Siirry suoraan sisältöön

Kannattaako nyt sijoittaa? 5 kysymystä ja vastausta

Vuosi 2022 on saanut monet rahastosijoittajat pohtimaan, mitä juuri nyt kannattaisi tehdä. Päästrategimme Lippo Suominen vastasi viiteen kysymykseen.

Sijoittaminen voi olla jopa viime vuosia kannattavampaa, kun tuotto-odotukset ovat nousseet korkojen kohottua ja osakearvostusten laskettua.
 1. Miksi rahastojen arvot ovat laskeneet?

  Maailmantalouden kasvu on hidastunut ja samaan aikaan inflaatio eli kuluttajahintojen nousu on kiihtynyt. Keskuspankit ovat joutuneet nostamaan korkoja inflaation kurissapitämiseksi, mikä on laskenut joukkolainojen arvoja. Osakkeiden hinnat puolestaan ovat valuneet yritysten tulosnäkymien heiketessä ja toisaalta korona-ajan jälkeisten ylilyöntien korjaantuessa.
 2. Inflaatiosta puhutaan paljon, mitä se merkitsee rahastosijoittajalle?

  Inflaatio tarkoittaa rahan arvon laskemista: samalla rahalla saa ostettua entistä vähemmän. Siten inflaatio syö myös tilillä seisovien varojen ostovoimaa, joten sijoittaminen on aiempaakin tärkeämpää. Inflaation kiihtyessä keskuspankit joutuvat nostamaan korkoja, mikä syö tuottoja nousun aikana, mutta toisaalta jatkossa korkosijoitusten tuotto-odotukset paranevat. Osakkeita inflaatio painaa sekä arvostuksen laskiessa että yritysten tulostenteon vaikeutuessa talouskasvun hiljentyessä.
 3. Miltä lähiajat näyttävät?

  Maailmassa on paljon epävarmuutta niin taloudessa kuin esimerkiksi geopolitiikassa. Tässä tilanteessa myös markkinoiden heilunta pysyy voimakkaana. Toisaalta markkinoilla hinnoitellaan jo selkeästi muuttuneita näkymiä, joten sijoituskohteiden arvot ovat laskeneet. Heikkouteen on jo varauduttu, joten riskit pettymyksiin ovat pienentyneet.
 4. Kannattaako nyt sijoittaa?

  Sijoittamiseen kuuluvat ajoittaiset laskut, vaikka viime vuosien poikkeuksellisen kovan nousun jälkeen tämä helposti unohtuu. Sijoittamisen perustotuudet eivät siten ole muuttuneet mihinkään, ja sijoittaminen kannattaa jatkossakin. Se voi olla jopa viime vuosia kannattavampaa, kun tuotto-odotukset ovat nousseet korkojen kohottua ja osakearvostusten laskettua.
 5. Mihin nyt kannattaisi sijoittaa?

  Hajauttaminen ja kuukausisäästäminen ovat tärkeimmät sanat. Vähitellen ja laajasti sijoittaviin kohteisiin sijoittamalla pystyy välttämään ikävimmät yllätykset. Omasta riskinottohalukkuudesta ja heilunnan kestämisestä on kiinni, mikä on sopivin sijoituskohde. Riskiset markkinat, kuten osakkeet, heiluvat voimakkaimmin, mutta toisaalta tarjoavat pidemmän päälle parasta tuottoa. Hyviä sijoitusvaihtoehtoja löytyy esimerkiksi niin perinteisistä yhdistelmärahastoista kuin vaikka kiinteistömarkkinoiltakin. Toisaalta koroistakin on jälleen tuottoja tarjolla toisin kuin viime vuosina.

 

 

Kokeile valintatyökaluamme ja valitse sopiva tapa säästää

Haluatko säästää satunnaisesti, kuukausittain vai ohjata Bonuksen rahastoon? Entä millaisen riskin olet valmis ottamaan sijoittaessasi ja kuinka suuren summan haluat sijoittaa? Valintatyökalumme voi auttaa sinua sopivan sijoituskohteen valitsemisessa.

Kokeile valintatyökalua

 

Varaa aika sijoitusasiantuntijalle

Haluaisitko keskustella sijoittamisen vaihtoehdoista asiantuntijamme kanssa? Varaa aika puhelintapaamiseen.

Varaa aika

Tässä materiaalissa esitetyt tiedot ovat luonteeltaan informatiivisia, eikä niitä tule pitää kehotuksena yksittäistä rahoitusvälinettä koskevien liiketoimien toteuttamiseen. Tämän materiaalin mukaiset tiedot eivät ole myöskään sijoituspalvelulain mukaista sijoitusneuvontaa. Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan.