Siirry suoraan sisältöön

”Kun tienaa itse, on rahasta helpompi nauttia”

14-vuotias Nuutti Lahtinen tekee kahta erilaista työtä, säästää ja seuraa osakkeitaan. Aherruksen palkaksi kahdeksasluokkalainen haluaa nauttia elämästä omin rahoin ostetulla pullalla.

Rahankäytön harjoittelu kannattaa aloittaa ajoissa, ettei tule kaaosta kun muuttaa omaan kotiin. 

”Meillä on pahvia, kävisikö nouto huomenna?”

Naapuruston yhteinen Whatsapp-viestiketju piippaa, kun jollakin on taas roskiskaappi täynnä. Euron kolikkoa vastaan Nuutti vie naapureiden tyhjät maitotölkit ja pullot kierrätykseen. Kuljetusapuna toimivat kärryt, joilla hän jakaa mainoksia. Kaksi kertaa viikossa Nuutin huone täyttyy mainospinkoista, jotka täytyy lajitella ja viedä alueen postilaatikoihin. Sormenpäät ovat usein painoväristä mustat.

Espoolainen Nuutti Lahtinen, 14, on luokkansa ainoa työssäkäyvä oppilas. Kiinnostus työntekoon heräsi, kun kaveri kertoi saaneensa moporahat kokoon mainoksia jakamalla.

”Aluksi on aina ihan kauhean masentavaa aloittaa, kun näkee sen hirveän kasan lehtiä. Mutta sitten kun hommat saa valmiiksi, tulee hyvä tunne, että on tehnyt jotain, eikä vaan maannut ja pelannut”, hän kertoo.

Hyvällä säällä kaverit on helppo houkutella mukaan ja aika kuluu yhdessä nopeammin.

 

Kiinnostava säästökohde haussa

Mainosten jakamisesta Nuutti saa noin sata euroa kuussa. Oma, itse ansaittu raha tuntuu kivalta lisältä 20 euron kuukausirahaan. Ostostenkin jälkeen vuodessa tilille kertyy säästöön ylimääräistä lähes 600 euroa. 

Vielä Nuutti ei ole varma, mitä haluaisi rahalla tehdä. Vaikka haave omasta moposta houkutti työnteon pariin, Nuutti huomasi lopulta, ettei oikeastaan edes halua koko mopoa. Bussilla pääsee helposti kaikkialle.

Perheessä on yritetty yhdessä miettiä Nuuttia kiinnostavaa säästökohdetta. Säästäminen tuntuisi helpommalta, jos mielessä siintäisi jokin tietty haave. Siinä missä pikkuveli Tuukka Lahtinen, 11, säästää kaikki rahansa himoitsemaansa pienoismallirekkaan, Nuutti kokee olevansa enemmän keskitien kulkija; rahasta täytyy saada myös nauttia. Tällä hetkellä sopimus on, että äiti Saija Lindfors siirtää rahaa Nuutin tililtä säästöön rahastoon, ennen kuin ne valuvat liikaa koulun vieressä olevan kaupan laareihin. Sinne menisi helposti suuri osa palkasta.

”Pullaa ja karkkia tulee aika paljon ostettua. Kaikki muutkin ostaa.”

Palkansaajana Nuutti on alkanut kiinnostua talouden toiminnasta laajemminkin. Innoituksena toimivat säästöillä hankitut pari osaketta. Yhdessä vanhempien kanssa he ovat tarkkailleet niiden kehittymistä markkinoilla. Kiinnostus talouden ymmärtämiseen sai Nuutin etsimään tarkempaa tietoa myös Kreikan talouskriisistä.

”Halusin ymmärtää mitä siellä oikeastaan tapahtuu”, hän sanoo.

Nuutin kaveriporukasta harva tekee töitä. Jotkut saavat enemmän kuukausirahaa, kuin Nuutti saa töitä tekemällä. Joskus joku on kehuskellutkin sillä. Nuutti myöntää, että suhtautuminen rahaan on muuttunut työn tekemisen myötä.

”Ei sitä varmaan arvostaisi samalla tavalla, jos joka viikko tulisi 50 euroa automaattisesti tilille.”

 

Tulevaisuus tuntuu vielä kaukaiselta

Yhtenä tulevaisuudenhaaveena Nuutti mainitsee kemistin työn. Silti tulevaisuuden suunnittelu ja sitä varten säästäminen kuulostaa välillä kaukaiselta.

”Aika hurjan tuntuista miettiä, että vuoden päästä menen lukioon ja siitä parin vuoden päästä voi muuttaa omilleen.”

Vielä sitä ei tarvitsekaan miettiä.

”Mutta rahankäytön harjoittelu kannattaa aloittaa ajoissa, ettei tule kaaosta, kun muuttaa omaan kotiin”, sanoo äiti Saija Lindfors.

Kaaosta tuskin on tulossa. Vaikka tavarat ja mopo eivät säästöinnostusta herätä, ajatus vaihto-opiskelusta ulkomailla tuntuu Nuutista houkuttelevalta. Lontooseen olisi kiva mennä.

”Ehkä se voisi olla hyvä säästökohde.”

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat