Siirry suoraan sisältöön

Oma pankkikortti lapselle?

− Helppo ja turvallinen tapa opettaa rahankäyttöä lapselle

Lapsi ei tarvitse rahaa mukaansa, kun taskussa on oma pankkikortti. Sen käyttö on turvallista ja kätevää, sekä lapselle että vanhemmalle.

Pankkikortti on oivallinen maksuväline myös lapsella. Pankkikortin avulla lapsi oppii hallitsemaan omaa rahankäyttöään, koska tilitietoja voi kätevästi seurata verkkopankissa ja S-mobiilissa.  

 

Vanhemmat voivat määritellä vuorokausikohtaiset rajat lapsen kortin käteisnostoille, ostoille ja verkko-ostoille.
  1. Pankkikortti on turvallinen.
   Kadonnutta käteistä ei saa takaisin, mutta kortin voi aina sulkea, jos se hukkuu. Kun taskussa on pankkikortti, lapsen ei tarvitse ottaa rahaa mummolaan tai pelimatkalle, vaan vanhempi voi siirtää rahaa kortille tarpeen mukaan. Siirto vanhemman S-Pankin tililtä lapsen S-Pankissa olevalle tilille tapahtuu lähes reaaliaikaisesti, eli lapsi saa rahat heti käyttöön.

   Lapselle pitää kuitenkin opettaa, miten kortti ja tunnusluku suojataan.

   ”On hyvä käydä läpi yhdessä, että tunnuslukua ei kerrota kavereille tai kirjoiteta ylös, vaan se opetellaan ulkoa”, neuvoo korttiasiantuntija Marketta Lundell S-Pankista.

   Lähimaksu on lapselle erityisen kätevä, koska usein alaikäisen ostot ovat alle 50 euron ostoja, joihin ei tarvita tunnuslukua. Tällöin maksuun ei sisälly riskiä, että ulkopuolinen saisi tunnusluvun tietoonsa. Tunnusluvun syöttöä kuitenkin vaaditaan tasaisin välein, joten lähimaksuakin käyttäessä sen pitäisi olla hyvin muistissa.
  2. Pankkikortin saa jo 7-vuotiaalle.
   ”Vanhemmat tietävät parhaiten, koska oma lapsi on riittävän kypsä ymmärtämään pankkikortin käyttöä ja muistamaan tunnusluvun ulkoa”, Lundell sanoo. On myös hyvä, että lapsi ymmärtää, mistä raha tulee ja mihin sitä menee.
  3. Rahankäytön seuraaminen on helppoa.
   Vanhempi voi seurata verkkopankissa tai S-mobiilissa lapsen pankkikortin tapahtumia. Jo 12-vuotias voi saada omat verkkopankkitunnukset, joilla hän voi seurata tilitapahtumiaan, tehdä tilisiirtoja ja maksaa laskuja sekä verkkopankissa että S-mobiilissa.

   ”Samalla hän oppii hallitsemaan rahankäyttöään ja huomaamaan, mihin rahaa menee”, Lundell huomauttaa.
  4. Turvarajat määritellään itse.
   Lapsille sopiva S-Etukortti Visa Debit -pankkikortti on varmentava kortti, eli tilillä pitää olla ostoksen verran rahaa tai maksu ei onnistu. Vanhemmat voivat määritellä vuorokausikohtaiset rajat lapsen kortin käteisnostoille, ostoille ja verkko-ostoille.

   S-Etukortti Visa Debit -korttia voi käyttää kaikkialla maailmassa, missä Visa hyväksytään maksuvälineenä, mutta vanhemmat voivat myös rajata käyttöaluetta määrittelemällä kortille sopivan aluerajauksen.

   ”Jos lapsi lähtee vaikka Tallinnaan turnausmatkalle, vanhempi voi muuttaa aluerajausta”, Lundell kertoo.
  5. Varaa aika asiakaspalvelupisteelle ja hae korttia jonottamatta.
   Vanhemmat ja lapsi voivat yhdessä tilata lapselle pankkikortin S-Pankin asiakaspalvelupisteessä. Aika asiakaspalvelupisteeseen kannattaa varata etukäteen, jolloin korttia pääsee hakemaan jonottamatta. Ajanvarauksen voi tehdä Ajanvaraus-sivulla, josta löytyy erikseen kohta lapsen ja nuoren pankkiasioille. Lapsen pitää olla itse mukana ja jos yhteishuoltajina toimivista vanhemmista vain toinen pääsee kortinhakureissulle, toiselta tarvitaan valtuutus. Korttihakemusta tehdessä vanhemmilla ja lapsella pitää olla mukana voimassa oleva henkilöllisyystodistus.

   VARAA AIKA ASIAKASPALVELUPISTEESEEN

   Valtuutuksen toiselle vanhemmalle voi antaa verkkopankissa Asetukset > Lapsen tai nuoren pankkipalvelut > otsikon Käyttötili, kortti ja verkkopankkitunnukset alta Avaa tili.

    

   Lue lisää kortin hakemisesta lapselle

S-Pankin palvelut sopivat erinomaisesti myös lapsille ja nuorille

Alaikäiset eivät kuitenkaan voi tehdä sopimuksia yksin vaan ne tehdään yhdessä edunvalvojien eli tavallisesti omien vanhempien kanssa. 

Tutustu lapsen ja nuoren pankkipalveluihin

Rahatilannetta voi seurata kätevästi S-mobiilissa

Lapselle tai nuorelle voi hankkia myös verkkopankkitunnukset, jolloin hän voi seurata tililtään rahaliikennettä verkkopankista tai kätevästi matkapuhelimeen ladattavasta maksuttomasta S-mobiili-sovelluksesta.

Tutustu S-mobiilin pankkipalveluihin

Aloita säästäminen lapselle

Vanhemmat voivat aloittaa säästämään lapselle S-Pankin verkkopankissa. Lapsen säästämisen palveluita voit avata ja hallinnoida ainoastaan vanhemman verkkopankin kautta.

Näin voit säästää lapselle