Siirry suoraan sisältöön

Lähdössä reissuun? Vinkit pankkikortilla maksamiseen ulkomailla

Suomalaiset käyttävät tottuneesti pankkikorttia kotimaassa, mutta mitä on hyvä ottaa huomioon ulkomaille lähtiessä? S-Pankin tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell opastaa turvalliseen kortin käyttöön.

Reissu ulkomaille lähestyy. Mitä pankkikortin kanssa tulisi tehdä ennen lähtöä?

Lähtökohtaisesti kortilla maksaminen on yhtä helppoa ja turvallista niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ennen reissuun lähtöä kannattaa kuitenkin tehdä muutama toimenpide, joilla varmistat, ettei tien päällä tule lomatunnelmaa latistavia yllätyksiä.

Ensinnäkin luottokortilla kannattaa maksaa matkaan liittyvä kuluja, kuten lentoliput ja hotellin varausmaksu. Luottokortteihin kuuluu ostoturva. Sen turvin voit ongelmatilanteissa, esimerkiksi lentoyhtiön mennessä konkurssiin, kääntyä kortin myöntäjän puoleen korttiehtojen ja lainsäädännön tuoman lisäturvan myötä ja saada rahat takaisin.

Moni käyttää nykyään lähimaksua, ja siksi pankkikortin PIN-koodi pääsee helposti unohtumaan. Tarkista siis korttiesi tunnusluvut ennen reissua. Teet sen kätevästi S-mobiilissa tai verkkopankissa. S-Pankin asiakkaille tunnusluvun tarkistaminen ensimmäisen kerran on maksutonta, ja seuraavista tarkistamisista veloitetaan palveluhinnastomme mukaisesti.

Tarkista pankkikorttisi turvarajat ja varmista, että loman kohdemaa sisältyy korttisi käyttöalueen. Kurkkaa myös, että pankkikorttisi vuorokausikohtaiset osto-, verkko-osto- ja käteisnostorajat ovat sopivia lomaasi varten. Turvarajoja ja käyttöalueen rajauksen voi muuttaa verkkopankissa tai S-mobiilissa.

Tarkista, että luottorajasi on sopiva. Usein matkoilla rahaa tarvitaan vähän enemmän kuin arjessa, ja yllätyksiinkin on hyvä varautua. Monet hotellit ja autovuokraamot vaativat luottokortin maksuvälineeksi, joten varmista, että kortilla on riittävä luottoraja myös näitä maksutilanteita varten. Luottorajan korotusta voi hakea esimerkiksi verkkopankissa.

Voiko S-Pankin pankkikortilla maksaa tai nostaa rahaa ulkomailla?

S-Pankin pankkikortilla voi maksaa kotimaassa, ulkomailla ja verkossa. Matkalle on kuitenkin hyvä varata mukaan pieniä summia käteistä. Varmista ennen lomalle lähtöä, että korttisi käteisnostorajat ovat sopivat. Ulkomailla voit tarvita enemmän käteistä kuin mihin kotimaassa olet tottunut.

Käteistä voi olla hyvä varata lompakkoon jo kotimaassa ennen reissuun lähtöä. Näppärä keino on nostaa käteistä kaupan kassalla arkiostosten yhteydessä.

Ulkomailla S-Pankin pankkikorteilla voi nostaa käteistä Visa-tunnuksella varustetuista automaateista ympäri maailman. Pankkikortilla tehdyt euromääräiset käteisnostot ovat EU-maissa, Suomi mukaan lukien, maksuttomat neljä kertaa kuussa. Sen jälkeen nostoista veloitetaan palveluhinnaston mukainen maksu.

Miten pysyn parhaiten lomabudjetissani?

Hyvä keino välttyä ikäviltä yllätyksiltä on tarkkailla rahan menoa pitkin lomaa seuraamalla korttitapahtumia S-mobiilista. Näet sieltä luotto- ja pankkikorttitapahtumat. Tarvittaessa luottokorttitapahtumat voi maksaa takaisin joustavasti valitun vähimmäiserän mukaisesti. 

Riittääkö lomalle yksi pankkikortti?

Mukaan kannattaa ottaa vähintään kaksi korttia, jotta loma voi jatkua sujuvasti myös ikävistä sattumuksista huolimatta. Kortti voi rikkoontua, kadota tai tulla varastetuksi. Varakortti saattaa pelastaa loman.

Kortit kannattaa säilyttää eri paikoissa. Toinen kortti voi olla vaikkapa hotellin säilytyslokerossa. Jos kortteja säilyttää kännykän kotelossa, kannattaa miettiä, miten pärjää, jos kännykkä katoaa matkan aikana. Suojaa hyvin korttien tunnusluvut ja seuraa säännöllisesti, että kortit ovat tallella.

Mitä teen, jos pankkikortti katoaa tai varastetaan?

Soita heti korttien sulkupalveluun, joka toimii myös ulkomailta käsin. Tallenna puhelinnumero omaan tai matkakaverin kännykkään jo ennen reissua. Sulkupalvelun kautta kortti suljetaan heti.

Maksanko ostokset paikallisella valuutalla vai euroissa?

Jos oston voi maksaa kortilla joko paikallisella valuutalla tai euroissa, paikallinen valuutta on useimmiten edullisempi vaihtoehto. Suosi sitä.

Entä reissun jälkeen, mitä on hyvä ottaa huomioon?

Muista palauttaa korttisi turvarajat ja aluerajaus matkan jälkeen arkeen sopiviksi. Voit muuttaa käyttöalueen ja kortin osto-, verkko-osto- ja käteisnostorajoja S-mobiilissa vaikka heti matkalla lentokentältä kotiin.

On suositeltavaa, että asetat On suositeltavaa, että asetat pankkikorttisi käyttöalueen oman tarpeesi mukaiseksi ja laajennat rajausta tarvittaessa, esimerkiksi juuri matkan ajaksi. Rajan muuttaminen on paitsi maksutonta myös helppoa: teet sen kätevästi itse verkkopankissa tai S-mobiilissa. Muutos astuu voimaan heti.