Siirry suoraan sisältöön

ASP-laina ensiasuntoon

 

Voit hakea ASP-lainaa ensiasunnon hankintaa varten, kun olet avannut ASP-tilin ja säästänyt sille lainaan vaadittavan säästöosuuden. Kun ostat asunnon ja ASP-säästösopimuksesi ehdot ovat täyttyneet, saat lainallesi valtiontakauksen ja säästöillesi lisäkorkoa. ASP-lainan hakeminen onnistuu helposti verkossa. Voit hakea ASP-lainaa S-Pankista vaikka ASP-tilisi olisikin toisessa pankissa.

ASP-lainan enimmäismäärää on nostettu 15.4.2021 alkaen ja lainaa voi saada 120 000–215 000 euroa asunnon sijainnista riippuen.

ASP-laina lyhyesti

  1. ASP-laina on korkotuettu, joten saat suojaa korkotason nousulta
    Valtio maksaa lainasta 70 % korkotukea sille koron osuudelle, joka ylittää 3,80 %. Korkotukea maksetaan ensimmäiset 10 vuotta lainan nostohetkestä alkaen.
  2. Lainaa 120 000–215 000 € asunnon sijainnista riippuen
    Lainan enimmäismäärä on Helsingissä 215 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 160 000 euroa, Turussa ja Tampereella 140 000 euroa ja muissa kunnissa 120 000 euroa.
  3. Lainan vakuudeksi riittää yleensä hankittava asunto
    Säästettyäsi 10 % osuuden ja täytettyäsi muut ASP-ehdot, valtio tukee sinua normaalia suuremmalla takauksella.

Laske sopiva lainamäärä

Laske asuntolainalaskurillamme tarpeisiisi sopiva laina, takaisinmaksun kuukausierä ja laina-ajan pituus.

Siirry lainalaskuriin

 

Hae ASP-lainaa

Voit hakea ASP-lainaa verkossa helposti kaikkien pankkien pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Säästämällä alkuun

Suunnitellessasi ensiasunnon hankintaa, kannattaa säästäminen aloittaa heti. ASP-tili on hyvä tapa aloittaa säästäminen kohti ensimmäistä omaa kotia. ASP-säästämisen voit aloittaa 15–39 vuotiaana.

Säästä ASP-tilillesi vähintään kahdeksan vuosineljänneksen ajan. Yhden vuosineljänneksen, eli kolmen kuukauden ajanjaksona talletusten tulee olla vähintään 150 ja enintään 3 000 euroa. Talletusten ei tarvitse tapahtua perättäisinä vuosineljänneksinä, vaan tarvittaessa voit pitää säästämisestä taukoa. Säästämällä vähintään 10 prosenttia tulevan asunnon hankintahinnasta me lainaamme sinulle puuttuvan osan.

S-Pankin ASP-lainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja asiakaskohtaisesta marginaalista. Viitekorkona käytämme 12 kk Euriboria. Euribor-korkoja hallinnoi European Money Markets Institute (EMMI). Viitekoron muutos alentaa tai korottaa maksettavaa korkoa luottosopimuksessa sovitulla tavalla.

Lue lisää ASP-tilistä

Voit saada ennakkoon säästämillesi varoille jopa 5 % verottoman korkotuoton

S-Pankki maksaa talletukselle yhden prosentin koron. Kun olet saavuttanut säästötavoitteesi ja tehnyt asuntokaupan tai saanut omakotitalosi valmiiksi, maksamme 2–4 prosentin lisäkoron. Sekä talletuskorko että lisäkorko ovat sinulle verovapaita. Huomioithan, että aviopuolisot ja yhteisessä asunnossa asuvat henkilöt ovat oikeutettuja vain yhteen korkotukeen. Jos siis kaksi ASP-asunnon omistajaa hankkii yhteisen asunnon, lainojen yhteismäärä tarkistetaan vastaamaan yhteisen lainan enimmäismäärää. Aviopuolisoista vain toisen täytyy täyttää lainan ikäehto.