Siirry suoraan sisältöön

Kuusi vinkkiä järkevään rahankäyttöön

Kulutustottumuksiin vaikuttavat monet psykologiset tekijät, kuten itsetunto ja perhetausta. Pohtimalla suhdettaan rahaan voi oppia järkevämmäksi rahankäyttäjäksi.

Raha-asioissa kannattaa olla kärsivällinen ja harkitseva

”Ihmisten suhde rahaan on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi”, toteaa tutkija Minna Ruckenstein Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Aikuisten ja lasten suhdetta rahaan tutkiessaan Minna Ruckenstein on todennut, miten kulutustottumukset kytkeytyvät tunteisiin, perhetaustaan ja ihmissuhteisiin.

”Kukaan ei tule kuluttajaksi yksin. Lapset voivat oppia vanhempien elämäntapojen kautta, että rahankäyttö liittyy omanarvontuntoon. Itsearvostusta saatetaan ostaa merkkitavaroiden ja teknologian muodossa”, Ruckenstein sanoo.

Erään tutkimuksen mukaan stressi, rahan ja ajan puute sekä heikko itsetunto ajavat ihmisiä heikompiin valintoihin raha-asioissa. Kun ihmisten tiedonkäsittelykykyä testattiin, näiden tekijöiden huomattiin vaikuttavan ihmisten arkisiin valintoihin yhtä vahvasti kuin huonosti nukuttu yö tai krooninen alkoholiongelma. Jatkuvassa taloudellisessa stressissä eläminen heikentää tämän tutkimuksen mukaan harkintakykyä.

”Velkaantuneita ihmisiä syyllistetään usein epäoikeudenmukaisesti. Heistä luodaan kuvaa järjettömästi tuhlailevina. Ihmisillä on halua hallita rahankäyttönsä, mutta se ei ole aina mahdollista. Esimerkiksi avioerotilanteessa tai työttömäksi jäädessä menot voivat yksinkertaisesti ylittää tulot. Rahaa ei tarvitse miettiä niin paljon silloin, kun sitä on. Kun varat ovat vähissä, rahan arvo konkretisoituu.”

Jos haluat oppia järkevää rahankäyttöä myös haastavissa elämäntilanteissa, Ruckenstein neuvoo pohtimaan suhdetta rahaan:

  1. Huomaatko, miten itsetuntosi vaikuttaa kulutustottumuksiisi? 

    Hyvä itsetunto tekee useimmiten rahankäytöstä järkiperäisempää ja maltillisempaa. Jos itsetunto on hyvin heikko, kuluttaminen voi olla jopa pakkomielteistä. Tunnevaltainen ja impulsiivinen shoppailu voi olla turvallisuudentunteen, arvostuksen ja rakkauden korviketta.

    Pidä rahat ja tunteet erillään toisistaan. Mitä enemmän raha ja tunteet sotkeutuvat toisiinsa, sitä enemmän siitä seuraa yleensä taloudellista sotkua. 

  2. Tunnista myös perhetaustan vaikutus kulutustottumuksiisi

    Kuluttamisen tavat ja velkaantumisen alttius ovat perinnöllisiä. Joskus aikuisiän velanotto voi olla myös kapinaa omien vanhempien säästeliäisyyttä ja arjen niukkuutta kohtaan.

  3. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin 

    Raha-asioissa kannattaa olla kärsivällinen ja harkitseva. Laadi realistisia budjetteja ja kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, kuten korkoon ja palvelumaksuihin. Vertaa eri vaihtoehtoja rauhassa ja punnitse ostopäätöksiä eri näkökulmista. Halpa ei ole aina pitkällä tähtäimellä edullisin vaihtoehto. 

  4. Elätkö arkea omilla rahoillasi?

    Millainen on suhteesi luottoihin? Kulutusluotto on hyvä arjen tuki ja turva, kun sen käyttö on hallittua. Jos luotolla rahoitetaan jokapäiväistä arkea, kuten ruokaostoksia ja asumiskustannuksia, talous ei ole enää tasapainossa. Silloin kannattaa tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten talous saadaan tasapainoon. Ota tarvittaessa yhteys velkaneuvojaan. 

  5. Paljonko rahaa kuluu vapaa-aikaan?

    Vapaa-aika on tärkeää. Valitettavasti vapaa-ajanvieton tavoista on tullut entistä kalliimpia. Ystävyyssuhteiden hoitamiseen, elokuvissa ja ravintoloissa käyntiin kuluu helposti suuria summia viikonlopun aikana. Mieti, miten voit pitää huolta ystävyyssuhteistasi ja rentoutumisesta myös edullisesti, jopa ilmaiseksi.

  6. Säästätkö joka kuukausi?

    Mikä on suhteesi säästämiseen? Pienistäkin tuloista voi säästää, jos kokee sen tärkeäksi oman elämänhallintansa kannalta. Voit laittaa joka kuukausi pienen summan säästötilille tai sijoitusrahastoon. Koske niihin rahoihin ainoastaan äärimmäisessä hätätilanteessa. 

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat