Siirry suoraan sisältöön

Kannattaako nyt sijoittaa? 5 kysymystä ja vastausta

Sijoitusvuosi on kulunut maailmalla myönteisissä merkeissä uhkakuvista huolimatta. Mitä rahastosijoittajan kannattaa nyt tehdä? Laittaako pää pensaaseen vai jatkaako kuukausisäästämistä? Päästrategimme Lippo Suominen vastasi viiteen kysymykseen.

Kukaan ei tiedä, milloin markkinoiden pohjat lopulta tulevat vastaan, mutta sijoittamalla tasaiseen tahtiin kuukausisäästämällä varmistaa pitkän tähtäimen tuotot.
 1. Miten sijoitusvuosi on sujunut?

  Vaisuista odotuksista huolimatta sijoitusvuosi on ollut varsin tuottoisa. Maailman osakkeet ovat nousseet elokuun loppuun mennessä yli kymmenen prosenttia. Myös viime vuonna heikosti kehittyneet korkosijoitukset ovat tuoneet tänä vuonna muutaman prosentin tuoton, eli kokonaisuudessaan sijoittaminen on ollut kannattavaa. Poikkeuksiakin löytyy, ja valitettavasti varsin läheltä. Toisin kuin maailmalla Suomessa osakkeet ovat olleet laskussa. Tämä on hyvä muistutus hajautuksen tarpeesta myös kotimaan ulkopuolelle.

 2. Mikä markkinoita heiluttaa?

  Maailmantalouden kasvu on hidastunut ja samaan aikaan inflaatio eli kuluttajahintojen nousu on kiihtynyt. Viimeisen vuoden aikana keskuspankit ovat joutuneet nostamaan korkoja inflaation kurissapitämiseksi, mikä vaikuttaa niin talouteen kuin markkinoihin.
 3. Joko näkymät ovat parantuneet?

  Maailmassa on paljon epävarmuutta. Talous on pitänyt pintansa yllättävänkin hyvin työllisyyden pysyessä korkealla ja menneiden säästöjen tuettua kulutusta hintojen noususta huolimatta. Tämä vuosi on sopeutumisen aikaa, kun maailman taloudessa ja markkinoilla testataan korkeampien korkojen vaikutuksia. Kasvu hidastuu toivottavasti maltillisesti ja inflaatio rauhoittuu. Riskinä on, että korkeampiin korkoihin sopeutuminen ei suju kaikin osin kivuttomasti.
 4. Kannattaako nyt sijoittaa?

  Tästä vuodesta odotettiin vaisua sijoitusvuotta, mutta jälleen sijoittaminen on ollut kannattavaa. Sijoittajat tykkäävät synkistellä ja etsiä uhkakuvia, mutta siitä huolimatta osakkeet nousevat neljänä vuotena viidestä. Siten pitkäaikainen sijoittaminen kannattaa myös huolien puhuttaessa markkinoilla. Korkomarkkinoilla esimerkiksi tuottonäkymät ovat nyt paremmat kuin vuosiin. Kukaan ei tiedä, milloin markkinoiden pohjat lopulta tulevat vastaan, mutta sijoittamalla tasaiseen tahtiin kuukausisäästämällä varmistaa pitkän tähtäimen tuotot ja sen, että on myös markkinoiden alennusmyynnin aikaan ostoksilla.

   

 5. Mihin nyt kannattaisi sijoittaa?

  Hajauttaminen ja kuukausisäästäminen ovat tärkeimmät sanat. Vähitellen ja laajasti sijoittaviin kohteisiin sijoittamalla pystyy välttämään ikävimmät yllätykset. Omasta riskinottohalukkuudesta ja heilunnan kestämisestä on kiinni, mikä on sopivin sijoituskohde. Perinteiset yhdistelmärahastot tarjoavat helpon, valmiin sijoituspaketin, jossa sijoitusammattilaiset pitävät huolta varoista. Osakkeet heiluvat voimakkaimmin, mutta tarjoavat pidemmän päälle parasta tuottoa. Toisaalta koroistakin on jälleen tuottoja tarjolla toisin kuin viime vuosina.

 

Kokeile valintatyökaluamme ja valitse sopiva tapa säästää

Haluatko säästää satunnaisesti, kuukausittain vai ohjata Bonuksen rahastoon? Entä millaisen riskin olet valmis ottamaan sijoittaessasi ja kuinka suuren summan haluat sijoittaa? Valintatyökalumme voi auttaa sinua sopivan sijoituskohteen valitsemisessa.

Kokeile valintatyökalua

 

Varaa aika sijoitusasiantuntijalle

Haluaisitko keskustella sijoittamisen vaihtoehdoista asiantuntijamme kanssa? Varaa aika puhelintapaamiseen.

Varaa aika

Tässä materiaalissa esitetyt tiedot ovat luonteeltaan informatiivisia, eikä niitä tule pitää kehotuksena yksittäistä rahoitusvälinettä koskevien liiketoimien toteuttamiseen. Tämän materiaalin mukaiset tiedot eivät ole myöskään sijoituspalvelulain mukaista sijoitusneuvontaa. Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan.