Siirry suoraan sisältöön

Säästäjästä sijoittajaksi – tähtäimessä taloudellinen riippumattomuus

Mitä enemmän sijoittamisesta haluaa saada irti, sitä kärsivällisemmin siihen kannattaa suhtautua. Satasen pikamatkan sijaan kyse on enemmänkin maratonista. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että matkaa ei tarvitse taittaa yksin, vaan apua saa alan asiantuntijoilta.


Lähde ajoissa liikkeelle

”Sijoittamisessa aika on rahaa: mitä pidemmälle ratkaisuja siirtää, sitä enemmän mahdollisia tuottoja jää saamatta. Kannattaa lähteä rohkeasti liikkeelle, sillä odottamalla ei saavuta mitään”, S-Pankin sijoitusasiantuntija Matias Kuusela sanoo.

Jokainen päivä on lähtökohtaisesti yhtä hyvä päivä sijoittaa. Sijoitusten hajautuessa ajallisesti kurssivaihteluiden aiheuttamat riskit pienenevät. Kuukausisäästämisen vahvuus on se, että mikäli yhden kuukauden sijoituksen arvo laskee, muiden kuukausien sijoitukset tasapainottavat tilannetta. Tulet siis merkinneeksi rahastoja eri ajankohtina, mikä tasoittaa riskiä yhteen kertasijoitukseen verrattuna.

Usko itseesi, luota tukijoukkoihisi

S-Pankki on mukana matkallasi ja tarjoaa sinulle sparrausapua sijoittamiseen liittyvissä asioissa. Kun mietit suuremman summan sijoittamista, voit keskustella asiantuntijamme kanssa erilaisista vaihtoehdoista. Vaikka maailmantilanne vaikuttaa moneen asiaan, Kuuselan mukaan tärkeintä on aina miettiä sijoittamista yksilön lähtökohdista.

”Sijoittamisessa parhaat päätökset syntyvät silloin, kun ne tehdään nimenomaan oman talous- ja muun elämäntilanteen pohjalta. Esimerkiksi mikä on tavoitteeni, ja millaisiin panostuksiin minulla on varaa niin, että sijoittamani rahat eivät ole pois elämänlaadustani. Näitä kannattaa miettiä itse ja tarvittaessa myös asiantuntijamme kanssa. Ulkopuolisen tahon näkemys auttaa oikeiden päätösten teossa.”

 

Sijoitusasiantuntijana työskentelevä Matias Kuusela toteaa, että mitä enemmän sijoittamisesta haluaa saada irti, sitä kärsivällisemmin siihen kannattaa suhtautua.

Sijoittamisessa nälkä usein kasvaa syödessä ja kun tutustuu erilaisiin ratkaisuihin, oma osaaminen kehittyy.

Valitse oikeat välineet

Kun tavoittelet isompia voittoja – pitkällä aikavälillä jopa taloudellista riippumattomuutta – välineiden merkitys kasvaa. S-Pankin varainhoitorahastot tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja sen mukaan, millaista tuottoa odotat, ja paljonko olet valmis sietämään riskiä. Sijoittaminen itsessään onnistuu helposti, sillä rahastonhoitaja huolehtii niistä puolestasi.

”S-Pankin varainhoitorahastoista löytyy hyviä vaihtoehtoja niin varovaisille kuin rohkeammillekin sijoittajille. Kaikissa varainhoitorahastoissa sijoitukset on hajautettu sekä maantieteellisesti, toimialoittain että omaisuusluokittain, mikä pienentää riskejä. Varainhoitorahastot ovat myös kustannustehokkaita ja joustavia, sillä niissä ei ole merkintä- eikä lunastuspalkkioita. Merkintöjä voi siis tehdä silloin kun se itselle sopii, ja rahoja saa tarvittaessa lunastaa omaan käyttöönsä ilman kuluja”, kertoo Kuusela.

Tekeminen kasvattaa osaamista

Varainhoitorahastojen lisäksi tarjolla on laaja valikoima muitakin rahastoja. Kokeneempi sijoittaja voi esimerkiksi keskittyä tiettyyn maantieteelliseen alueeseen tai valita itse painotuksia eri omaisuusluokkien välillä.

Sijoittamisessa nälkä usein kasvaa syödessä ja kun tutustuu erilaisiin ratkaisuihin, oma osaaminen kehittyy. Yksi konkreettinen vinkki on seurata rahastojen kuukausikatsauksia, joissa salkunhoitajat kertovat ajankohtaiset tapahtumat kuluneelta kuukaudelta. Kuukausikatsaukset löydät jokaisen rahaston alta.

Ota seuraava askel jo tänään

Kuten sanottu, jokainen päivä on lähtökohtaisesti yhtä hyvä päivä sijoittaa. Jos siis haluat siirtyä uudelle tasolle sijoittajana, ota seuraava askel jo tänään.

Valitse sopiva rahasto

Jos mietit suuremman summan sijoittamista, voit myös keskustella vaihtoehdoista asiantuntijamme kanssa.

Varaa aika puhelintapaamiseen

 

 

Tämä on mainos. Rahastoja hallinnoi S-Pankki Rahastoyhtiö Oy. S-Pankki Oyj välittää toimeksiantoja rahastoihin. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Tuottoluvuissa on huomioitu mahdolliset tuotonmaksut. Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan. Tutustu ennen sijoituspäätösten tekemistä rahaston rahastoesitteeseen ja sijoittajan avaintietoihin.