Siirry suoraan sisältöön

Kannattaako nyt sijoittaa? 5 kysymystä ja vastausta

Uusi vuosi on alkanut sijoitusmarkkinoilla ailahtelevaisissa merkeissä. Mitä rahastosijoittajan kannattaa nyt tehdä? Laittaako pää pensaaseen vai jatkaako kuukausisäästämistä? Päästrategimme Lippo Suominen vastasi viiteen kysymykseen.

Kukaan ei tiedä, milloin markkinoiden pohjat lopulta tulevat vastaan, mutta sijoittamalla tasaiseen tahtiin kuukausisäästämällä varmistaa pitkän tähtäimen tuotot.
 1. Mikä sijoitusmarkkinoita heiluttaa?

  Maailmantalouden kasvu on hidastunut ja samaan aikaan inflaatio eli kuluttajahintojen nousu on kiihtynyt viimeisen vuoden aikana. Keskuspankit ovat joutuneet nostamaan korkoja inflaation kurissapitämiseksi, mikä on laskenut joukkolainojen arvoja. Osakemarkkinoilla puolestaan jännitetään yritysten tulosnäkymiä ja korkojen nousun vaikutuksia.

 2. Inflaatiosta puhutaan paljon, mitä se merkitsee rahastosijoittajalle?

  Inflaatio tarkoittaa rahan arvon laskemista: samalla rahalla saa ostettua entistä vähemmän. Siten inflaatio syö tilillä seisovien varojen ostovoimaa, joten sijoittaminen on aiempaakin tärkeämpää. Inflaation kiihtyessä keskuspankit joutuvat nostamaan korkoja, mikä painaa tuottoja. Toisaalta jatkossa korkosijoitusten tuotto-odotukset paranevat. Osakkeita inflaatio painaa sekä arvostuksen laskiessa että yritysten tulostenteon vaikeutuessa talouskasvun hiljentyessä.
 3. Miltä lähiajat näyttävät?

  Maailmassa on paljon epävarmuutta. Talous on pitänyt pintansa yllättävänkin hyvin työllisyyden pysyessä korkealla ja menneiden säästöjen tuettua kulutusta hintojen noususta huolimatta. Tämä vuosi on sopeutumisen aikaa, kun maailman taloudessa ja markkinoilla testataan korkeampien korkojen vaikutuksia. Kasvu hidastuu toivottavasti maltillisesti ja inflaatio rauhoittuu. Riskinä on, että korkeampiin korkoihin sopeutuminen ei suju kaikin osin kivuttomasti. USA:ssa pankin ajautuminen viranomaisten haltuun on osoitus, että kaikki ei aina suju ihan mutkattomasti.
 4. Kannattaako nyt sijoittaa?

  Sijoittamiseen kuuluvat ajoittaiset laskut, vaikka nousumarkkinoilla tämä helposti unohtuu. Toisaalta pitkällä tähtäimellä sijoittaminen on ollut, ja on jatkossakin kannattavaa, joten sinällään ei ole uutta sijoitustaivaan alla. Markkinoiden ja talouden ylilyöntien korjautuessa näkymät paranevat, kun uuteen nousuun päästään terveemmältä pohjalta. Korkomarkkinoilla esimerkiksi tuottonäkymät ovat nyt paremmat kuin vuosiin. Kukaan ei tiedä, milloin markkinoiden pohjat lopulta tulevat vastaan, mutta sijoittamalla tasaiseen tahtiin kuukausisäästämällä varmistaa pitkän tähtäimen tuotot ja sen, että on myös markkinoiden alennusmyynnin aikaan ostoksilla.
 5. Mihin nyt kannattaisi sijoittaa?

  Hajauttaminen ja kuukausisäästäminen ovat tärkeimmät sanat. Vähitellen ja laajasti sijoittaviin kohteisiin sijoittamalla pystyy välttämään ikävimmät yllätykset. Omasta riskinottohalukkuudesta ja heilunnan kestämisestä on kiinni, mikä on sopivin sijoituskohde. Perinteiset yhdistelmärahastot tarjoavat helpon, valmiin sijoituspaketin, jossa sijoitusammattilaiset pitävät huolta varoista. Riskiset markkinat, kuten osakkeet, heiluvat voimakkaimmin, mutta toisaalta tarjoavat pidemmän päälle parasta tuottoa. Toisaalta koroistakin on jälleen tuottoja tarjolla toisin kuin viime vuosina.

 

Kokeile valintatyökaluamme ja valitse sopiva tapa säästää

Haluatko säästää satunnaisesti, kuukausittain vai ohjata Bonuksen rahastoon? Entä millaisen riskin olet valmis ottamaan sijoittaessasi ja kuinka suuren summan haluat sijoittaa? Valintatyökalumme voi auttaa sinua sopivan sijoituskohteen valitsemisessa.

Kokeile valintatyökalua

 

Varaa aika sijoitusasiantuntijalle

Haluaisitko keskustella sijoittamisen vaihtoehdoista asiantuntijamme kanssa? Varaa aika puhelintapaamiseen.

Varaa aika

Tässä materiaalissa esitetyt tiedot ovat luonteeltaan informatiivisia, eikä niitä tule pitää kehotuksena yksittäistä rahoitusvälinettä koskevien liiketoimien toteuttamiseen. Tämän materiaalin mukaiset tiedot eivät ole myöskään sijoituspalvelulain mukaista sijoitusneuvontaa. Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan.