Siirry suoraan sisältöön

Saamea säästämässä

Laura Pitkänen on ollut kouluikäisestä saakka kiinnostunut saamelaisuudesta. Hän säästää päästäkseen Koutokeinoon saamelaiseen päiväkotiin työharjoitteluun.

Vantaalainen perhepäivähoitaja Laura Pitkänen kiinnostui jo lapsena alkuperäiskulttuureista. Koulussa kerrottiin intiaaneista, mutta Euroopan ainoasta alkuperäiskansasta, saamelaisista, ei juurikaan puhuttu. Laura alkoi etsiä tietoa saamelaisista itsenäisesti, ja kiinnostus kasvoi tiedon myötä. Nyt Laura opiskelee inarinsaamea, jota puhuu vain 350 ihmistä maailmassa.

”Opiskelen uhanalaista inarinsaamea, jotta voisin jonain päivänä osallistua saamen kielen elvyttämistoimiin. Tulevaisuudessa toivon, että pääsen aktiivisesti mukaan lasten saamenkielisen päivähoidon ja vapaa-ajan toiminnan kehittämiseen ja ylläpitämiseen”, Laura kertoo.

Laura säästää päästäkseen Saamenmaan pääkaupungiksi tituleerattuun Koutokeinoon Pohjois-Norjaan työharjoitteluun saamenkieliseen päiväkotiin. Siellä hän pääsee tutustumaan saamen kulttuuriin käytännössä.

 ”Olen laskenut eri matkustustapojen ja majoituspaikkojen hintoja ja varautunut kalleimpaan vaihtoehtoon. Norjan hintataso on kallis, ja siellä kuluu liikkumiseen rahaa, sillä välimatkat ovat pitkiä”, Laura ynnää.

Laura ei koe joutuvansa tinkimään mistään säästäessään.

Suunnitelmallisuutta ja säästötilejä

Säästäminen on Lauralle tuttua ja keinot arkisen näppäriä.

”Suunnittelemalla selviää halvemmalla. Teen ruokalistan muutamalle viikolle ja käyn kaupassa listan mukaan. Ostan usein kahden viikon ostokset kerralla. Mitä vähemmän kauppareissuja, sitä vähemmän heräteostoksia. Ja kun kaupassa käy kävellen, ei halua ostaa ylimääräistä kannettavaa”, nainen vinkkaa.

Laura ei koe joutuvansa tinkimään mistään säästäessään. Tavoitteisiin pääseminen ja niiden ylittäminen kannustavat jatkamaan.

”Säästäminen on valintoja. Monesti ihmiset valittavat, että kaikki on niin kallista, ettei mitään jää säästöön. Mutta jokainen voi käydä läpi kuittejaan ja karsia kulujaan”, Laura kannustaa.

Laura säästää erilliselle säästötilille sekä rahastoon. Bonukset menevät perheellä myös rahastoon. Lomilla perheen hotellin tähtiluokituksen määrittää se, paljonko on saatu säästettyä. Se toimii hyvänä kirittäjänä säästöjen kartuttamisessa.

Myös Lauran lapset tietävät, että säästäminen kannattaa.

”Avasimme 13-vuotiaalle pojalleni oman tilin, johon talletetaan hänen kotitöistä saamansa palkkiot. Sovimme, että hän keksii itselleen sopivan säästökohteen ja näin, että heti alkoi raksuttaa eri mahdollisuudet mielessä”, Laura sanoo.

Mihin sinä säästät? Kerro oma tarinasi! Lähetä kertomuksesi osoitteeseen
viestinta.s-pankki@sok.fi

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat