Siirry suoraan sisältöön

S-Pankin pörssimittari: Suomalaisyhtiöt starttasivat vuoteen väkevästi

15.5.2017

Suomalaisilla yhtiöillä pyyhkii nyt paremmin kuin pitkään aikaan. S-Pankin pörssimittarin mukaan useampi kuin neljä viidestä yhtiöstä kasvatti liikevaihtoaan alkuvuonna. Myynnin vilkastuminen näkyi myös viimeisellä rivillä, ja liiketulostaan paransi liki 80 prosenttia Helsingin pörssin yhtiöistä.

Suomalaisyhtiöiden alkuvuosi sujui vahvasti, kun parantunut suhdanne tuki yhtiöiden myyntiä ja tuloksia. Tämä käy selville S-Pankin pörssimittarista, joka seuraa suomalaisten pörssiyhtiöiden menestystä neljästi vuodessa. Tarkastelussa oli yhteensä 87 yhtiötä.

”Suomalaisten yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kääntyi nousuun jo viime vuoden lopussa ja tammi-maaliskuussa tahti vain kiihtyi”, kertoo FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnik. Yksityispankki ja varainhoitaja FIM on osa S-Pankki-konsernia.

Liikevaihdot paisuivat ennustettua voimakkaammin ja vahvistivat osakesijoittajien luottamusta. Liikevaihtojen kasvu heijastui tuloksiin, jotka kasvoivat liikevaihdon kasvua nopeammin.

”Päättyneen tuloskauden yksi merkittävä havainto oli, että suhdanneherkempien yhtiöiden tulokset parantuivat voimakkaasti”, Gorschelnik sanoo.

Tähän joukkoon kuuluvat muun muassa monet kotimaiset teräsyhtiöt, konepajat ja rakennusalan yhtiöt. Suhdannesyklin parantuminen heijastui voimakkaimmin niin sanottuihin syklisiin yhtiöihin, joiden tuotteiden ja palveluiden kysyntä vaihtelee voimakkaammin suhdanteiden mukana.

83 prosenttia yhtiöistä kasvatti liikevaihtoaan tammi-maaliskuussa edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2016 ensimmäisellä kvartaalilla myyntiä kasvattaneita yhtiöitä oli vain 46,5 prosenttia yhtiöistä.

”Usean vaisun vuoden jälkeen yhtiöt ovat nyt kovassa tuloskunnossa”, Kim Gorschelnik luonnehtii.

Tästä kertoo se, että monessa yhtiössä varovainenkin liikevaihdon kasvu heijastuu voimakkaasti tulosriville. Yhteenlaskettuna liiketulokset paranivat edellisvuodesta 15,1 prosenttia ja keskimääräinen (mediaani) parannus oli 16,6 prosenttia. Puolet yhtiöistä siis paransi tulostaan tätä voimakkaammin. Kaikkiaan 79 prosenttia yhtiöistä paransi liiketulostaan.

Lue S-Pankin pörssimittari tammi-maaliskuulta


Lisätiedot:

Kim Gorschelnik, pääanalyytikko, FIM,
puh. 050 338 9734, kim.gorschelnik@fim.com