Siirry suoraan sisältöön

Viidennes suomalaisista aikoo lomailla ulkomailla – mökille suuntaa joka kolmas

21.6.2022

Ulkomaanmatkailu on lisääntynyt koronavuosien jälkeen, mutta suomalaiset ovat edelleen mökkikansaa. Mökillä on oltava sauna, jääkaappi ja sähköt – palju jakaa mielipiteet. Intoa matkustaa mökille vähentävät eniten huono sää ja bensan hinta, selviää S-Pankin Suuresta Mökkikyselystä.

Koronarajoitusten hellittäminen on saanut suomalaiset varaamaan ahkerasti ulkomaanmatkoja, ja jopa viidennes suomalaisista aikoo matkustaa kesälomallaan ulkomaille. Ulkomaille suuntaavista 56 prosenttia aikoo lomailla kaupungissa ja 40 prosenttia viettää rantalomaa.

Suositumpaa on kuitenkin lomanvietto kotimaassa kotioloissa, matkustellen tai mökkeillen. Kolmannes S-Pankin Suureen Mökkikyselyyn vastanneista aikoi mökkeillä kesälomansa aikana.

”Suomalaiset ovat edelleen mökkikansaa. Puolella suomalaisista on käytössä joko oma tai jaettu mökki, ja vuokraaminenkin on yhä suositumpaa”, kertoo S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen.

Suomalaisten mielestä mökillä on oltava vähintäänkin sauna, jääkaappi ja sähköt. Television ja veneen suosio nousee iän karttuessa, kun taas palju ja suihku kiinnostavat selvästi enemmän nuorempia mökkeilijöitä. Verrattuna viime vuoden tutkimukseen toiveet mökin varustelutasosta ovat laskeneet. Ainoastaan ilmalämpöpumpun merkitys on kasvanut huomattavasti: 36 prosenttia vastaajista pitää sitä tärkeänä mukavuutena mökillä.

”Vaikka toiveet varustelutasosta ovatkin hieman edellisvuodesta laskeneet, niin pidemmän ajan suuntaus on kuitenkin kohti yhä paremmin varusteltuja vapaa-ajanasuntoja. Ilmalämpöpumpun suosiota todennäköisesti selittää sen vaikutus asumismukavuuteen, laitteen tunnettuuden kasvu sekä viime vuosien helteiset kesät”, Huttunen sanoo.

Kalleimpien mökkien ostajakunta pienentynyt

Suurin osa suomalaisista toivoo, että mökki olisi kohtuullisen ajomatkan päässä. Mökkikyselyyn vastanneista 41 prosenttia on sitä mieltä, että mökkimatka voi olla enintään 100 km ja 22 prosenttia on valmis matkustamaan korkeintaan 200 km.

Mökkeilyhalua vähentävät eniten huono sää ja bensan hinta. Mainintoja saivat myös sukulaiset sekä mökin kunnossapitotyöt.

Vaikka koronavuosien suurin mökkibuumi onkin jo hieman laantunut, ovat mökinostajat edelleen valmiita ostamaan kalliimpia mökkejä kuin ennen koronaa. Nyt 43 prosenttia mökinostoa pohtivista olisi valmis maksamaan yli 80 000 euroa, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 36 prosenttia.

”Valmius ostaa hieman arvokkaampia mökkejä näkyy myös S-Pankin mökkilainahakemuksissa, sillä asiakkaat hakevat aiempaa suurempia lainoja. Toisaalta kaikista kalleimpien, yli 150 000 euroa maksavien mökkien ostajakunta on mökkikyselymme perusteella hieman pienentynyt”, toteaa Huttunen. 

Huttusen mukaan mökkikauppoja suunnittelevan kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä omaan pankkiin, jossa autetaan sopivan kokoisen lainan haarukoinnissa.

”Korkojen ennustettu nousu pariin-kolmeen prosenttiin vaikuttaa mökkilainoihin samalla tavalla kuin asuntolainoihin. Tärkeintä on ostaa omaan talouteen sopivan hintainen mökki, jotta rahaa jää lainanmaksun jälkeen myös mökistä aiheutuviin kustannuksiin ja muuhun elämiseen.”

Tutkimuksen toteutti S-Pankin toimeksiannosta Kantar. Tutkimusaineisto kerättiin Kantarin internet-paneelissa 6.5.–10.5.2022. Tutkimukseen vastasi 1 067 yli 15-vuotiasta suomalaista. Vastaajajoukko edustaa 15–79-vuotiasta väestöä.

Lisätietoja:
S-Pankin viestintä, p. 050 573 5855, viestinta@s-pankki.fi

S-Pankin Suuren Mökkikyselyn tulokset (PDF)
Tarvitsetko lainaa oman mökin hankintaan tai remontointiin? Tutustu S-Pankin mökkilainaan