Siirry suoraan sisältöön
Korkopainotteinen rahastojen rahasto

S-Pankki Varainhoito Säästäjä 10

Avaintietoesite (PDF, 51 kt)

Näin Säästäjä toimii

    • Kerrytä säästöjä valitsemallasi tavalla. Aseta oma säästötavoitteesi ja kerro miten haluat säästää. Seuraa säästöjen kertymistä ja nosta rahasi milloin vain veloituksetta.
    • Kerro, millainen säästäjä olet ja miten suhtaudut sijoittamisen tuottoihin ja riskeihin. Saat sinulle sopivan suosituksen siitä, miten rahasi kannattaa sijoittaa.
    • Voit mikrosäästää huomaamatta osana arjen rahankäyttöä: ohjaa euro sivuun jokaisesta korttiostoksesta tai S-ryhmän Bonus rahastoon. Voit myös säästää kuukausittain tai siirtää lisää rahaa tavoitteeseesi veloituksetta milloin tahansa.
    • Säästäjä-rahastot ovat ostettavissa vain Säästäjä-sovelluksesta. Näin otat Säästäjän käyttöön

Lue lisää SäästäjästäMihin S-Pankki Varainhoito Säästäjä 10 sijoittaa?

Osio otsikolla Rahaston esittely

S-Pankki Varainhoito Säästäjä 10 sopii erilaisiin säästötavoitteisiin silloin, kun säästäjä haluaa ottaa vain vähän riskiä*. Rahasto sopii myös tilanteisiin, joissa säästötavoite on esimerkiksi muutaman vuoden päästä tapahtuva isompi lomamatka. Sijoitukset painottuvat osakkeita riskittömämpiin korkosijoituksiin, joten rahaston arvo vaihtelee osakepainotteisia rahastoja vähemmän markkinoiden heiluessa. Mitä lähempänä säästötavoitteen toteutuminen on, sitä suurempi osa kuukausisäästöistä ohjautuu rahastoon.

Riski
Tuotto 12 kk* -8,06 %
Tuotto alusta* 0,59 %
*Neutraalipainossa osakkeet 10 %.

Sijoitusten jakautuminen

Rahaston 10 suurinta sijoitusta 29.11.2022

Rahasto Nettoarvosta Muutos
S-Pankki Kehittyvät Markkinat Korko A 18,33 % 0,79 %
S-Pankki Vihreä Yrityslaina ESG Korko A 18,22 % 0,67 %
S-Pankki Euro Valtionlaina Korko A 17,77 % 2,36 %
Xtrackers II Eurozone Governme 12,96 % 2,34 %
S-Pankki Lyhyt Korko A 11,1 % -4,45 %
S-Pankki High Yield Eurooppa ESG Korko A 9,96 % -0,01 %
S-Pankki USA Osake A 2,41 % -0,04 %
S-Pankki Passiivinen USA ESG Osake A 1,84 % 0,37 %
S-Pankki Kehittyvät Markkinat ESG Osake A 1,81 % 0,25 %
S-Pankki Brändit Osake A 0,97 % 0,22 %
Osio otsikolla Palkkiot

Palkkiot **

S-Pankki Varainhoito Säästäjä -rahastojen 0,5 %:n juoksevat kulut muodostuvat rahastolta perittävästä 0,4 %:n hallinnointipalkkiosta ja rahaston muista kuluista. Rahaston hallinnointipalkkiosta palautetaan 60 % S-Pankki Oyj:lle. Jos olet esimerkiksi sijoittanut S-Pankki Varainhoito Säästäjä-rahastoihin 100 euroa, maksat kuluja 0,5 % pääomalle eli 50 senttiä vuodessa. Tästä palkkiosta palautetaan myyntipalkkiona S-Pankki Oyj:lle 60 % eli 24 senttiä.

Rahasto edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. Rahasto huomioi kestävyysriskit sijoituspäätöksissä ja arvioi sijoituskohteiden vastuullisuutta. Rahasto sijoittaa pääasiassa muihin S-Pankki Rahastoyhtiön hallinnoimiin osake- ja korkorahastoihin, ja niissä noudatetaan S-Pankin Varallisuudenhoitoliiketoiminnan Vastuullisen sijoittamisen periaatteita.

Sijoituskohteena olevien S-Pankki Rahastoyhtiön hallinnoimien osake- ja korkorahastojen sijoituspäätöksenteossa huomioidaan kestävyysriskit ja hyödynnetään vastuullisuusanalyysia. Osana vastuullisuusanalyysiä arvioidaan yrityksen toimintaa lukuisissa ESG-asioissa, kuten esimerkiksi CO2 päästöissä, yrityksen valmistamien tuotteiden hiilijalanjäljessä, yritysten alttiudessa ilmastonmuutokselle, puhtaan energian mahdollisuuksissa, liiketoiminnan etiikassa, omistajakontrolleissa, työoloissa ja hallituksen ominaisuuksissa. ESG-asioita tarkastellaan joko suoraan tai osana ESG-luokituksia. Arvioinnissa keskitytään relevanttien asioiden tarkasteluun. Relevantit asiat poikkeavat jonkin verran eri sektoreiden välillä.

Sijoituskohteena olevat S-Pankki Rahastoyhtiön hallinnoimat osake- ja korkorahastot poissulkevat automaattisesti yritykset, jotka valmistavat tupakkatuotteita tai viihdekäyttöön tarkoitettua kannabista, kansainvälisillä sopimuksilla kiellettyjä aseita, kaivosyhtiöt, joiden liikevaihdosta yli 20 prosenttia tulee energian tuottamiseen tarkoitetusta hiilestä sekä sähköyhtiöt, joiden liikevaihdosta yli 20 prosenttia syntyy hiilellä tuotetusta energiasta. Yhtiö voi kuitenkin välttää poissulkemisen, mikäli sillä on uskottava strategia hiiliriippuvuuden pienentämiseksi.

Lisäksi sijoituskohteena olevat S-Pankki Rahastoyhtiön hallinnoimat osake- ja korkorahastot huomioivat ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvät ominaisuudet vaikuttamalla yritysten toimintaan. Mahdolliset omistajavaikuttamisen keinot ovat esimerkiksi äänioikeuden käyttäminen yhtiökokouksissa, suora yhtiövaikuttaminen, osallistuminen sijoittajien yhteisvaikuttamisiin ja julkinen keskustelu. Mikäli yrityksen toiminta ei ole linjassa YK:n Global Compact -periaatteiden kanssa, voidaan vaikuttamisen lisäksi poissulkea yritys rahaston sijoituksista.

Edellytämme kaikilta sijoituskohteena olevilta aktiivisilta korko- ja osakerahastojen varainhoitajilta YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteiden allekirjoittamista. Tällä varmistamme tietyn vastuullisuuden tason myös ulkopuolisissa rahastoissa.

Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien arvioimisessa, mittaamisessa ja seuraamisessa käytetään pääsääntöisesti MSCI ESG Researchin tutkimusta. Tutkimus sisältää muun muassa yritysten ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyvää analyysiä, luokituksia ja pisteytyksiä. Lisäksi käytössämme on YK:n Global Compact -aloitteen toteutumisen seurantajärjestelmä.

Muut seuraamamme indikaattorit ovat muun muassa yhtiöiden liikevaihto, joka on peräisin ympäristön kannalta positiivisesta liiketoiminnasta. Ympäristön kannalta positiivinen liiketoiminta on tässä yhteydessä ennalta määriteltyä liiketoimintaa, jolla on myönteinen ympäristövaikutus tai joka tuottaa ympäristöratkaisuja. Seuraamme myös vastaavaa indikaattoria sosiaalisten vaikutusten osalta. Sosiaalisen vastuun kannalta positiivinen liiketoiminta on tässä yhteydessä ennalta määriteltyä liiketoimintaa, joka tuottaa ratkaisuja sosiaalisiin haasteisiin. Ympäristöpuolella seuraamme yhtiöiden CO2-päästöjä eri mittaustavoilla. Seuraamme lisäksi sellaisten yhtiöiden lukumäärää rahastoissa, jotka omistavat fossiilisen polttoaineen varantoja ja näiden yhtiöiden osuutta rahastosta.

Mikäli rahastolle on nimetty indeksi, ei indeksi huomioi rahaston ESG-tavoitteita.

*Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Tuotossa ei ole huomioitu mahdollisia tuotonmaksuja. Alle vuoden toimineiden rahastojen osuussarjojen osalta tuotto esitetään annualisoimattomana.

Tämä on mainos. Rahastoja hallinnoi S-Pankki Rahastoyhtiö Oy. Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan. Tutustu ennen sijoituspäätösten tekemistä rahaston rahastoesitteeseen ja sijoittajan avaintietoihin.