Siirry suoraan sisältöön

Pankkitilisi varat kasvavat nyt korkoa – Tiesitkö tämän tilien koroista?

Nollakorkojen aika on ohi – myös pankkitilien koroissa. Listasimme kysymyksiä ja vastauksia liittyen pankkitilien korkoihin. Tiesitkö esimerkiksi, että S-Tilillesi kertyvät Bonukset kasvavat korkoa päivittäin?

Mitä tarkoittaa, että pankkitilille maksetaan korkoa?

Pankit voivat maksaa tileille talletetuille varoille korkoa. Tämä tarkoitta, että tilillä olevat rahat kasvavat korkoa tiliehtojen mukaan.

Kun korot ovat olleet nollissa, on myös pankkitileille maksettavat korot olleet hyvin matalat. Päivittäiseen käyttöön tarkoitetuille pankkitileille ei ole maksettu korkoa, ja esimerkiksi säästämiseen tarkoitetuille määräaikaistileille on maksettu hyvin maltillisia korkoja.

Nyt korkojen lähdettyä nousemaan tilivaroille maksetaan parempaa korkoa – myös arkipäivässä käytössä oleville pankkitileille. Varasi siis kasvavat, vaikka rahat vain makaisivat tilillä käyttöä odottamassa.

Millaista korkoa S-Pankki maksaa pankkitilille?

Päivittäiseen käyttöön tarkoitetun pankkitilimme eli S-Tilin hinnoittelu perustuu S-Prime-viitekorkoomme. S-Tileille on maksettu korkoa kesäkuusta 2023 alkaen, ja talletuskorko on 0,5 prosenttia 12.10.2023 alkaen. S-Tileille korko lasketaan jokaisen päivän saldolle erikseen. Näin saat rahoillesi paremman korkotuoton kuin tilillä, jolle korko lasketaan kerran kuukaudessa alimman saldon mukaan. S-Tilin korko maksetaan tilille vuosittain joulukuussa.

Asiakkaiden talletukset tileille muodostavat perustan pankin luotonannolle. Siksi meistä on reilua, että niiden korko seuraa yleistä korkotasoa.

S-Primen määräytyminen perustuu lyhyisiin markkinakorkoihin ja odotuksiin niiden kehityksestä, inflaationäkymät ja talouden yleiset kehitysnäkymät huomioiden. S-Prime pyrkii lisäksi olemaan markkinakorkoja hidasliikkeisempi ja siten helpommin ennakoitava. Hieman yksinkertaistaen voidaan sanoa, että markkinakorkojen noustessa S-Prime-korko nousee ja markkinakorkojen laskiessa myös S-Prime-korko laskee.

S-Primen nousi 2,3 prosenttiin kesäkuussa 2023. Tämän jälkeen S-Tilin korko on ollut 0,3 prosenttia.

Etsin itselleni sopivaa pankkitiliä. Mitä vertailussa kannattaa ottaa huomioon?

Kun vertailet eri pankkien tarjoamia pankkitilejä, kannattaa korkojen lisäksi vertailla myös pankkitilin kuluja.

Pankit voivat veloittaa tileistään erilaisia maksuja. Myös korkojen maksussa on eroja: Pankkitilin korko voidaan laskea päivittäin tai esimerkiksi kuukauden alimman summan mukaan.

S-Pankki tarjoaa S-ryhmän asiakasomistajille ja asiakasomistajatalouteen kuuluville S-Tilin päivittäiseen käyttöön ilman kuukausi- ja vuosimaksuja. S-Tilillemme korko lasketaan päivittäin ja maksetaan kerran vuodessa. Lisäksi meillä S-Pankissa S-ryhmän ostoista kertyvä Bonus ja maksutapaetu maksetaan S-Tilille, jossa Bonuksetkin kasvavat korkoa.

Milloin rahaa kannattaa pitää käyttelytilillä?

Käyttelytilit ovat pankkitilejä, jotka on tarkoitettu arkiseen käyttöön. Niissä on tyypillisesti vain vähän käsittelykuluja tai rajoituksia esimerkiksi tilivarojen nostoon liittyen. Tästä syystä käyttelytilit sopivat hyvin säännöllisten ostosten ja laskujen maksamiseen, tilisiirtoihin sekä käteisen nostamiseen ja tallettamiseen.

Kaikkia säästöjään ei kuitenkaan kannata säilyttää käyttelytilillä. Käyttelytilimme eli S-Tilin lisäksi S-Pankki tarjoaa kolmea erilaista säästötiliä: määräaikaistilejä, tuottotilejä ja ASP-tilejä. Näissä saat rahoillesi parempaa korkoa.

Lue lisää S-Tilistä
Tutustu säästötileihimme