Siirry suoraan sisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset pankkiasiointiin

Tilanne Ukrainassa on vakava ja myös me S-Pankissa haluamme tukea omalla toiminnallamme hyökkäyksen vuoksi hätää kärsivien tilannetta. Kokoamme tälle sivulle tietoa siitä, miten sotatilanne Ukrainassa vaikuttaa asiointiin S-Pankissa.

Vaikka sotatilanne Ukrainassa herättää huolestuneisuutta, suomalaisen pankkiasiakkaan ei tarvitse olla huolissaan pankkiasioista. Seuraamme tilanteen kehittymistä aktiivisesti ja kerromme mahdollisista muutoksista tällä sivulla.

Vastauksia tilanteen herättämiin kysymyksiin

Vaikka sotatilanne Ukrainassa herättää huolestuneisuutta, ei tilanteella ole vaikutusta S-Pankin asiakkaan arkeen. Päivittäisiä maksuasioita voi hoitaa tavalliseen tapaan S-Pankin Visa-korteilla, S-mobiililla ja verkkopankissa.

Tässä tilanteessa ei ole tarvetta varautua ylimääräisillä käteisnostoilla. Rahat ovat edelleen parhaassa turvassa pankkitilillä. S-Pankki on vakavarainen täyden palvelun pankki asiakasomistajille.

S-Pankin asiakkaiden talletukset ja niille kertynyt korko kuuluvat talletussuojan piiriin. Talletussuoja koskee sekä henkilö- että yritysasiakkaita. Jos pankki joutuisi konkurssiin tai ajautuisi muuten maksukyvyttömyystilaan, eikä pystyisi maksamaan tallettajien saatavia, korvattaisiin ne 100 000 euroon asti talletussuojarahastosta.

Asiakkaamme voivat nostaa normaaliin tapaan S-Etukortti Visa -kortilla käteistä Suomessa ja ulkomailla kaikilla Visa-kortit hyväksyvillä automaateilla. Lisäksi maksuttomat nostot onnistuvat lähes tuhannessa S-ryhmän toimipaikassa. Ulkomailla maksaminen voi joissakin tilanteissa estyä, sillä Visa ja MasterCard ovat estäneet pakotelistalla olevia rahoituslaitoksia maksuverkostostaan. S-Etukortti Visa -korteilla tai muilla Visa- tai Mastercard -korteilla ei voi maksaa Venäjällä tai venäläisissä verkkokaupoissa.

Näin nostat ja talletat käteistä

Päivittäisiä maksuasioita voi hoitaa tavalliseen tapaan S-Pankin Visa-korteilla, S-mobiililla ja verkkopankissa.

Asiakkaamme voivat nostaa käteistä ja maksaa normaaliin tapaan S-Etukortti Visa -kortilla Suomessa ja ulkomailla kaikissa Visa-kortit hyväksyvissä paikoissa sekä verkossa. Lisäksi maksuttomat nostot onnistuvat lähes tuhannessa S-ryhmän toimipaikassa. Ulkomailla maksaminen voi joissakin tilanteissa estyä, sillä Visa ja MasterCard ovat estäneet pakotelistalla olevia rahoituslaitoksia maksuverkostostaan. S-Etukortti Visa -korteilla tai muilla Visa- tai Mastercard -korteilla ei voi maksaa Venäjällä tai venäläisissä verkkokaupoissa.

Maksujen välittäminen Ukrainasta on mahdollista, mutta maksuliikenteessä saattaa olla viivettä.

Pakotteista ja maksamisen rajoituksista johtuen olemme keskeyttäneet maksujen välittämisen Venäjällä ja Valko-Venäjällä toimivien pankkien kanssa toistaiseksi. Käytännössä maksu palautuu takaisin maksajan tilille.

Meillä on pankkina lakiin perustuva velvollisuus tuntea asiakkaamme. Meidän on myös selvitettävä riittävästi asiakkaan maksuliikennettä ja tilin käyttöä, jotta voimme varmistua asiakkaidemme turvallisesta pankkiasioinnista. Pakotteiden takia joudumme tutkimaan maksut aiempaa tarkemmin. Meidän on selvitettävä esimerkiksi palveluiden käyttötarkoitus ja havaittava mahdollisia poikkeavia tai epäilyttäviä tapahtumia. Tästä velvollisuudesta johtuen maksuliikenne saattaa joskus viivästyä, vaikka teemme parhaamme sen sujuvan hoitamisen puolesta.

Pakotteista ja maksamisen rajoituksista johtuen olemme keskeyttäneet maksujen välittämisen Venäjällä toimivien pankkien kanssa toistaiseksi. Käytännössä maksu palautuu takaisin maksajan tilille.

Pakotteiden vuoksi myös Visa ja MasterCard ovat estäneet useita pakotelistalla olevia rahoituslaitoksia maksuverkostostaan. S-Etukortti Visa -korteilla tai muilla Visa- tai Mastercard -korteilla ei voi maksaa Venäjällä tai venäläisissä verkkokaupoissa.

Pakotteista ja maksamisen rajoituksista johtuen olemme keskeyttäneet maksujen välittämisen Valko-Venäjällä toimivien pankkien kanssa toistaiseksi. Käytännössä maksu palautuu takaisin maksajan tilille.

Pakotteiden vuoksi myös Visa ja MasterCard ovat estäneet useita pakotelistalla olevia rahoituslaitoksia maksuverkostostaan. Tämä saattaa vaikuttaa kortilla maksamiseen Valko-Venäjällä tai Valko-Venäläisissä verkkokaupoissa.

Jotta voit avata asiakkuuden S-Pankkiin, sinulla tulee olla suomalainen henkilötunnus ja pysyvä osoite EU/ETA-alueella. Lisäksi sinulla tulee olla voimassa oleva passi tai EU/ETA-alueen henkilökortti.

Vaikka sotatilanne Ukrainassa herättää huolestuneisuutta, ei tilanteella ole vaikutusta suomalaisen pankkiasiakkaan arkeen.

Asiakkaidemme tietoturva on meille aina ensiarvoisen tärkeää ja huolehdimme siitä monipuolisin järjestelmin ja varautumiskeinoin. Arvioimme jatkuvasti tietoturvallisuuteen liittyviä riskejä, seuraamme tietoturvallisuuden tilannekuvaa ja palveluidemme tietoturvaa valvotaan aktiivisesti.

Kansainvälisten pakotteiden tarkoituksena on rajoittaa tai keskeyttää toiminta tietyn valtion hallituksen, hallitusta lähellä olevien tahojen, erilaisten ryhmien tai yksittäisten henkilöiden kanssa. Pakotteiden asettamisella halutaan vaikuttaa pakotteiden kohteen politiikkaan tai toimintaan, jos sen katsotaan uhkaavan kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta. Pakotteita voidaan asettaa myös esimerkiksi terrorismin, kemiallisten aseiden käytön ja kyberhyökkäysten estämiseksi.

Käytännössä pakotteilla pyritään rajoittamaan taloudellista tai kaupallista yhteistyötä, liikenne- ja viestintäyhteyksiä tai diplomaattisia suhteita. Pakotteet voivat kohdistua myös vientiin ja tuontiin tai ne voivat estää matkustamisen maasta toiseen. Taloudellisilla pakotteilla voidaan esimerkiksi estää tilisiirtojen toteutuminen pakotteiden kohteeksi joutuneelle taholle tai pakotteen kohteena olevan pankin tilille. Myös uusien pankkisuhteiden luomista pakotteiden kohteena olevan valtion pankkien kanssa voidaan rajoittaa.

Meillä on pankkina lakiin perustuva velvollisuus tuntea asiakkaamme. Meidän on myös selvitettävä riittävästi asiakkaan maksuliikennettä ja tilin käyttöä, jotta voimme varmistua asiakkaidemme turvallisesta pankkiasioinnista. Meidän on selvitettävä esimerkiksi palveluiden käyttötarkoitus ja havaittava mahdollisia poikkeavia tai epäilyttäviä tapahtumia. Tästä velvollisuudesta johtuen maksuliikenne saattaa joskus hidastua, vaikka teemme parhaamme sen sujuvan hoitamisen puolesta.

Kysymme kysymyksiä esimerkiksi maksuihisi liittyen, koska velvollisuutemme on tuntea asiakkaamme. Näin noudatamme meitä ja muita pankkeja koskevia lakeja ja velvollisuuksia. Kysymykset eivät esimerkiksi tarkoita, että olisit pakotteiden piirissä tai olisit toiminut pakotteiden vastaisesti. Vastaamalla kysymyksiimme mahdollisimman pian ja riittävän tarkasti sekä selkeästi mahdollistat maksujesi mahdollisimman sujuvan käsittelyn. Jos emme saa vastauksia kysymyksiimme, emme pysty takaamaan maksujesi käsittelyä.

Vaikka sotatilanne Ukrainassa herättää huolestuneisuutta, sillä ei ole suoraan vaikutusta suomalaisen rahastosijoittajan arkeen. Tilanne ei myöskään vaadi erityisiä toimenpiteitä, kuten omien sijoitusten ylimääräisiä lunastuksia.

Arvopapereiden hintojen heilunta kuuluu sijoittamiseen, joten pitkäjänteisen sijoittajan ei tarvitse tässä tilanteessa muuta kuin pitää kiinni sijoitussuunnitelmastaan. Sijoittajan perussäännöt sijoitusten hajauttamisesta eri markkinoille ja ajallisesti ovat tässä ympäristössä tavallistakin tärkeämpiä. 

Lue sijoitusjohtajamme vastaukset viiteen sijoittajia kiinnostavaan kysymykseen Ukrainan sodasta

Vaikka sotatilanne Ukrainassa herättää huolestuneisuutta, ei tilanteella ole vaikutusta suomalaisen pankkiasiakkaan arkeen.

Rahoitusmarkkinoilla arvioidaan yleisesti, että asuntolainoissa käytettävät Euribor-viitekorot ovat nousemassa vähitellen, mutta uskomme korkotason pysyvän matalana myös jatkossa.

Mitoitamme aina asuntolainat asiakkaamme taloudellisen tilanteen mukaan ja varaudumme siihen, että 15–30 vuoden pituisen asuntolainan aikana talouteen voi välillä tulla takapakkia.

Suojaa korkojen nousua vastaan saat halutessasi valitsemalla asuntolainaasi kiinteän koron. Tulevaan kannattaa varautua säästämällä lainan maksun ohessa.

Laina-asiantuntijamme auttavat sinua mitoittamaan lainan omaan taloudelliseen tilanteeseesi sopivaksi, mikä auttaa lainan takaisinmaksukyvyn varmistamisessa. 15–30 vuoden pituisen asuntolainan aikana talouteen voi välillä tulla takapakkia ja suojaa korkojen nousua vastaan saat halutessasi valitsemalla asuntolainaasi kiinteän koron. Tulevaan kannattaa varautua säästämällä lainan maksun ohessa.

Asuntolaina on pitkäaikainen sitoumus mutta se joustaa, jos elämäntilanteesi muuttuu. Voit esimerkiksi sopia S-Pankin asuntolainaasi lyhennysvapaita jaksoja tai turvata lainan takaisinmaksun lainaturvavakuutuksen avulla.

Huolet tarjoavat myös mahdollisuuksia sijoittajalle


Julkaisemme säännöllisesti sijoittamiseen liittyviä katsauksia ja analyysejä. Päästrategimme Lippo Suominen kertoo, mitä markkinoiden viimeaikaisista liikkeistä kannattaisi ajatella.

Lue artikkeli

Autetaan yhdessä!

S-ryhmä ja Suomen Punainen Risti perustivat yhteisen keräyksen, johon alueosuuskaupat ja S-Pankki tekivät lahjoituksen. Myös sinä voit halutessasi auttaa.

Lue lisää ja osallistu keräykseen