Siirry suoraan sisältöön

Suomalaisissa rahastoissa ennätysmäärä sijoituksia

Sijoitusrahastot vetävät suomalaista sijoittajaa puoleensa juuri nyt. Miksi näin on ja mistä rahastosijoittamisessa oikeastaan on kyse?

Tilillä makaavilla säästöillä on vuosi vuodelta vähemmän ostovoimaa.

Finanssialan Keskusliiton mukaan (fkl.fi) suomalaisiin sijoitusrahastoihin laitettiin toukokuun aikana yli miljardi euroa uutta pääomaa. Rahastojen yhteenlaskettu arvo kapusi samalla kaikkien aikojen ennätykseen, 80,8 miljardiin euroon. Miksi juuri rahastot ovat nyt suosiossa sijoituskohteina?

Korot eivät helli säästäjää

Jokainen käyttö- ja säästötilejään vilkuillut tietää, että talletuskorot ovat pohjalukemissa. Kun mukaan laskee vielä inflaation eli rahan arvon heikkenemisen, tulee todettua, että tilillä makaavilla säästöillä on vuosi vuodelta vähemmän ostovoimaa.

Pankkitalletukset houkuttelevat monia, koska ne ovat sijoituksina melko riskittömiä. Osakkeiden ja rahastojen kohdalla sijoittajan riskit kasvavat. Maailmalla on kuitenkin näkyvissä merkkejä, jotka saavat sijoittajat luottamaan siihen, että rahastosijoituksen riski kannattaa.

Moni päätyykin tällaisessa tilanteessa miettimään muita sijoituskohteita kuin pankkitalletuksia, vaikka pitäisikin tilillään pesämunaa yllättäviä menoja varten.

Rahastoja suosivat niin aloittelijat kuin kokeneetkin

Rahastojen suosiota voi selittää myös niiden monipuolisuus. Rahastoihin sijoittavat tahot tavallisesta kansalaisesta ammattisijoittajaan. Sijoitusrahasto on erilaisista arvopapereista koostuva rahasto, jota hoitaa ammattimainen salkunhoitaja. Rahastoon sijoitetaan ostamalla eli merkitsemällä siitä rahasto-osuus. Salkunhoitajat taas sijoittavat rahastoon pantuja varoja rahaston sääntöjen ja kokemuksensa pohjalta.

Rahastoja siis löytyy moneen tarpeeseen: on osakerahastoja, jotka keskittyvät vaikkapa tiettyyn maailmankolkkaan, on pelkkiin korkosijoituksiin keskittyviä rahastoja, on kiinteistösijoituksiin keskittyviä rahastoja. Ja kaikkea tältä väliltä, ja vielä enemmän.

Tavallista ihmistä rahastoissa houkuttelee niiden helppous. Jo pienellä summalla voi päästä osaksi hyvin hajautettujen sijoitusten tuottoja. Jos sijoittaa omin päin vaikkapa osakkeisiin, on tämä monella tavalla vaativampaa ja sijoittajan on itse pystyttävä käyttämään paljon aikaa sijoitustensa hoitamiseen.

Tekijä: Ville Airaksinen

Kuvat: © Valokuvaaja/Rodeo Oy

Lue lisää S-Pankin rahastoista

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat