Siirry suoraan sisältöön

Palveluiden avaaminen lapselle

S-Pankin palvelut sopivat erinomaisesti myös lapsille ja nuorille. Alaikäiset eivät kuitenkaan voi tehdä sopimuksia yksin vaan ne tehdään yhdessä edunvalvojien eli tavallisesti omien vanhempien kanssa. Vanhempien tehtävä edunvalvojina päättyy, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Tämän jälkeen vanhemmilla ei enää ole oikeutta käyttää nuoren pankkipalveluita tai saada niistä tietoa ellei nuori anna siihen erikseen lupaa.


Lapselle voi avata tilin, kun hänellä on henkilötunnus ja Väestötietojärjestelmästä löytyy hänen nimensä. 7-vuotiaalle lapselle voidaan tilata oma pankkikortti.

Pankkitili
Pankkikortti

Verkkopankkitunnukset voidaan avata 12 vuotta täyttäneelle. Tällöin nuori pääsee itse seuraamaan tilitapahtumiaan verkkopankissa ja S-mobiilissa.

Verkkopankkitunnukset 12-vuotiaalle


Vanhemmat voivat aloittaa säästämään lapselle S-Pankin verkkopankissa. Lapsen säästämisen palveluja voi avata ja hallinnoida vain vanhempien verkkopankin kautta.

Säästämisen aloittaminen

Osio otsikolla Pankkitili

Pankkitilin avaaminen lapselle

Lapsella tulee olla henkilötunnus ja nimi Väestötietojärjestelmässä ennen asiakkuuden avaamista.

 

Tilin voi avata lapselle joko verkkopankissa tai asiakaspalvelupisteessä

Verkkopankissa

Vanhempi, jolla on S-Pankin verkkopankkitunnukset, voi avata lapsen tilin verkkopankin Asetukset-välilehden Lapsen tai nuoren pankkipalvelut -osiossa. Linkki ohjaa Signom-palveluun.

  1. Vanhempi täyttää asiakkuuden ja tilin avaamiseen tarvittavat tiedot.
  2. Toinen vanhempi vahvistaa tiedot ja hyväksyy sopimuksen Signom-palvelussa mobiilivarmenteella tai jonkin suomalaisen pankin pankkitunnuksilla.

Asiakaspalvelupisteessä

Lapsen tilin voi avata myös asiakaspalvelupisteellä. Suositeltavaa on, että molemmat vanhemmat ovat tuolloin paikalla.

Toinen vanhempi voi myös valtuuttaa toisen allekirjoittamaan tilisopimuksen yksin. Valtakirjalla valtuutuksen antavan on oltava S-Pankin asiakas.

Jos tarkoituksena on avata vain tili, lapsen ei tarvitse olla paikalla. Jos lapselle halutaan kortti tai pankkitunnukset, tuolloin hänen tulee olla itse paikalla. Sekä vanhemmilla että lapsella tulee olla mukana voimassa oleva henkilökortti tai passi henkilöllisyyden todentamista varten.

Tilin käyttäminen

Suosittelemme, että molemmilla vanhemmilla on laaja käyttöoikeus lapsen tiliin. Tuolloin tili voidaan liittää vanhemman verkkopankkiin, mikä helpottaa asioiden hoitamista.

Vaihtoehtoisesti tili voi olla vanhempien yhteiskäytössä. Tällöin tiliin liittyvät toimenpiteet tarvitsevat molempien vanhempien suostumuksen. Vaikka vanhemmat käyttäisivätkin lapsen tiliä vain yhdessä, he voivat aina saada tiedot lapsen pankkitilistä myös yksin.

Lapsella ei lähtökohtaisesti ole tilinkäyttöoikeutta. Vanhemmat voivat kuitenkin myöntää lapselle tilin käyttöoikeuden, jolloin hän voi esimerkiksi nostaa tai tallettaa käteistä asiakaspalvelupisteellä. Huomioi, että lapsi tarvitsee voimassa olevan henkilökortin tai passin.

15–17-vuotiaan oma tili

15–17-vuotias voi hallita omalla työllään ansaitsemiaan varoja avaamalla näille varoille pankkitilin. Tilin avauksen yhteydessä nuoren tulee esittää todistus omista tuloista. Todistus voi olla esimerkiksi palkkalaskelma, työsopimus, opintotukipäätös tai päätös opintopaikan saamisesta. Vanhemmilla ei tällöin ole oikeutta käyttää kyseistä tiliä ilman nuoren itsensä myöntämää käyttöoikeutta. Pankkitilin käyttämiseksi nuori tarvitsee voimassa olevan henkilökortin tai passin.

Osio otsikolla Pankkikortti

Pankkikortti

7 vuotta täyttäneelle lapselle on mahdollista tilata oma pankkikortti, S-Etukortti Visa Debit. Kortti on kätevintä liittää lapsen omaan tiliin.

Kortin hakeminen

Vanhemmat voivat tilata lapselle pankkikortin asiakaspalvelupisteessämme. Pankkikorttia haettaessa myös lapsen tulee olla paikalla. Sekä vanhemmilla että lapsella tulee olla mukana voimassa oleva henkilökortti tai passi henkilöllisyyden todentamista varten.

Jos vanhemmat eivät pääse paikalle yhdessä, toinen vanhempi voi myös valtuuttaa toisen allekirjoittamaan sopimuksen yksin. Valtuutuksen voi antaa S-Pankin verkkopankissa (Asetukset > Lapsen tai nuoren pankkipalvelut > otsikon Käyttötili, kortti ja verkkopankkitunnukset alta Avaa tili) tai valtakirjalla asiakaspalvelupisteellä. Valtakirjalla valtuutuksen antavan vanhemman on oltava S-Pankin asiakas.

Kortin käyttäminen

Lapselle myönnettävä S-Etukortti Visa Debit varmentaa ostot eli tarkistaa tilin saldon ostohetkellä. Lapsella tulee olla voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus, sillä sitä saatetaan kysyä maksamisen yhteydessä. S-Pankki ei tarjoa luottokortteja alaikäisille.

Osio otsikolla Verkkopankkitunnukset

Verkkopankkitunnukset ja S-mobiili

Verkkopankkitunnukset voidaan avata yli 12-vuotiaalle. S-mobiilin pankkipalvelut voi ottaa käyttöön verkkopankkitunnuksilla. Tutustu S-mobiiliin

Verkkopankissa ja S-mobiilissa nuori voi

  • seurata tilitapahtumiaan
  • tehdä tilisiirtoja
  • maksaa laskuja.

Hän ei kuitenkaan voi itse tehdä uusia sopimuksia pankin kanssa.

Vanhemmat voivat tehdä yhdessä nuoren nimiin sopimuksen verkkopankkitunnuksista asiakaspalvelupisteessämme. Tunnuksia haettaessa myös nuoren tulee olla paikalla. Sekä vanhemmilla että nuorella tulee olla mukana voimassa oleva henkilökortti tai passi henkilöllisyyden todentamista varten.

Jos vanhemmat eivät pääse paikalle yhdessä, toinen vanhempi voi myös valtuuttaa toisen allekirjoittamaan sopimuksen yksin. Valtuutuksen voi antaa S-Pankin verkkopankissa (Asetukset > Lapsen tai nuoren pankkipalvelut > otsikon Käyttötili, kortti ja verkkopankkitunnukset alta Avaa tili) tai valtakirjalla asiakaspalvelupisteellä. Valtakirjalla valtuutuksen antavan vanhemman on oltava S-Pankin asiakas.

Osio otsikolla Säästäminen

Säästäminen lapselle

Vanhemmat voivat aloittaa säästämään lapselle rahastoon S-Pankin verkkopankissa. Lapsen sijoitussalkkuun voi tehdä rahastomerkintöjä tai säästää kuukausittain vanhemman verkkopankin tai S-mobiilin kautta. ​

Lapsen sijoitussalkun voi avata alla olevasta linkistä. Samalla teet lapselle sijoituspalvelusopimuksen ja valtuutuksen, jolla molemmat huoltajat voivat yksin hoitaa lapsen sijoituksia omasta verkkopankista tai S-mobiilista.

Palveluita voi avata verkkopankissa Asetukset > Lapsen tai nuoren pankkipalvelut > otsikon Säästäminen ja sijoittaminen alta Avaa palveluita.

Näin voit säästää lapselle rahastoon

Lapselle voi säästää rahastoon tekemällä kertasijoituksen tai säästämällä kuukausittain lapsen tililtä. Lapsen varoja voi sijoittaa useimpiin S-Pankin rahastoihin.

Monimutkaisiin sijoitustuotteisiin (esimerkiksi S-Asuntorahasto ja S-Metsärahasto) tehtävät toimeksiannot lapsen nimiin ovat luvanvaraisia. Tällaista toimeksiantoa varten vanhemman on toimitettava pankille maistraatin myöntämä lupa ennen toimeksiannon tekemistä. Löydät lisätietoa luvan hakemisesta maistraatin verkkosivuilta. Sijoituspalveluiden avaamisen yhteydessä S-Pankki ei arvioi palvelun soveltuvuutta lapselle tai vanhemmalle.

Nuori asuntosäästäjäksi

  • 15–39-vuotiaille tarkoitettu ASP-tili on helppo tapa aloittaa säästäminen kohti ensimmäistä omaa kotia.
  • Kun ASP-säästäjä on säästänyt vähintään 10 prosenttia tulevan asunnon hankintahinnasta, lainaa S-Pankki hänelle puuttuvan osan. Lainaa voi saada 120 000–215 000 euroa asunnon sijainnista riippuen.
  • Säästämilleen rahoille voi saada myös verotonta korkotuottoa.
  • ASP-laina on korkotuettu, joten saat suojaa korkotason nousulta.

Lue lisää ASP-säästämisestä

Heräsikö kysymyksiä?

Soita meille 010 76 5800

Asiakaspalvelumme on tavoitettavissa ma–pe klo 9–16 (0,0835 €/puhelu + 0,1209 €/min). Tarvitset soittaessasi aina verkkopankkitunnuksia tai S-mobiilin tunnistamista

Varaa aika ja tule käymään

Noin 80 asiakaspalvelupistettämme palvelevat sinua Prismoissa, useimmissa Sokoksissa ja valikoiduissa S-marketeissa kautta maan. Olemme avoinna myös iltaisin ja lauantaisin. Voit hoitaa asiasi jonottamatta, kun varaat ajan toimipaikkaan. 

Varaa aika

Etsi lähin toimipaikka

Varmista, että me tavoitamme sinut

Kun yhteystietosi ovat ajan tasalla, saat sähköpostiisi tietoa S-Pankin ja koko S-ryhmän uusista palveluista ja ajankohtaisista asiakasomistajaeduista heti ensimmäisten joukossa.

Päivitä yhteystietosi