Siirry suoraan sisältöön

Pankki vuonna 2030

Tulevaisuuden pankki palvelee nykyistä yksilöllisemmin, joustavammin ja älykkäämmin.

”Pankkipalvelu on peruspalvelua. Jos palvelu pelaa ikään kuin huomaamattomasti, niin asiakas on tyytyväinen.”

Tavallisen pankkiasiakkaan näkökulmasta katsottuna nykyaikaisen pankin palvelut ovat varsin kattavat ja monipuoliset. Verkkopankissa voi maksaa laskuja, seurata omaa maksuliikennettään, tehdä sijoituksia tai vaikkapa laatia lainahakemuksen. Pankkipisteitäkin löytyy, mikäli syntyy tarve henkilökohtaisempaan palveluun.

Perusasiat ovat kunnossa, ja se on se tärkein asia, jota asiakkaat pankkipalveluilta odottavat, kertoo strategiseen markkinointiin ja palveluliiketoimintaan erikoistunut professori Jaakko Aspara Svenska Handelshögskolanista.

”Pankkipalvelu on peruspalvelua. Jos palvelu pelaa ikään kuin huomaamattomasti, niin asiakas on tyytyväinen”, Aspara luonnehtii.

Yksilöllisempää palvelua

Vaikka pankkien tarjonta vastaakin jo nykyisellään melko hyvin tarpeisiimme, voivat pankkipalvelut olla tulevaisuudessa koko lailla erilaisia, kuin mihin olemme tottuneet.

”Pankit ovat yhä kuin yhdestä puusta veistettyjä”, Aspara toteaa.

”Uskon, että ala alkaa eriytyä. Tulevaisuudessa ei tarjota yhtä ja samaa pakettia kaikille, vaan syntyy kohdistettuja palveluja asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan.”

Pankkipalveluiden muutokseen vaikuttaa myös globalisaatiokehitys. Esimerkiksi kansalliset rajat ylittävä verkkokauppa kasvaa huimaa vauhtia.

”Verkkokaupan kasvun myötä perinteisen pankki- ja luottokorttimaksamisen rinnalle tulee kokonaan uudenlaisia maksutapoja”, Aspara arvioi. ”Matkustelun lisääntyminen taas johtaa siihen, että rahan siirto maasta toiseen helpottuu myös tavalliselle kuluttaja-asiakkaalle.”

Säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvien palvelujen tarve kasvaa myös sitä mukaa, kun ihmiset vaurastuvat. Jo nyt niistä on tullut massapalveluita, mutta Asparan mukaan esimerkiksi omien sijoitusten seurantaa helpottavat työkalut kehittyvät jatkossa entisestään.

Älykäs mittatilauspankki

Jaakko Aspara on ollut toimittamassa tulevaisuuden pankkipalveluja luotaavaa kirjaa, The Future of Banking Services. Kirjassa julkaistiin erikoisraportti, jossa nuoret tutkijat, Lari Paunonen, Olga Lehtinen ja Hanna Aro, laativat neljä eri luonnosta tulevaisuuden pankiksi. Vuonna 2030 asioimme heidän mukaansa pankissa, jossa on elementtejä kaikista näistä hahmotelmista.

  1. Mittatilauspankki palvelee asiakasta tämän yksilöllisten tarpeiden mukaan. Pankki hyödyntää verkko- ja mobiilipalveluja ja esimerkiksi virtuaalisia tapaamisia, jos asiakas niin haluaa. Tarjolla on laaja paletti erilaisia palveluja ja palvelukanavia, joista asiakas voi valita itselleen mieluisat.
  2. Älypankki seuraa asiakkaan elämän- ja taloustilannetta reaaliajassa ja antaa neuvoja tilanteen mukaan. Asiakas voi kertoa pankille toiveistaan, mutta pankki myös kerää automaattisesti tietoja asiakkaasta. Jos asiakas alkaa esimerkiksi odottaa perheenlisäystä, hän saa pankilta heti vinkkejä siihen, miten kannattaa alkaa säästää vauvan tulevaisuutta ajatellen.
  3. Anonyymi pankki suojelee asiakkaan yksityisyyttä. Asiakas voi asioida pankin kanssa pelkkää asiakastunnusta käyttäen. Pankin kanssa keskustellaan nimettömästi ja virtuaalisesti. Edes pankki ei tiedä asiakkaan henkilöllisyyttä. Sellaisissa asioissa, joissa sen varmentaminen vaaditaan, asia hoituu kolmannen osapuolen avustuksella.
  4. Opettava pankki tarjoaa asiakkaalle runsaasti raha-asioihin liittyvää koulutusta, kuten esimerkiksi luentoja ja henkilökohtaista neuvontaa. Pankki auttaa aktiivisesti asiakasta ymmärtämään raha-asioitaan. Asiakkaan ja pankin välillä vallitsee syvä ja luottamuksellinen suhde.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat