuotiaalle

Lapselle säästäminen

Huoltajat voivat aloittaa säästämään lapselle S-Pankin verkkopankissa. Lapsen säästämisen palveluja voi avata ja hallinnoida vain huoltajien verkkopankin kautta.

Säästämisen aloittaminen

Osio otsikolla Pankkitili

Pankkitilin avaaminen lapselle

Lapsella tulee olla henkilötunnus ja nimi Väestötietojärjestelmässä ennen asiakkuuden avaamista.

 

Tilin voi avata lapselle joko verkkopankissa tai asiakaspalvelupisteessä

Verkkopankissa

Huoltaja, jolla on S-Pankin verkkopankkitunnukset, voi avata lapsen tilin verkkopankin Asetukset-välilehden Lapsen tai nuoren pankkipalvelut -osiossa. Linkki ohjaa Signom-palveluun.

  1. Huoltaja täyttää asiakkuuden ja tilin avaamiseen tarvittavat tiedot.
  2. Toinen huoltaja vahvistaa tiedot ja hyväksyy sopimuksen Signom-palvelussa mobiilivarmenteella tai jonkin suomalaisen pankin pankkitunnuksilla.
  3. S-Pankki lähettää huoltajalle verkkopankkiin viestin, kun lomake on käsitelty.

Asiakaspalvelupisteessä

Lapsen tilin voi avata myös asiakaspalvelupisteellä. Suositeltavaa on, että molemmat huoltajat ovat tuolloin paikalla.

Toinen huoltaja voi myös valtuuttaa toisen allekirjoittamaan tilisopimuksen yksin. Valtakirjalla valtuutuksen antavan on oltava S-Pankin asiakas ja valtakirjan tulee olla alkuperäinen.

Jos tarkoituksena on avata vain tili, lapsen ei tarvitse olla paikalla. Jos lapselle halutaan kortti tai pankkitunnukset, tuolloin hänen tulee olla itse paikalla. Sekä huoltajilla että lapsella tulee olla mukana voimassa oleva henkilökortti tai passi henkilöllisyyden todentamista varten.

Tilin käyttäminen

Suosittelemme, että molemmilla huoltajilla on laaja käyttöoikeus lapsen tiliin. Tuolloin tili voidaan liittää huoltajan verkkopankkiin, mikä helpottaa asioiden hoitamista.

Vaihtoehtoisesti tili voi olla huoltajien yhteiskäytössä. Tällöin tiliin liittyvät toimenpiteet tarvitsevat molempien huoltajien suostumuksen. Vaikka huoltajat käyttäisivätkin lapsen tiliä vain yhdessä, he voivat aina saada tiedot lapsen pankkitilistä myös yksin.

Lapsella ei lähtökohtaisesti ole tilinkäyttöoikeutta. Huoltajat voivat kuitenkin myöntää lapselle tilin käyttöoikeuden, jolloin hän voi esimerkiksi nostaa tai tallettaa käteistä asiakaspalvelupisteellä. Huomioi, että lapsi tarvitsee voimassa olevan henkilökortin tai passin.

15–17-vuotiaan oma tili

15–17-vuotias voi hallita omalla työllään ansaitsemiaan varoja avaamalla näille varoille pankkitilin. Tilin avauksen yhteydessä nuoren tulee esittää todistus omista tuloista. Todistus voi olla esimerkiksi palkkalaskelma, työsopimus, opintotukipäätös tai päätös opintopaikan saamisesta. Huoltajilla ei tällöin ole oikeutta käyttää kyseistä tiliä ilman nuoren itsensä myöntämää käyttöoikeutta. Pankkitilin avaamiseksi nuori tarvitsee voimassa olevan henkilökortin tai passin. Tiliä voi käyttää verkkopankissa tai S-mobiilissa. Asiakaspalvelupisteellä asioidessa nuorella tulee olla henkilökortti tai passi.

Osio otsikolla Pankkikortti

Pankkikortti

7 vuotta täyttäneelle lapselle on mahdollista tilata oma pankkikortti, S-Etukortti Visa Debit. Kortti on kätevintä liittää lapsen omaan tiliin.

Kortin hakeminen lapselle

Huoltajat voivat yhdessä tilata lapselle pankkikortin asiakaspalvelupisteessämme. Pankkikorttia haettaessa myös lapsen tulee olla paikalla. Molemmilla huoltajilla ja lapsella tulee olla mukana voimassa oleva henkilökortti tai passi henkilöllisyyden todentamista varten.

 

Jos huoltajat eivät pääse paikalle yhdessä, toinen huoltaja voi myös valtuuttaa toisen allekirjoittamaan sopimuksen yksin. Valtuutuksen voi antaa S-Pankin verkkopankissa (Asetukset > Lapsen tai nuoren pankkipalvelut > otsikon Käyttötili, kortti ja verkkopankkitunnukset alta Avaa tili) tai valtakirjalla asiakaspalvelupisteellä. Valtakirjalla valtuutuksen antavan huoltajan on oltava S-Pankin asiakas ja valtakirjan tulee olla alkuperäinen.

Kortin käyttäminen

Lapselle myönnettävä S-Etukortti Visa Debit varmentaa ostot eli tarkistaa tilin saldon ostohetkellä. Lapsella tulee olla voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus, sillä sitä saatetaan kysyä maksamisen yhteydessä. S-Pankki ei tarjoa luottokortteja alaikäisille.

Osio otsikolla Verkkopankkitunnukset

Verkkopankkitunnukset ja S-mobiili

Verkkopankkitunnukset voidaan avata yli 12-vuotiaalle. S-mobiilin pankkipalvelut voi ottaa käyttöön verkkopankkitunnuksilla. Tutustu S-mobiiliin

Verkkopankissa ja S-mobiilissa nuori voi

  • seurata tilitapahtumiaan
  • tehdä tilisiirtoja
  • maksaa laskuja.

Hän ei kuitenkaan voi itse tehdä uusia sopimuksia pankin kanssa.

Huoltajat voivat tehdä yhdessä nuoren nimiin sopimuksen verkkopankkitunnuksista asiakaspalvelupisteessämme. Tunnuksia haettaessa myös nuoren tulee olla paikalla. Sekä huoltajilla että nuorella tulee olla mukana voimassa oleva henkilökortti tai passi henkilöllisyyden todentamista varten.

Jos huoltajat eivät pääse paikalle yhdessä, toinen huoltaja voi myös valtuuttaa toisen allekirjoittamaan sopimuksen yksin. Valtuutuksen voi antaa S-Pankin verkkopankissa (Asetukset > Lapsen tai nuoren pankkipalvelut > otsikon Käyttötili, kortti ja verkkopankkitunnukset alta Avaa tili) tai valtakirjalla asiakaspalvelupisteellä. Valtakirjalla valtuutuksen antavan huoltajan on oltava S-Pankin asiakas ja valtakirjan tulee olla alkuperäinen.

Emme lähetä tai kohdenna markkinointiviestintää alaikäisille. Emme myöskään kerää käyttäjäkohtaista analytiikkatietoa (digitaalinen jalanjälki) alle 18-vuotiaista asiakkaistamme S-mobiilissa tai verkkosivuilla. Alle 18-vuotiaiden on mahdollista sallia S-mobiilin Omat tiedot -valikosta sähköpostimarkkinointilupa, mutta käytännössä emme kuitenkaan lähetä sähköpostimarkkinointia alaikäisille.

Kun alaikäinen täyttää 18 vuotta, häneltä tiedustellaan erikseen suostumusta analytiikkatiedon käyttämiseen ja markkinointiviestinnän lähettämiseen.

Osio otsikolla Säästäminen

Säästäminen lapselle

Huoltajat voivat aloittaa säästämään lapselle rahastoon S-Pankin verkkopankissa. Lapsen sijoitussalkkuun voi tehdä rahastomerkintöjä tai säästää kuukausittain huoltajan verkkopankin tai S-mobiilin kautta. ​

Lapsen sijoitussalkun voi avata alla olevasta linkistä. Samalla teet lapselle sijoituspalvelusopimuksen ja valtuutuksen, jolla molemmat huoltajat voivat yksin hoitaa lapsen sijoituksia omasta verkkopankista tai S-mobiilista.

Palveluita voi avata verkkopankissa Asetukset > Lapsen tai nuoren pankkipalvelut > otsikon Säästäminen ja sijoittaminen alta Avaa palveluita.

Näin voit säästää lapselle rahastoon

Lapselle voi säästää rahastoon tekemällä kertasijoituksen tai säästämällä kuukausittain lapsen tililtä. Lapsen varoja voi sijoittaa useimpiin S-Pankin rahastoihin.

Joihinkin erikoissijoitusrahastoihin (esimerkiksi S-Pankki Asunto- ja S-Pankki Metsä Erikoissijoitusrahasto) tehtävät toimeksiannot lapsen nimiin ovat luvanvaraisia. Tällaista toimeksiantoa varten huoltajan on toimitettava pankille Digi- ja väestötietoviraston myöntämä lupa ennen toimeksiannon tekemistä. Löydät lisätietoa luvan hakemisesta Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta. Sijoituspalveluiden avaamisen yhteydessä S-Pankki ei arvioi palvelun soveltuvuutta lapselle tai huoltajalle.

Nuori asuntosäästäjäksi

  • 15–44-vuotiaille tarkoitettu ASP-tili on helppo tapa aloittaa säästäminen kohti ensimmäistä omaa kotia.
  • Kun ASP-säästäjä on säästänyt vähintään 10 prosenttia tulevan asunnon hankintahinnasta, lainaa S-Pankki hänelle puuttuvan osan. Lainaa voi saada 140 000–230 000 euroa asunnon sijainnista riippuen.
  • Säästämilleen rahoille voi saada myös verotonta korkotuottoa.
  • ASP-laina on korkotuettu, joten saat suojaa korkotason nousulta.


Lue lisää ASP-säästämisestä

Päivitä lapsen asiakastiedot

Jos lapsellasi tai huollettavallasi on pankkipalvelut S-Pankissa, muistathan päivittää hänen asiakastietonsa säännöllisesti.

 

Lue lisää asiakastietojen päivittämisestä

Heräsikö kysymyksiä?

Soita meille 010 76 5800

Asiakaspalvelumme on tavoitettavissa ma–pe klo 9–16 (pvm/mpm). Tarvitset soittaessasi aina verkkopankkitunnuksia tai S-mobiilin tunnistamista

Varaa aika ja tule käymään

Noin 80 asiakaspalvelupistettämme palvelevat sinua Prismoissa, useimmissa Sokoksissa ja valikoiduissa S-marketeissa kautta maan. Olemme avoinna myös iltaisin ja lauantaisin. Voit hoitaa asiasi jonottamatta, kun varaat ajan toimipaikkaan. 

Varaa aika

Varmista, että me tavoitamme sinut

Kun yhteystietosi ovat ajan tasalla, saat sähköpostiisi tietoa S-Pankin ja koko S-ryhmän uusista palveluista ja ajankohtaisista asiakasomistajaeduista heti ensimmäisten joukossa.

Päivitä yhteystietosi