Siirry suoraan sisältöön

Mikä rahasto minulle sopisi?

Mihin rahastoon minun kannattaisi sijoittaa? Mistä tiedän, mikä rahasto sopisi juuri minun tarpeisiini?  S-Pankin säästämisen ja sijoittamisen tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila vastaa.

Tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila, Säästäminen ja sijoittaminen, S-Pankki Oy

 

Rahaston valintaa kannattaa miettiä omien tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Elämäntilanteella on merkitystä, sillä se vaikuttaa esimerkiksi siihen, saatatko tarvita rahaa käyttöön nopeasti vai voitko sitoa varoja viideksi tai vaikka pariksi kymmeneksi vuodeksi. Kannattaa myös miettiä, siedätkö sitä, että säästöjesi arvo saattaa nousun sijaan myös laskea? Entä kuinka paljon odotat saavasi tuottoa säästöillesi vuosittain? Näitä asioita kannattaa aina pohtia huolellisesti, kun valitsee itselle sopivaa rahastoa.

Riittääkö maltillinen voitto vai siedätkö pörssikurssien heilahteluja?

Korkoihin sijoittavassa rahastossa säästöjesi arvo ei vaihtele yhtä paljon kuin esimerkiksi osakerahastoissa, mutta myös tuotto voi olla pienempi. Sijoittamisen perussääntö on, että mitä pidempi sijoitusaika on, sitä suuremman osan sijoituksista voi ohjata osakemarkkinoille. Osakepainotteisen rahaston tuotto saattaa heilahdella paljon: välillä sijoituksen arvo voi olla pienempi kuin sijoittamasi summa, välillä taas suurempi. Kaikenlaiseen sijoittamiseen liittyy kuitenkin riski siitä, että pahimmassa tapauksessa sijoitetun rahan voi menettää kokonaan. Sinun kannattaa siis pohtia tarkasti, miten paljon odotat sijoituksillesi tuottoa ja miten paljon olet toisaalta valmis ottamaan riskiä. Sijoittamisen ei pitäisi aiheuttaa stressiä.

S-Pankilla on vaihtoehtoja kaikenlaisille sijoittajille eri elämäntilanteisiin. S-Säästörahastot ovat hyvin hajautettuja perusrahastoja, joista sijoittamisen voi aloittaa turvallisin mielin ilman aiempaa sijoituskokemusta. Valittavana on varovainen, kohtuullinen ja rohkea S-Säästörahasto. Verrattuna osakesijoittamiseen rahastojen etuna on se, että säästäjän ei tarvitse itse huolehtia aktiivisesti sijoituksistaan, vaan rahastonhoitaja hoitaa niitä hänen puolestaan. S-Pankissa rahastoja hallinnoi konserniin kuuluva FIM Varainhoito Oy, ja S-Pankki puolestaan tarjoaa sijoituspalveluita välittämällä asiakkaiden osto- ja myyntitoimeksiantoja rahastoihin.

Opiskeletko tai oletko ehkä juuri valmistunut?

Ehkä tarvitset rahaa maailmanympärimatkaa varten noin viiden vuoden päästä, jolloin voisit ehkä harkita varovaista tai kohtuullisen riskin rahastoa. Jos tavoitteesi on kymmenen vuoden päässä, voisit miettiä, valitsisitko ehkä rohkeammin hieman riskipitoisemman rahaston. 

S-Säästörahastot ovat hyvin hajautettuja perusrahastoja, joista sijoittamisen voi aloittaa turvallisin mielin ilman aiempaa sijoituskokemusta."

Elätkö ruuhkavuosien tiimellyksessä?

Silloin saattaa tuntua siltä, että mitään ei jää säästöön. Alkuun pääsee jo sijoittamalla S-ryhmän ostoista kertyvän Bonuksen S-Pankki Varainhoito -rahastoihin. Myös pieni siivu jokaisesta palkasta voisi olla sijoitus vaikka mukavia eläkepäiviä varten tai tarjota mahdollisuuden jäädä eläkkeelle jo aiemmin. Eläkesäästämiseen voisit esimerkiksi harkita S-Pankki Varainhoito 100. Jos taas haluat säästää perheen isoa lomamatkaa varten viiden vuoden päähän, on fiksua miettiä sijoittamista maltillisempaan rahastoon.

Haluatko sijoittaa lapsesi tulevaisuuden varalle?

Sijoitukset tarvitaan todennäköisesti käyttöön vasta vuosien päästä, jolloin yksi vaihtoehto sijoittamiseen voisi olla S-Pankki Varainhoito 100 -rahasto.

Haaveiletko sijoitusasunnosta, mutta et halua stressata vuokralaisista?

Jos sinulla olisi mahdollisuus sijoittaa varasi yli viideksi vuodeksi, tutustu S-Pankki Asunto -rahastoon, joka ostaa pienehköjä asuntoja tai koko kiinteistöjä kasvukeskuksista vuokratakseen niitä. Vuokra-asuntoihin sijoittamisessa tuotto perustuu vuokran lisäksi myös asuntojen arvon muutokseen. Rahastosäästäjänä voit siis olla asuntosijoittaja ilman vuokranantajan vastuita.

Kiinnostaako sinua metsä?

Kuten kiinteistörahastoissa, metsärahaston arvon voi yleensä odottaa nousevan tasaisemmin ja maltillisemmin verrattuna osakesijoitukseen. S-Pankki Metsä -rahasto voisi olla hyvä lisäsijoituskohde esimerkiksi S-Pankki Varainhoito -rahastojen rinnalle. S-Pankki Metsä ei pysty sijoittamaan kuukausittain vaan ainoastaan neljä kertaa vuodessa. Sen rahasto-osuuksia voi myydä kaksi kertaa vuodessa. Jos sinulla on mahdollisuus sijoittaa varasi yli viideksi vuodeksi, voisit perehtyä tarkemmin S-Pankki Metsä -rahastoon.

Saitko isomman summan rahaa? 

Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun vaihtaa asunnon pienempään tai saa perintöä. Summan voi sijoittaa eläkepäivien turvaksi tai jopa jälkipolvia varten, jos itse ei sitä tarvitse. Silloin kannattaa ottaa yhteyttä S-Pankin asiakaspalveluun tai kokonaisvaltaisen varainhoidon tarpeissa S-Pankki Private -yksityispankkiireihimme, niin saat tietoa erilaisista vaihtoehdoista suurien summien sijoittamiseen.

Tutustu S-Pankki Varainhoito -rahastoihin

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat