Siirry suoraan sisältöön

Rahastonhoitajan näkemys

Ari Pakarinen vastaa S-Säästörahasto Rohkean, Kohtuullisen ja Varovaisen sijoituksista. Näiden rahastojen* lisäksi hän sijoittaa myös omaan vapaa-aikaansa.

Keskeistä on tunnistaa markkinoilla käännepisteitä ja trendien käänteitä.

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Nimeni on Ari Pakarinen. Toimin S-Säästörahastojen* vastaavana rahastonhoitajana. Olen työskennellyt FIM Varainhoidossa eri tehtävissä 10 vuotta.

 

Mitä rahastonhoitaja tekee?

Hoitamani S-Säästörahastot sijoittavat varansa pääosin osake- ja korkomarkkinoille. Vastaan siitä, että asiakkaiden rahastoihin sijoittamat varat on sijoitettu FIM Varainhoidon sijoitusnäkemystä vastaavalla tavalla. Tavoittelemme sopivinta osake- ja korkopainotusta kulloiseenkin markkinatilanteeseen nähden.

 

Millaisista rahastoista vastaat?

Vastaan S-Säästörahasto Rohkean, Kohtuullisen ja Varovaisen sijoituksista. Ne ovat varainhoitorahastoja eli rahastojen rahastoja, joiden etuna on sijoitusten suuri hajautus. Rahastot ovat lisäksi allokaatiorahastoja, eli niissä otetaan aktiivisesti kantaa markkinatilanteeseen ja sen muutoksiin. Esimerkiksi osakemarkkinoiden näkymien ollessa erityisen suotuisat lisäämme niiden osuutta rahastoissa. Vastaavasti, jos katsomme, että suurin nousuvara osakemarkkinoilla on nähty, laskemme osakesijoitusten osuutta ja lisäämme varoja eri korkomarkkinoille.

 

Millainen on sijoitusfilosofiasi?

Uskon, että aktiivisesti hoidettu allokaatio – eli se miten sijoitukset jaetaan eri omaisuusluokkiin – kansainvälisellä hajautuksella tarjoaa parhaat mahdollisuudet sijoitustuottojen metsästykseen hallitulla riskillä. On tärkeää yksinkertaistaa eikä hakea liian eksoottisia sijoitustuotteita. Sijoituskohteiden valinnassa läpinäkyvyys on tärkeää, jotta sijoitusten riskit voidaan analysoida tarkasti.

 

Miten muodostat näkemyksesi markkinoista ja niiden liikkeistä?

Pyrin tunnistamaan, mihin suuntaan eri omaisuusluokkien trendit ja sijoitusteemat kehittyvät. Lyhyen aikavälin liikkeitä tulee peilata suhteessa pidempään historiaan, jotta näkee mihin suuntaan asiat kehittyvät. Talouden perusteiden kehityksellä on merkitystä, kuten myös keskuspankkien toimilla.

Näistä kaikista keskustelemme FIM Varainhoidon allokaatioryhmässä ennen kuin muodostamme markkinoita 3–6 kuukautta eteenpäin luotaavan näkemyksemme. Allokaatioryhmä koostuu eri osaketiimien ja korkotiimin jäsenistä, joten haravoimme tietoa laajalti eri puolilta maailmaa. Tiimien jäsenet tapaavat muun muassa strategeja ja analyytikkoja kasvattaakseen tietoa. Markkinan analysointiin menee paljon aikaa.

 

Mitä ominaisuuksia hyvältä rahastonhoitajalta vaaditaan?

Kyky muuttaa omaa mielipidettä tai näkemystä joustavasti on mielestäni erittäin tärkeää. Asiat markkinoilla muuttuvat nopeasti, joten se, että rahastonhoitajalla on vahva kiveen hakattu mielipide jonkin asian puolesta tai jotain vastaan, voi olla tuhoisaa. Keskeistä on tunnistaa markkinoilla käännepisteitä ja trendien käänteitä.

 

Oletko aktiivinen sijoittaja myös yksityiselämässäsi?

Sijoitan pääosin itse hoitamiini rahastoihin. Viime vuosina olen sijoittanut myös kesämökin remontointiin, eli tulevaan vapaa-ajan viettoon.

 

Miten rentoudut vapaa-ajalla?

Vietän aikaa vaimoni ja lastemme kanssa. Meillä on kotona vajaan vuoden ikäiset kaksoset, jotka pitävät kiirettä yllä. Pyrimme myös matkustamaan perheen kanssa, ja viimeksi olimme hiihtolomalla laskettelureissulla. On myös tärkeää huolehtia omasta kunnosta, jota hoidan muun muassa kuntosalilla.

 

 

 

 

* S-ryhmän osuuskauppojen asiakasomistajille suunnatut S-Säästörahastot (Varovainen, Kohtuullinen ja Rohkea) ovat FIM Varainhoitorahastojen (30, 70 ja 100) rinnakkaisia osuussarjoja. Rahastoja hallinnoi FIM Varainhoito Oy. Tutustu rahastoesitteisiin täällä.

 

 

FIM on suomalainen sijoituspalvelutalo, joka tarjoaa yli 20 vuoden kokemuksella yksilöllisiä ja monipuolisia sijoitus- ja varainhoitopalveluja. Elokuusta 2013 lähtien FIM on ollut osa S-Pankkia. S-Pankin välittämät rahastot ja varainhoidon palvelut tuottaa FIM.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat