Siirry suoraan sisältöön

Suomalainen unelmakoti: Oma talo veden äärellä

Suomalainen unelmoi asumisesta veden äärellä, itse omistamassaan asunnossa. Kaupunkikoti on nousemassa perinteisen punainen tupa ja perunamaa -haaveen rinnalle, mutta moni viihtyy edelleen maaseudun rauhassa. Tämä selviää S-Pankin teettämästä Unelmien koti -tutkimuksesta.

 

Kursiivilla merkityt sitaatin on poimittu tutkimuksen avoimista vastauksista kysymykseen: Miten, missä ja kenen kanssa asuisit, jos saisit vapaasti valita, ja rahakaan ei olisi esteenä.


Rakastatko puiden huminaa vai lokkien kirkunaa? Tykkäätkö ihailla laakeaa peltomaisemaa vai seurailla ihmisten ja autojen vilinää? Meitä asujia on Suomessakin moneen junaan. Tämän vahvistaa myös S-Pankin teettämä tutkimus, jossa kartoitettiin suomalaisten unelmien kotia.

Tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista asuu jo nyt siellä, missä haluaakin asua. Maaseudulla asuvat haluavat jatkossakin nauttia maaseudun rauhasta (84 %) ja valtaosa kaupunkilaisista (73−79 %) aikoo pysyä kaupungissa. Vaikuttaa siltä, että perinteinen ajatus punaisesta tuvasta ja perunamaasta suomalaisena ihanteena on pikkuhiljaa murtumassa.

”Yhä useampi arvostaa kaupungin hyviä palveluita ja liikenneyhteyksiä ja valitsee asuinpaikan sen mukaan”, S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen kertoo.

 

Asuisin isommassa vanhassa antiikkikerrostalossa joka on sisustettu pelkästään antiikilla. Oma kumppani ja lemmikit. Nainen 30−34-v.

Uudessa kerrostalossa ylimmässä kerroksessa, vanhemmat lähellä, ja kakkoskoti maaseudulla. Nainen 45–49-v.

 

Yksi asia kuitenkin yhdistää suomalaisia asuinpaikan suhteen: haaveilemme veden äärellä asumisesta. Myrskyävä meri, peilityyni järvi ja rauhoittava veden liplatus houkuttelevat meistä monia.

”Veden läheisyys on tuttu myyntivaltti asuntokaupoiltakin. Jos esimerkiksi kerrostalon ikkunasta näkyy kurottamalla pienikin kaistale vettä, siitä kyllä kerrotaan myynti-ilmoituksessa hulppeasti merinäköalana”, Päivi Huttunen nauraa.

Veden läheisyydestä haaveilivat myös he, jotka uneksivat asumisesta kaupungin keskustassa. Tuhansien järvien maassa asuva suomalainen voi hyvinkin olla niin onnekas, että molemmat unelmat toteutuvat.

 

Veden äärellä keskellä kaupunkia omassa linnassa kaikessa rauhassa oman rakkaani kanssa kissaamme rapsutellen. Mies 55−59-v.

Yhä useampi suomalainen arvostaa kaupungin hyviä palveluita ja liikenneyhteyksiä ja valitsee asuinpaikan sen mukaan."

Oma tupa, oma lupa

Tuovatko lähellä asuvat naapurit sinulle turvaa vai haluatko pitää naapurit poissa näköetäisyydeltä? Nautitko huolettomasta asumisesta ja elämisen äänistä kerrostalossa? Vai pidätkö juuri siitä, että omakotitalossa riittää aina puuhasteltavaa eikä puolison kanssa tarvitse ole koko ajan nokakkain?

S-Pankin tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat omakotitalossa asumista. Jopa 90 prosenttia omakotitaloasujista haluaa jatkossakin asua omassa rauhassaan.

 

Omakotitalossa kuulo-, ei näköetäisyydellä naapuriin maaseudulla. Mies 60–64-v.

 

Lähes puolet (47 %) kerrostaloasujista pysyisi kuitenkin edelleen kerrostalossa. Ehkäpä he arvostavat sitä, että kerrostaloasuja pääsee vähemmällä esimerkiksi remontoinnissa, kunnossapidossa ja pihanhoidossa.

Viihtyypä suomalainen sitten kerrostalossa tai omakotitalossa, kodin pitää kuitenkin olla oma. Tutkimuksen mukaan jopa 83 % suomalaisista haluaa omistaa asuntonsa. Myös vuokralla asuvista kaksi kolmesta haaveilee omistusasunnosta.

”Unelma omasta kodista elää vahvana. Se ei yllätä, sillä vuokrat ovat kalliita ja omaa asuntoa pidetään hyvänä sijoituksena”, Päivi Huttunen arvelee.

 

Asuisin mieluiten poikaystävän kanssa esimerkiksi Espanjassa tai Italiassa lähellä rantaa kauniissa rakennuksessa, jonka olisi itse päässyt remppaamaan ja sisustamaan mieluisakseen. Omistusasunto tietenkin. Nainen 20−24-v.

 

Kantar TNS toteutti S-Pankin toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten unelmakodista. Tutkimusaineisto kerättiin Kantar TNS:n internet-paneelissa huhtikuussa 2018. Tutkimukseen vastasi 1 008 vähintään 18-vuotiasta suomalaista. Vastaajajoukko edustaa 18–79-vuotiaita suomalaisia sukupuolen, iän ja asuinpaikan suhteen Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kysymyksissä, joissa on ollut vähintään 1 000 vastaajaa, on virhemarginaali enintään 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

S-Pankista voit hakea asuntolainaa unelmiesi kotiin. 

Lue lisää ja täytä hakemus verkossa

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat