Siirry suoraan sisältöön

Ota oppia guruilta - 6 tärkeää sijoitusvinkkiä

Sijoittamisen asiantuntijat Unna Lehtipuu, Karo Hämäläinen ja Vesa Puttonen kertovat parhaat vinkkinsä, kuinka voit kehittyä sijoittajana.

Muista, että sijoittaminen on maratonlaji, ei pikajuoksu."


Unna Lehtipuu, yrittäjä, talousvalmentaja ja sijoitusbloggari:
Usko, että sijoittaminen oikeasti kannattaa.
Pahin virhe on, ettei koskaan aloita sijoittamista, vaan makuuttaa säästöjä tilillä inflaation ruokana tai antaa kaikkien tulojen valua sormien välistä johonkin. Sijoitukset yleensä tuottavat pitkän ajan kuluessa ja korkoa korolle -ilmiön takia sitä paremmin, mitä pidemmälle ajalle ne sijoitetaan. 

Valmenna sijoittajamieltäsi. Ihmisen aivot on säädetty hakemaan nopeaa tyydytystä. Se selittää himomme rasvaiseen ja makeaan ruokaan, mutta yhtä lailla se selittää sijoittajan halun reagoida nopeasti kurssiheilahduksiin tai pistää ahneuksissaan kaikki säästöt yhteen osakkeeseen pikavoiton toivossa. Tee tietoisia päätöksiä ja ota huomioon, että perimmäiset viettisi eivät välttämättä ole tietoisia maltillisesta ja fiksusta sijoitusstrategiastasi. Muista, että sijoittaminen on maratonlaji, ei pikajuoksu.


Karo Hämäläinen, kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut toimittaja:
Ymmärrä oma tilanteesi ja tunne itsesi – niin syntyy sijoitusstrategia. Itsensä ymmärtäminen on sijoittamisen aloittamisen jälkeen toiseksi suurin askel. Muodosta itsellesi näkemys omista tavoitteistasi ja riskinsietokyvystäsi. Laske, kuinka paljon rahaa on käytettävissä ja säästyykö sitä sijoitettavaksi joka kuukausi vaikka muutaman kympin tai satasen verran. Missä vaiheessa tarvitset rahat käyttöösi? Näiden pohdintojen pohjalta muodostuu sijoitusstrategia.

Hyväksy, että virheitä sattuu. Pelko pois, sillä sekä virheistä että onnistumisista oppii. Virheet kirvelevät, joten niistä oppii jopa paremmin kuin onnistumisista. Voit kuitenkin luottaa siihen, että pitkällä aikavälillä markkinat palkitsevat sinut oikeista päätöksistä. Turvaat selustasi kurssivaihteluilta, kun hajautat sijoituksia eri kohteisiin ja sijoitat pienen määrän esimerkiksi kuukausittain.


Vesa Puttonen, rahoituksen professori ja sijoittaja:
Pysy sijoitussuunnitelmassasi. Liika aktiivisuus on yksi tapa hävitä markkinoilta. Kun olet tehnyt sijoitusstrategian ja aloittanut sijoittamisen, pysy suunnitelmassa. Anna markkinoiden tuottaa, mitä se tuottaa. Älä tee mitään, vaikka kurssit heiluisivatkin, koska niiden kuuluukin heilua – se liittyy liiketoimintaan. Jos kurssien lasku alkaa epäilyttää, ota yhteyttä pankkisi sijoitusasiantuntijaan, jonka kanssa voit käydä tilannettasi läpi.

Unohda sijoitusuutisten jatkuva virta. Finanssimedia on kuin seireenin laulu ja sen tarkoitus on saada meidät koukuttumaan uutisiin. Ne kuitenkin aiheuttavat turhaa stressiä ja ajavat tekemään nopeita vääriä päätöksiä. Menestyvä sijoittaja voi asua paikassa, jonne sanomalehti tulee kaksi viikkoa myöhässä.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat