Siirry suoraan sisältöön

Vinkit itsenäistyvälle nuorelle: Muista raha-asioissa ainakin tämä

Muutto omaan kotiin on nuorelle iso askel myös taloudellisessa mielessä. ”Omia tulojaan ja menojaan kannattaa silloin seurata tarkasti”, muistuttavat S-Pankin asiantuntijat.

Rahaa pitää varata vuokran lisäksi vakuutuksiin, sähköön, ruokaan, puhelimeen ja muihin juokseviin kuluihin.

Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 4/2021.
 

Suomalaisnuorten muuttohalut ovat kovimmillaan 18-vuotiaana, selviää Tilastokeskuksen kyselystä. Taloudelliset realiteetit tulevat kuitenkin monelle vielä tuossa iässä vastaan, joten keskimäärin nuoret muuttavat omilleen 21,8-vuotiaina.

Yksi tärkeä askel onnistuneessa itsenäisessä taloudenpidossa on, että nuori ymmärtää rahan arvon ja merkityksen.

”Rahasta olisi tärkeää puhua kotona avoimesti jo pienille lapsille. Taloustaito on hyvin tärkeä kansalaistaito”, sanoo S-Pankin korttien tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell.

Seuraa, mihin rahat menevät

Itsenäistymisen myötä nuoren pitää ottaa vastuu omasta taloudestaan. Moni voi kuvitella pärjäävänsä, kunhan rahat vuokraan löytyvät.

”Rahaa pitää kuitenkin varata myös vakuutuksiin, sähköön, ruokaan, puhelimeen ja moniin muihin juokseviin kuluihin”, Lundell muistuttaa.

Lundell neuvookin nuoria seuraamaan tarkasti omia tulojaan ja menojaan. Mihin rahaa kuluu?

Monelle voi tulla yllätyksenä, että jos ostaa esimerkiksi erikoiskahvin joka päivä, siitä voi kertyä kuukaudessa jopa sadan euron lasku.

Joskus nuorelle, ihan kuten vanhemmallekin, voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, joihin ei ole voinut varautua edes tarkalla taloudenpidolla. Pesukone hajoaa tai tulee tarve uudelle tietokoneelle. Marketta Lundell kertoo, että S-Pankilla on opiskelijoille tarkoitettu Visa-kortti, jolla saa joustoa talouteen erityistilanteessa.

”Luottokorttia voi hakea, jos on hoitanut raha-asiansa hyvin ja opiskelee korkeakoulussa. Korttia voi hakea ilman opintopistevaatimuksia.”

 

”Säästäjä-palvelussa voi määrittää, että säästöön menee esimerkiksi 50 senttiä tai viisi euroa ostotapahtumaa kohti.”

Kuka tahansa voi aloittaa sijoittamisen

Moni nuori on kiinnostunut säästämään itselleen puskuria jo opintojen aikana.

Säästämisestä ja sijoittamisesta puhutaan nykyään paljon julkisuudessa. S-Pankin säästämisen ja sijoittamisen tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila uskoo, että keskustelu sijoittamisesta on lisännyt myös opiskelijoiden kiinnostusta aiheeseen. Hän haluaisi madaltaa sijoittamisen kynnystä entisestään.

”Kuka tahansa voi aloittaa säästämisen ja sijoittamisen. Ei siihen tarvita mitään erityisosaamista. Opiskelija voi aloittaa säästämisen vaikka muutamalla eurolla viikossa.”

Pohtila huomauttaa, että mitä aiemmin säästämisen aloittaa, sen parempi. Pitkä sijoitusaika vähentää sijoittamiseen liittyvää ajallista riskiä ja tasaa osakkeiden arvon vaihtelua. Lisäksi nuori säästäjä ehtii nauttia pidempään korkoa korolle -ilmiöstä.

S-Pankissa säästämisen aloittaminen on Pohtilan mukaan tehty helpoksi. S-mobiilin Säästäjä-palvelussa voi valita itselleen mieluisan tavan säästää.

Pohtila suosittelee helppoa ja huomaamatonta vaihtoehtoa, jossa jokaisesta maksukorttiostoksesta menee tietty summa säästöön.

”Palvelussa voi määrittää, että säästöön menee esimerkiksi 50 senttiä tai viisi euroa ostotapahtumaa kohti.”

Rahastoihin kertyy puskuria huomaamatta

”Säästetty puskurirahasto tuo myös opiskelijalle taloudellista turvaa, jos jotain yllättävää sattuu. Moni säästää myös esimerkiksi omaan asuntoon”, Pohtila kertoo.

Yksi suosittu säästämisen keino ovat rahastot, joiden kautta voi sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin, asuntoihin tai metsään.

Osa sijoittamisesta kiinnostuneista nuorista seuraa sijoituksiaan päivittäin, mutta Pohtilan mukaan sijoitukset voi myös lähes unohtaa ja antaa ajan tehdä tehtävänsä.

”Jos opiskelija on S-ryhmän asiakasomistaja, hän voi halutessaan ohjata tilille kertyvät Bonukset Säästäjä-palvelussa suoraan rahastoon. Moni on tehnyt niin ja yllättynyt, kun sieltä on vuosien päästä löytynyt mukava pesämuna.”

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat