Siirry suoraan sisältöön

22-vuotias Edvin: ”Sijoitan opintolainan osakkeisiin”

Helsinkiläinen Edvin Ingman tekee töitä opintojen ohella. Opintolainan hän sijoittaa rahastoihin sekä suomalaisyhtiöiden osakkeisiin. ”Olen oppinut kotoa säästämisen tärkeyden”, Edvin kertoo.

Edvin Ingman arvostaa kotoa saamaansa talouskasvatusta, jossa säästämisellä oli iso rooli.

Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 4/2021.
 

22-vuotias Edvin Ingman muutti lapsuudenkodistaan opiskelija-asuntoon viime syksynä. Näin hän kertoo omasta taloudenpidostaan:

”Opiskelen kauppatieteitä Aalto-yliopistossa. Olen aina ollut kiinnostunut kaupallisesta alasta, mutta myös visuaalisuudesta. Lähisuvussani on paljon taiteellisen alan ihmisiä ja isäni on kauppatieteilijä, joten olen kasvanut molempien maailmojen keskellä.

Muutin lapsuudenkodistani Espoosta opiskelija-asuntoon Helsinkiin viime vuoden elokuussa. Haimme lapsuudenkaverini kanssa yhteistä kaksiota, koska niihin oli paljon lyhyemmät jonot kuin yksiöihin, jollaista voi joutua odottamaan jopa vuosia. Kaksion vuokraan kuuluvat vesi ja netti. Jaamme 790 euron vuokran puoliksi.

Rahankäyttö on muuttunut aika radikaalisti, kun muutin pois kotoa. Nyt rahaa kuluu ennen kaikkea ruokaan ja kodintarvikkeisiin. Ruoka on yllättävän kallista. Yllätyksenä tuli sekin, että sähkön lisäksi pitää maksaa erikseen sähkönsiirrosta.”

Kotona pitää olla viihtyisää

”Muuttoa helpotti paljon se, että kaverini oli asunut jo vuoden omillaan, eikä jokaista haarukkaa tarvinnut hankkia varta vasten. Itse ostin huoneeseeni sängyn, pöydän ja valaisimia. Selailin ahkerasti tori.fi:tä, kun etsin huonekaluja. Isovanhemmillani on ollut sisustusliike, ja heidän varastostaan löytyi esimerkiksi kivoja tuoleja. Haluan, että kotona on viihtyisää, koska siellä ollaan nyt etäaikana niin paljon.

Rahaa on kulunut koronan vuoksi paljon vähemmän kuin normaalisti, koska monet hauskat tapahtumat ovat jääneet väliin.

Teen opintojen ohella töitä hackaton-tapahtumia järjestävässä yrityksessä, joten minulla on säännöllistä lisätuloa.”

”Rahaa on kulunut koronan vuoksi vähemmän kuin normaalisti.”

Tavoitteena asunnon hankinta

”Olen nostanut opintolainaa, ja ne rahat sijoitan. Aion suorittaa opintoni määräajassa, jolloin saan hyödyntää opintolainalyhennyksen. Olisi hölmöä olla käyttämättä etua, jonka valtio tarjoaa.

En muista tarkalleen, mistä ajatus opintolainan sijoittamisesta lähti. Ehkä kuulin ideasta ohimennen kavereilta, ja lähdin selvittämään asiaa lisää. Juttelin myös vanhempieni kanssa, miten ja mistä lainaa kannattaa nostaa.

Aloitin sijoittamisen maltillisesti rahastosijoituksilla, ja edelleen laitan tietyn summan kuukausittain rahastoihin. Lisäksi sijoitan suomalaisiin yhtiöihin, kuten esimerkiksi F-Secureen, Nesteeseen ja Marimekkoon. Yrityksen tunnuslukujen lisäksi on tärkeää, että pidän yrityksestä ja uskon sen tuotteeseen.

Tavoitteenani on oman asunnon tai sijoitusasunnon hankinta.”

"Olen oppinut kotoa säästämisen tärkeyden. Seuraan rahankäyttöäni melko tarkasti. Jos tuntuu, että johonkin menee liikaa rahaa, pyrin tekemään korjausliikkeen. On tärkeää huolehtia kunnolla raha-asioista, mutta olla myös armollinen itselleen. Johonkin illanviettoon voi joskus mennä vähän enemmän rahaa, mutta en ota siitä stressiä.

Nyt vähän jännitän, olenko tehnyt opintojen ohella liikaa töitä ja joudunko maksamaan opintotukea takaisin. Se ei olisi kovin kivaa.”

Päivitä yhteystietosi omalla S-kanavalla

Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Päivitä tiedot