Siirry suoraan sisältöön

S-Pankki ostaa Handelsbankenin Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoiminnot

31.5.2023

S-Pankki Oyj, Pörssitiedote, 31.5.2023 klo 8.00  

S-Pankki ostaa Handelsbankenin Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoiminnot 

S-Pankki Oyj ostaa liiketoimintakaupalla Svenska Handelsbanken AB:n Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoiminnot. Asiakkailta ei edellytetä mitään toimenpiteitä tässä vaiheessa, ja kaupan etenemisestä tiedotetaan asiakkaille. 

Kaupan toteutumisen yhteydessä arviolta noin 230 Handelsbankenin työntekijää ja lähes kaikki Suomen konttorien vuokrasopimukset siirtyvät S-Pankille. Toteutumisen yhteydessä yhtiöt aloittavat myös yhteistyön, kun S-Pankki alkaa tarjota Handelsbanken Fonder AB:n hallinnoimia rahastoja. Yhteistyö monipuolistaa S-Pankin nykyisten ja tulevien asiakkaiden käytössä olevaa rahastovalikoimaa.  

”Toivotamme Handelsbankenin henkilöasiakkaat lämpimästi tervetulleiksi uuteen kotiin. S-Pankki ja Handelsbanken toimivat molemmat omalla ainutlaatuisella tavallaan, ja eri tutkimusten mukaan molempien asiakkaat ovat erittäin tyytyväisiä pankkeihinsa. Nyt aiomme yhdistää molempien pankkien vahvuudet. Toivotamme uudet kollegamme tervetulleiksi”, S-Pankin toimitusjohtaja Riikka Laine-Tolonen sanoo. 

”Tänään käynnistyy seuraava luku S-Pankin tarinassa. Kaupan myötä vahvistamme asemiamme suomalaisten pankkina. Asuntolaina- ja talletuskantamme kasvavat, ja meistä tulee molemmilla osa-alueilla Suomen markkinoiden neljänneksi suurin toimija”, Laine-Tolonen sanoo. 

Lisäksi kauppa vahvistaa S-Pankin asemaa yhtenä Suomen johtavista varainhoitajista: Hallinnoitava varallisuus kasvaa, asiakkaiden käytössä oleva rahastovalikoima monipuolistuu ja Private Banking -asiakkaiden lukumäärä lähes kaksinkertaistuu. Varallisuudenhoito on toinen S-Pankin kahdesta liiketoiminta-alueesta ja se tarjoaa palveluita sekä rahastosijoittajille, Private Banking -asiakkaille että Suomen suurimmille instituutiosijoittajille. 

”Kyseessä on S-Pankin strategian mukainen kauppa. Olen iloinen, että Handelsbanken valitsi S-Pankin parhaaksi vaihtoehdoksi jatkamaan heidän henkilöasiakkaidensa palvelua Suomessa. S-Pankki kasvaa nyt uuteen kokoluokkaan, mikä vahvistaa pidemmän päälle myös pankin tuloksentekokykyä ja vakavaraisuutta. Kauppa parantaa myös S-Pankin kykyä investoida jatkossakin S-ryhmän asiakasomistajien pankkipalveluiden kehittämiseen”, S-Pankin hallituksen puheenjohtaja Jari Annala sanoo. 

Asiakkailta ei edellytetä toimenpiteitä tässä vaiheessa 

Osapuolet odottavat kaupan toteutuvan vuoden 2024 jälkimmäisellä puolikkaalla. Toistaiseksi Handelsbankenin ja S-Pankin asiakkaiden palvelu jatkuu täysin ennallaan ja kummankin pankin asiakkaat jatkavat asiointia omassa pankissaan. Asiakkailta ei edellytetä mitään toimenpiteitä tässä vaiheessa, ja kaupan etenemisestä tiedotetaan asiakkaille. 

Kaupan kohteena ovat Handelsbankenilta ostettavat liiketoiminnot, jotka siirtyvät S-Pankille kaupan toteutushetkellä.  

S-Pankki ei maksa preemiota kaupan kohteesta. S-Pankki maksaa Handelsbankenille summan, joka on 20–25 miljoonaa euroa alle siirtyvien tase-erien nettoarvon kaupan toteutushetkellä. 

Nettoarvo määräytyy siirtyvien laina- ja talletussopimusten arvojen erotuksena ja se oli 31.3.2023 noin 2,0 miljardia euroa. Siirtyvien lainojen arvo oli noin 3,6 miljardia euroa ja talletusten noin 1,6 miljardia euroa. Lopullinen kauppahinta määräytyy kaupan toteutumisen yhteydessä senhetkisten laina- ja talletussopimusten arvon perusteella. 

Kauppa rahoitetaan omistajille suunnatulla osakeannilla ja markkinoilta haettavalla velkarahoituksella. S-Pankki vahvistaa omia varojaan enintään 200 miljoonan euron suuruisella osakeannilla sen varmistamiseksi, että pankin pääomitus säilyy vahvana myös kaupan toteutumisen jälkeen. S-Pankin omistajat eli Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) ja S-ryhmään kuuluvat osuuskaupat ovat sitoutuneet antiin. Lisäksi S-Pankki on sopinut rahoitusjärjestelyistä, joiden kokonaisarvo on yhteensä noin 2,0 miljardia euroa. Ensivaiheen rahoituksen järjestäjänä toimii Danske Bank A/S. Tämän velkarahoituksen ja kauppahinnan maksamiseksi S-Pankki tulee toteuttamaan katettujen joukkolainojen liikkeeseenlaskuja vuosina 2023–2025. 

Kauppa ei vaikuta S-Pankin ohjeistukseen näkymistään vuodelle 2023.  

Handelsbanken on 31.5.2023 solminut S-Pankin, Oma Säästöpankki Oyj:n (OmaSp) ja Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennian kanssa sopimuksen, jolla pankin Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoiminnot myydään S-Pankille, pk-yritysliiketoiminta OmaSp:lle sekä henkivakuutusliiketoiminta sisältäen sijoitus-, eläke- ja lainaturvavakuutukset Henki-Fennialle. Osana pk-yritysliiketoiminnan myyntiä Oma Sp:lle siirtyvät myös yrittäjien henkilökohtaiset pankkipalvelut, pois lukien varainhoito- ja sijoituspalvelut. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä viranomaisten hyväksyntää. 

S-Pankki kommentoi kauppaa 31.5.2023 klo 11.00-11.45 pidettävässä mediatilaisuudessa. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös verkossa. Ilmoittautumiset mediatilaisuuteen: viestinta@s-pankki.fi 

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta S-Bank Plc

S-Pankki on kotimainen pankki ja osa S-ryhmää. Olemme olemassa siksi, että jokaisella olisi mahdollisuus vähän rahakkaampaan huomiseen. Meillä on yli kolme miljoonaa asiakasta ja tunnemme asiakkaidemme arjen. Tuomme siihen helppoutta ja hyötyä muun muassa helppokäyttöisten digitaalisten palveluidemme avulla. Täyden palvelun pankkina olemme tukena elämän pienissä ja suurissa käännekohdissa. s-pankki.fi

Liitteet

 

Mediatilaisuus liiketoimintakaupasta

31.5.2023 järjestetyssä mediatilaisuudessa liiketoimintakaupasta ja sen vaikutuksista S-Pankkiin kertoivat hallituksen puheenjohtaja Jari Annala, toimitusjohtaja Riikka Laine-Tolonen, varallisuudenhoitoliiketoiminnan johtaja ja varatoimitusjohtaja Hanna Porkka. Tilaisuuden juonsi SOK:n mediajohtaja Päivi Anttikoski.