Perusta itsellesi monta tiliä ja säästä rahaa
Tarkan markan blogin Markus Ossi kertoo, että budjetointityökalun sijaan säästäjän paras apu on hupitili. Lue konkarin viisi rahanarvoista vinkkiä ja vaurastu!
Muista pitää tarpeeksi löyhä budjetti, jossa on tilaa hurvittelulle.
- Paras tapa säästää on säästää
Yksinkertaisin tapa seurata menoja on perustaa useita tilejä eri tarkoituksiin. Varat voi erotella esimerkiksi käyttötilille, ruokatilille, asuntosäästötilille ja hupitilille. Sen lisäksi kannattaa perustaa vararahasto, jonne säästää puskurirahaa yllättäviä tilanteita varten. Budjetointi tapahtuu säätelemällä eri tilejä verkkopankissa. - Määrittele tilanteesi ja perusta puskuri
Velan määrä vaikuttaa siihen, miten pystyt säästämään. Jos korkeakorkoista luottovelkaa on paljon, ole lyhennyserien suhteen realistinen. Jos kituutat niin tiukalla kulukuurilla, ettei rahaa jää yhtään käyttöön, velanottamisen kierre vain jatkuu. Jos olet asuntolainallinen, säästä puskurirahastoon 3–6 kuukauden menoja vastaava summa. Näin yllättävät menot eivät suista taloutta, ja rahaa jää säästöön tulevaisuuden haaveita varten. Säästämällä ostettu polkupyörä on aina edullisempi kuin osamaksulla hankittu! - Pidä kuukauden ajan tarkkaa kirjaa
Kun olet määritellyt säästötavoitteet, on aika pitää kuukauden ajan kirjaa menoistasi. Laita jokainen meno ylös ja erittele jokainen kauppakuittikin tarkkaan. Mikä osa menee ruokaan, mikä laskuihin, lehtiin ja latteihin? Kirjaa menot allekkain Exceliin tai paperille. Luokittele ne pakollisiin menoihin (vuokra, asuntolainan lyhennys, laskut), ruokaan ja hupiin. Yhden kuukauden tarkka kirjanpito osoittaa, mihin rahat todellisuudessa kuluvat. Arvioi, mitkä menot ovat ylimääräisiä ja missä voisit säästää. Hyvä budjettirakenne näyttää suunnilleen tältä: 50–60 % pakolliset menot (vuokra/lainanlyhennys, laskut), 10 % mahdolliset sijoitukset, 5–10 % omat säästöt tulevaisuudelle ja 20–35 % yleiseen elämiseen. - Käytä yksinkertaisia välineitä
Suurin vaara oman budjetin tekemisessä on se, että mielenkiinto sen tekemiseen lopahtaa. Budjetointityökalut ovat usein jäykkiä ja yksityiskohtaisia. Ei kannata vaatia itseltään liikaa ja ottaa käyttöön liian monimutkaisia välineitä ja kirjanpitoalustoja. Harva henkilökohtaisen budjetoinnin työkalu voittaa Exceliä tai kynää ja paperia. Kätevin tapa on seurata omasta verkkopankista eri tilien tilannetta: onko tämän kuukauden hupitilin osuus jo käytetty? Verkkopankki on nykyään saatavilla älypuhelinsovelluksena, joten muutamaa nappia painamalla näet tiliesi reaaliaikaisen tilanteen. - Ole realistinen
Muista pitää tarpeeksi löyhä budjetti, jossa on tilaa hurvittelulle.”Ei ole olemassa ihmistä, joka käyttää rahaansa vain tarpeellisiin asioihin”, Ossi sanoo.
Tunnusta, että välillä käytät rahaa johonkin ylimääräiseen ja kivaan, kuten ulkona syömiseen, elokuviin ja heräteostoksiin.
Näistä apua:
Martat ovat taitavia taloudenpitäjiä. Heidän verkkosivuiltaan löytyy hyvä kuukausikirjanpitolomake, jota voi käyttää pohjana omien menojen ja tulojen kirjaamiseen.
Innokkaimmat budjetoijat voivat pitää viikoittaista talouspäiväkirjaa, kirjata kuitit ja suunnitella tulevia menojaan. Tutustu talouspäiväkirjaan tästä.
S-mobiilista näet eri tiliesi saldon ja voit seurata vaikkapa, paljonko taloutesi on käyttänyt S-ryhmän ruokakaupoissa rahaa.
S-Pankin verkkopankista voit tilata maksuttomia saldoviestejä sekä -hälytyksiä budjettia vartioimaan.
Voit seurata tulojasi ja menojasi myös älypuhelimella, missä ikinä liikutkin. Lataa S-mobiili-sovellus tästä.
Palkasta kannattaa heti siirtää eri tileille niille varatut osuudet. Tilien lisäksi osan palkasta voi laittaa rahastoon kasvattamaan korkoa. Lue S-Pankin rahasto- ja tilisäästämisestä täältä.
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: