Siirry suoraan sisältöön

S-Pankki Fenno -rahasto vastustaa kaavailtua osakeantia Fortumissa

11.11.2022

Fortumin hallitus ehdottaa, että yhtiön ylimääräinen yhtiökokous päättää suunnatusta maksuttomasta osakeannista Solidiumille. S-Pankki Fenno Osake Sijoitusrahasto vastustaa esitystä.

”Koemme järjestelyn olevan kallis niin Fortumille kuin yhtiön osakkeenomistajille”, perustelee sijoitusjohtaja Mika Leskinen S-Pankista. 

Leskinen johtaa yksikköä, jonka salkunhoitajat luotsaavat S-Pankki-rahastoja ja huolehtivat rahastojen sijoittajien eduista.  

Energiayhtiö Fortumin tilanne on ollut paljon esillä syksyllä ja yhtiö järjestää ylimääräisen yhtiökokouksen 23.11.2022. Fortumin hallitus ehdottaa, että yhtiökokous päättää suunnatusta maksuttomasta osakeannista valtion erityistehtäväyhtiö Solidiumille. 

Ehdotuksen taustalla on rahoitusjärjestely, josta Fortum tiedotti 6.9.2022. Järjestelyssä Fortum sopi enemmistöomistajansa Suomen valtion kanssa siltarahoituksesta, jolla Fortum pyrkii varmistamaan riittävät käytettävissä olevat varat tilanteessa, jossa sähkön hinnat nousisivat voimakkaasti.  

S-Pankki Fenno Osake Sijoitusrahasto vastustaa Fortumin hallituksen esitystä ja aikoo äänestää sitä vastaan yhtiökokouksessa.  

Sijoitusjohtaja Mika Leskinen katsoo, että siltarahoituksen ensimmäisen nostoerän aikataulu oli liian tiukka. Myös markkinaolosuhteet ovat muuttuneet merkittävästi parempaan suuntaan viime aikoina, eikä Fortumin johto ole perustellut siltarahoituksen tarvetta riittävän hyvin yhtiön osakkeenomistajille. 

“Lisäksi omistusosuuden vaatiminen lainan antajalle osana pakettia on poikkeuksellista”, Leskinen sanoo. 

Suomalaisiin osakkeisiin sijoittava S-Pankki Fenno omistaa yli puoli miljoonaa Fortumin osaketta. Rahasto on perustettu vuonna 1998 ja sitä hoitaa senior salkunhoitaja Juha Varis. Rahastoa hallinnoi S-Pankki Rahastoyhtiö Oy, joka on S-Pankki Oyj:n tytäryhtiö. 

Lisätiedot:
Mika Leskinen, sijoitusjohtaja, p. 050 327 6985, mika.leskinen@s-pankki.fi