Siirry suoraan sisältöön

”On kiva tehdä sellaista, missä näkee, mitä saa aikaan” − Kesätyöstä kokemusta ja omaa rahaa

Pieni Karkun kylä haluaa auttaa nuoret töihin ja opettaa samalla työelämän pelisääntöjä. Tienatut rahat laitetaan säästöön ja mopon lisävilkkuihin!

Satakunnan ja Pirkanmaan rajamaastossa terhentelee Karkun virkeä kylä. Venesatamassa lyövät korkeat laineet, mutta pieni punainen kesäkioski uhmaa tuulen tuiverrusta. Kioskille saapuva Eveliina Karppanen, 16, ottaa haltuunsa kahvion toiminnan ja Tino Kulo, 15, puolestaan jatkaa rannassa jo muutaman päivän jatkunutta risusavottaa.

Kioskin kassa karttuu hiljalleen, kun viereisen matonpesupaikan pyykkärit ja pari kyläläistä käyvät hakemassa aamukahvinsa.

”Kyllä täällä on välillä vilkkaampaakin”, Eveliina hymähtää.

Hänellä on työkokemusta koulun työelämään tutustumisjaksoilta muun muassa juustolasta, päiväkodista ja kaupasta. Tänä kesänä hän on kioskin lisäksi ollut maalaushommissa puolitoista viikkoa.

”On kiva tehdä sellaista, missä näkee, mitä saa aikaan”, kertoo peruskoulun päättänyt Eveliina, joka jatkaa opintoja ammattioppilaitoksen rakennuslinjalla.

Elias ja Eveliina ovat viihtyneet kesätöissä. Kahvilassa työskentely on kivaa etenkin silloin, kun on hieman vilkkaampaa.

Laaja kattaus töitä

Nuorten työt ovat osa Koko Karkku ry:n kesätyöprojektia. Yhdistyksen kautta palkataan parikymmentä nuorta erilaisiin töihin: kahvion ja rannan siistimisen lisäksi on tehty puistotöitä, leikattu nurmikkoa, maalattu taloa ja autettu vanhuksia.

”On käyty hoitamassa muutamia pihoja, yksi perhe tilasi siivousapua ja koiraperhe saa lisäkäsiä yhdeksän pennun hoitoon”, hankkeen puuhamies ja yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Tuomela kertoo.

Töihin ovat päässeet kaikki karkkulaiset nuoret, jotka hakivat paikkoja keväällä. Iso osa töistä tulee Sastamalan kunnalta, osa paikallisilta yrittäjiltä ja noin kymmenen prosenttia yksityisiltä henkilöiltä.

Töihin ovat päässeet kaikki karkkulaiset nuoret, jotka hakivat paikkoja keväällä.”

Iloisen punainen kahvikioski on rakennettu itse, nuorten ja yhdistyksen vapaaehtoisten aikuisten yhteistyönä.

”Emme halunneet tylsää valkoista valmisvaunua, vaan tuollaista maalaistyyliä. Kioski on rakennettu trailerin päälle, joten sitä on helppo siirtää.”

Kioski onkin vieraillut muun muassa Karkun kirpputoritempauksessa sekä Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä.

Kahvilakärry on tehty Karkku ry:n nuorten ja aikuisten yhteistyönä, ja nuoret huolehtivat nyt sen toiminnasta.

Hyvää opastusta työelämään

Kesätyöprojekti on lähtenyt hyvin vauhtiin. Nuoret ovat ottaneet työt tosissaan, vaikka joskus pientä lipsumista sattuukin – joillekin esimerkiksi aamuherääminen on nihkeää.

”Ei meillä nipoteta pienestä, koska tämä on myös työelämän pelisääntöjen opettelua. Jos joku on myöhässä usein, asiasta kuitenkin keskustellaan ja kerrotaan, että jatkossa se ei käy”, Tuomela kertoo.

Idea kesätyöhankkeeseen tuli Tuomelan omista kokemuksista. Hän rakensi muutama vuosi sitten Karkkuun talon ja olisi tarvinnut pientä apua maalaukseen ja muihin rakentamisen aputöihin.

”Yhtä aikaa oma 14-vuotias lapsi pohti töitä kesäksi. Näiden yhdistämisestä syntyi ajatus työllistämishankkeesta. Omien tarpeiden lisäksi heräsi yleisempi halu auttaa nuoria työllistymään, koska se on samalla myös tärkeä kasvuprosessi”, Tuomela miettii.

Hankkeessa onkin vahvasti mukana ajatus, että kun nuori saa töitä, hänet perehdytetään huolella sekä työhön, työturvallisuuteen että työelämän pelisääntöihin.

”Kun nuorta opastetaan hyvin, hän saa palkan lisäksi kokemuksen siitä, että hänen työllään on merkitystä.”

Apukäsiä nopeisiin hommiin

Tino Kulolle kesätyöpaikka on ensimmäinen laatuaan. Paikka löytyi netin kautta, vähän äidinkin avustuksella. Ensimmäiset viikot ovat sujuneet maalaustöiden sekä risusavotan merkeissä, kun ranta on haluttu ehostaa uuteen kuosiin.

”Teen töitä kolmena päivänä viikossa, kuusi tuntia päivässä. Muuten on ollut ihan kivaa, mutta yhtenä päivänä ei hirveästi huvittanut ja nukuin myöhään”, kertoo Tino kantaessaan kaadettuja pajuja isoon kasaan.

Paikalle saapuneella Elias Laitalalla, 15, suunta on ysiluokan päätyttyä lukioon. Vinkin kesätöistä hän sai kouluun tulleesta infolapusta.

”Olen kunnostanut Riihipuistoa, leikannut nurmikkoa ja maalannut. Tämä kahvila on ihan ookoo, kun asiakkaita olisi vähän enemmän”, hän kertoo tiskin takana.

Nuorten työt jaetaan viikoksi eteenpäin työvuorolistan mukaan, mutta myös akuutimmat työt hoituvat. WhatsApp-viestiketju tavoittaa koko joukon, ja parhaimmillaan työlle on löytynyt tekijä jopa tunnissa.

Pekka Tuomela kuitenkin muistuttaa, että he eivät ole urakointiliike, vaan tarjoavat apukäsiä niitä tarvitseville.

”Työn tilaajalla on vastuu esimerkiksi materiaalitilauksista, ja hän neuvoo työt nuorille. Kokemukset ovat puolin ja toisin positiivisia, ja töiden tilaajilta on tullut hyvää palautetta reippaista nuorista.”

Ensi kertaa kesätöissä oleva Tino ei oikein vielä tiedä, mihin aikoo kesätyötienestinsä käyttää.

Kesätöistä rahaa ja kiirettä

Kesätöihin kuuluu oleellisesti oman rahan tienaaminen. Nuorilla on aina rahareikiä, joihin kesätienestit on jo etukäteen ajateltu käyttää. Tai niin sitä luulisi.

Eveliina Karppanen ja Tino Kulo kuitenkin sanovat, että heillä ei ole mitään suunnitelmia rahoille.

”Tai no, yksi lisäosa tietokonepeliin”, Tino kertoo pienen pohdinnan jälkeen.

Elias Laitalalla on sentään suunnitelmia.

”Ajatuksia on ihan liikaakin! Rahaa menee yleiseen törsäämiseen, sitten pitää ostaa mopoon lisävilkut, uusi kypärä, efektisymbaali ja bassorumpu. Ei taida rahat kaikkeen edes riittää”, hän virnistää.

Kesätöiden lisäksi bänditouhut pitävät rumpalin kiireisenä. Punkkia ja metallia soittavalle bändille oli kesäksi tiedossa keikkakin.

”Se jouduttiin kuitenkin perumaan. Bändin jäsenillä on niin paljon kesätöitä, ettei oikein ehditä.”

Elias tietää, mihin aikoo kesätyörahansa käyttää, mikäli ne vain riittävät kaikkeen!

Nuorten kesätyöhanke yhdistää työn ja tekijät


• Kyläaktiivien kehittämisyhdistys Koko Karkku ry työllistää 14–18-vuotiaita nuoria satakuntalaisessa Karkun kylässä.
• Työaika 0–30 h/viikko, palkka työtehtävästä riippuen noin 8 €/h. Kokonaispalkka kesän aikana 300–1 000 €.
• Töitä voivat tilata myös paikalliset yritykset ja asukkaat. Kaikki työn tilaajat maksavat sovitun palkkion (16 €/tunti) Koko Karkku ry:lle, joka toimii työnantajana ja maksaa palkan sivukuluineen.
• Yksityishenkilöt voivat hakea verotuksessa kotitalousvähennystä suurimpaan osaan tehtäviä töitä.

Nuorelle oma tili, kortti ja verkkopankki?

Lue lisää

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat