Siirry suoraan sisältöön

Korkoa korolle - mahtava voima säästöjen kartuttajana

S-Pankin päästrategi Vesa Engdahl antaa esimerkkejä siitä, millaisiin tuottoihin säännöllisellä ja pitkäjänteisellä säästämisellä voi päästä, jos ei anna inflaation syödä saldoa.

Tänään 10 prosentin vuosituotolla sijoitettu euro on kaksi euroa hieman runsaan seitsemän vuoden kuluttua. Historiassa osakemarkkinoiden keskimääräinen tuotto on ollut pitkällä aikavälillä lähellä tätä, joten osakkeisiin sijoittava henkilö on viimeisen parin vuosisadan aikana onnistunut tuplaamaan varallisuutensa joka 7.–8. vuosi. Korkoa korolle vaikutus on säästäjän ja sijoittajan paras ystävä.

Säästäjän suurin vihollinen lienee puolestaan inflaatio. Jokainen maa ja kansantalous haluaa välttää tilanteen, jossa se ajautuisi deflaatioon – ympäristöön, jossa yleinen hintataso laskee. Myöskään kovaa inflaatiota – nopeaa yleistä hintatason nousua – ei kukaan tahdo. Meillä länsimaissa tasainen ja ennakoitavissa oleva noin 2–3 prosentin vuotuinen inflaatiovauhti olisi ideaali. Euroopan keskuspankin tavoitteena on rajoittaa yleinen hintatason nousu euroalueella maksimissaan kahteen prosenttiin.

Jos kuvitellaan, että taloudessa vallitsisi noin kahden prosentin inflaatio tästä päivästä ikuisuuteen, nollakorolla olevien säästöjen ja sijoitusten ostovoima puolittuisi 35 vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että tuossa ajassa näiden varojen reaaliarvosta katoaisi puolet, ja henkilö köyhtyisi. Säästöille tulisi siis hakea vähintään inflaation suuruista tuottoa, jotta varallisuuden arvo ja ostovoima säilyisivät ennallaan. 

Säästäminen ja sijoittaminen eivät ole 100 metrin pikamatka, vaan pitkän matkan maratonjuoksu - todellinen kestävyyslaji.

Itse uskon pitkäaikaissäästämiseen. Oma säästämishorisonttini on kymmeniä vuosia. Aloin säästää ja sijoittaa määrätietoisesti, kun olin 10-vuotias ja toivon, että pääsen purkamaan säästöjäni jäädessäni pois työelämästä ja siirtyessäni eläkkeelle jonkun matkaa yli 60-vuotiaana. Olen aina korostanut ajatusta, että säästäminen ja sijoittaminen eivät ole sadan metrin pikamatka, vaan pitkän matkan maratonjuoksu – todellinen kestävyyslaji. Pitkäaikaissäästämisessä korkoa korolle -vaikutus pääsee näyttämään mahtinsa. Kolmen prosentin vuotuisella tuotolla säästöt kasvavat viidessäkymmenessä vuodessa lähes 4,5-kertaisiksi, viiden prosentin tuotolla 11,5-kertaisiksi ja seitsemän prosentin tuotolla sijoitukset lähes 30-kertaistuvat.     

Säännöllistä kuukausisäästäjää korkoa korolle -vaikutus hellii yhtälailla. Itse kuulun tähän ”säännöllisten säästäjien” -kerhoon.  Sadan euron säännöllisellä kuukausisäästämisellä 50 vuodessa kokoon kertyy säästöjä tasan 60 000 euroa. Mikäli varoille saadaan tasainen 5 %:n vuosituotto, päälle saadaan puolessa vuosisadassa 208 000 euroa. Tällöin koko potti on sijoitettu pääoma mukaan lukien 268 000 euroa – 4,5 kertaa sijoitetun pääoman verran. Tämän takia toivon, että mahdollisimman moni valtakuntamme asukeista suhtautuisi kunnianhimoisemmin säästämiseen kuin pelkästään kerryttämällä rahojaan alhaisen tuoton pankkitileille ja jättämällä ne inflaation armoille. Tällä tavalla sijoittamalla emme koskaan vaurastu kansakuntana, vaan päinvastoin köyhdymme. 

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat