Siirry suoraan sisältöön

Pörssien rymistessä maltti on valttia

Osakemarkkinoiden voimakas lasku lähti uusille kierroksille maaliskuun alussa, kun koronahuolet saivat kumppanikseen öljyn hinnan romahduksen. Voimakas epävarmuus jatkuu lähiaikoina ja kurssit voivat laskea lisää. Tässä tilanteessa maltti on valttia, kirjoittaa S-Pankin päästrategi Lippo Suominen.

Kuluva vuosi muistuttanut taas meille säästäjille, että markkinoilla mennään välillä ylös ja välillä alas.

Vielä helmikuun puolivälissä maailman osakemarkkinat paukuttivat uusia ennätyksiä. Pari viikkoa sitten markkinat lähtivät kuitenkin poikkeuksellisen jyrkkään laskuun, joka kiihtyi entisestään maaliskuun alussa, kun koronapelkojen lisäksi öljyn hinta tippui ennätyksellisen nopeasti. Osakkeet ovatkin laskeneet muutamassa viikossa noin 20 prosenttia huipuistaan.

Mitä tavallisen rahastosijoittajan kannattaisi tehdä?

Noudattaa omaa suunnitelmaansa. Tässä tilanteessa maltti on valttia. Pitkän tähtäimen sijoittajasta tulee helposti lyhyen tähtäimen sijoittaja, kun paniikkinappula jumittaa pohjaan.

Kannattaisiko nyt luopua omista rahastosijoituksista?

Hätämyynteihin ei kannata ryhtyä, sillä ne osoittautuvat usein virheiksi jälkikäteen – tai ainakin niiden jatkeeksi tarvittaisiin myös hätäostoja, kun markkinat alkavat jälleen piristyä.

Markkinoilla on tyypillistä, että jossain vaiheessa sijoittajien tunnelmat painuvat jopa liian synkiksi. Tällöin pienetkin hyvät uutiset riittävät ylittämään matalat odotukset. Liian usein itse kukin meistä jää odottamaan sitä "parempaa ostonpaikkaa" niin pitkäksi aikaa, että sitä ei tulekaan.

Mitä markkinoiden heilunnasta pitäisi ajatella?

Pitkäjänteinen, suunnitelmallinen kuukausisäästäminen on paras tapa varautua markkinoiden heiluntaan. Nousut ja laskut kuuluvat sijoittamiseen. Niitä voi käyttää hyväkseen salkun lisätuottojen saamiseen, mutta se vaatii aktiivisuutta molempiin suuntiin.

Pitkän tähtäimen rahastosäästäjän ei kannatakaan liikaa välittää hetkellisestä heilunnasta, vaan pitää kiinni omasta suunnitelmastaan. Hyvä hajautus pehmentää markkinalaskua ja alamäki avaa mahdollisuuksia myös salkun täydentämiseen.

Miten kurssit kehittyvät jatkossa?

Kukaan ei voi sanoa varmasti, mihin suuntaan osakkeiden hinnat kehittyvät lähiaikoina. 

Rahastosäästöjäsi hoitavien ammattilaisten eli salkunhoitajien arvio on, että lähiaikojen riskit ovat kasvaneet, joten markkinoilla on tilaa liikkeille sekä ylös- että alaspäin – koronan etenemisestä riippuen. Kriisin helpottaessa markkinoilla on kuitenkin jälleen nousuvaraa.

Lähiaikojen epävarmuus jatkuu, mutta kaikki alamäet loppuvat aikanaan. Monesti nopeimmat nousut ajoittuvat kovimpien laskujen yhteyteen. Siten kärsivällinen rahastosäästäjä selviää tämänkin kertaisesta ryminästä parhaiten.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat