Siirry suoraan sisältöön
Yleistä säästämisestä ja sijoittamisesta

Mitä rahoilleni tapahtuu, kun aloitan rahastosäästämisen?

Rahastosäästäminen on helppo ja usein tilisäästämistä tuottavampi tapa aloittaa säästöjen kartuttaminen. Rahastoon siirretyille rahoille haetaan tiliä parempaa tuottoa korkoa korolle -ilmiöstä. Tilille maksetusta korosta maksetaan verot vuosittain, kun taas rahastoon säästettyjen varojen tuotosta maksat verot vasta kun myyt rahasto-omistuksesi. Voit säästää rahastoon säännöllisesti kuukausittain tai tehdä yksittäisiä rahastomerkintöjä.

Rahastoon säästäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että ostat rahasto-osuuksia, joita säilytetään virtuaalisessa rahastosalkussa. Rahastosalkku ei ole arvo-osuustili tai osakesäästötili, eikä rahastosäästäjän tarvitse avata erikseen kumpaakaan näistä tileistä. Rahastoissa on aina useita eri sijoituskohteita. Jos yksi sijoitus markkinoilla notkahtaa, toinen saattaa tuottaa sillä hetkellä paremmin ja pitää sijoitukset plussan puolella. Kaikkeen säästämiseen ja sijoittamiseen liittyy kuitenkin aina riski rahojen menettämisestä. Välillä markkinoilla on laskukausia, jotka kuitenkin yleensä tasaantuvat pitkällä aikavälillä. Erityisesti kuukausisäästäjät hyötyvät laskukausista, sillä pitkällä aikavälillä nousuihin ja laskuihin tehdyt rahastomerkinnät tuottavat parhaiten.

Sinulla voi olla useita rahastoja, tai voit säästää suoraan maantieteellisesti tai toimialoittain hajautettuun rahastoon. S-Pankin varainhoitorahastot ovat tällaisia rahastoja, joihin säästämällä sinun ei tarvitse itse valita useaa rahastoa sijoituskohteeksi. Rahastonhoitaja tekee sen puolestasi yhden rahaston sisällä.

Voit merkitä eli ostaa rahastoja milloin tahansa, mutta merkinnät toteutetaan arkipäivisin. Voit lunastaa eli myydä kaikki tai osan sijoituksistasi koska tahansa. Saat varat tilillesi pääsääntöisesti 1-3 päivän kuluessa. Kiinteistörahastoilla on erilainen aikataulu, voit lukea niistä tarkemmin verkkosivuillamme. Voit seurata omistamiesi rahasto-osuuksien arvon kehitystä S-mobiilissa Sijoitukset -välilehdellä ja verkkopankin Säästöt ja sijoitukset -osiossa.


Kuukausisäästäminen on helppo tapa aloittaa

Kuukausisäästämisessä itse määrittelemäsi säästösumma siirtyy automaattisesti valitsemaasi kohderahastoon niin usein kuin haluat, esimerkiksi kerran kuukaudessa tai vaikka joka kolmas kuukausi.

Pääset aloittamaan kuukausisäästämisen helposti verkkopankissa valitsemalla Säästöt ja sijoitukset > Kuukausisäästäminen. Kun klikkaat Aloita säästäminen, verkkopankki opastaa sinua rahaston ja kuukausittaisen säästösumman valitsemisessa.

Kokeile näppärää Säästölaskuria ja löydä sinulle sopiva tapa säästää >