Siirry suoraan sisältöön

S-Pankin Kiinteistörahastokatsaus: Suomalaisiin kiinteistörahastoihin yli 10 000 omistajan lisäys

16.5.2022

Yleisen hintatason nousu ja moninaiset vaikutukset pohdituttavat nyt sijoittajia. Epävarmuuden keskellä suomalaisten kiinnostus kiinteistörahastoihin jatkuu kuitenkin vahvana, käy ilmi S-Pankin selvityksestä.

Kiinteistörahastojen suosio kasvaa Suomessa edelleen nopeammin kuin rahastoilla yleisesti.

S-Pankin Kiinteistörahastokatsauksen mukaan maaliskuun 2022 lopussa kiinteistöihin sijoittavilla erikoissijoitusrahastoilla oli noin 99 000 osuudenomistajaa. Vuotta aiemmin osuudenomistajien määrä oli noin 88 000 eli osuudenomistajien määrä kasvoi 12 prosenttia. Samalla ajanjaksolla kaikkien Suomessa toimivien rahastojen osuudenomistajien määrä kasvoi 9 prosenttia.

”Kiinteistöt ovat kiinnostava sijoituskohde paitsi institutionaalisille sijoittajille myös yksityissijoittajille, joiden suosiossa ovat kiinteistöihin sijoittavat erikoissijoitusrahastot. Viime kuukausien pörssipuhurin ja inflaatiokehityksen voi arvioida vankistaneen vetovoimaa entisestään”, toimitusjohtaja Aarne Markkula S-Pankki Kiinteistöt Oy:stä sanoo.

S-Pankki-konserniin kuuluva S-Pankki Kiinteistöt tuottaa asiakkailleen kiinteistöjohtamisen palveluita, ja Markkulalla on 25 vuoden kokemus kiinteistöliiketoiminnasta.

Suomen markkinoilla toimii noin 20 erikoissijoitusrahastoa, jotka sijoittavat varansa kiinteistöihin, kuten asuntoihin, tontteihin tai toimitiloihin. Vuoden 2021 lopussa näiden rahastojen rahastopääoma oli noin 10,5 miljardia euroa.

Inflaatio askarruttaa kiinteistösijoittajia

Koronaviruksen aiheuttaman pandemian painamilla Suomen kiinteistömarkkinoilla nähtiin piristymistä viime vuonna. KTI Kiinteistötiedon keräämien tilastojen mukaan Suomessa tehdyt kiinteistökaupat kääntyivät kasvuun ja kauppojen volyymi nousi 7,1 miljardiin euroon vuotta aiemmasta 5,6 miljardista.

Vuoden 2022 alussa sijoittajien keskusteluita on hallinnut kaksi teemaa: Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä yleisen hintatason nousu eli inflaatio ja siihen liittyvä korkojen nousu. S-Pankin Aarne Markkulan mukaan nämä aiheet ja erityisesti inflaation kiihtyminen puhuttaa myös kiinteistöalalla: esimerkiksi rakentamis- ja ylläpitokustannukset ovat nousseet jo vuoden 2021 alkupuolelta poikkeuksellisen jyrkästi.

”Sopivan rahaston valinnassa kannattaakin olla näinä aikoina huolellinen. Asuntorahastoon sijoittavan kannattaa esimerkiksi huolehtia siitä, että rahaston kiinteistöt ovat uudehkoja, sijaitsevat hyvillä paikoilla ja kiinnostavat vuokralaisia. Mittareista voi seurata muun muassa hoitokulujen ja vajaakäytön kehittymistä. Tämän lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että rahaston velkataakka on kohtuullinen”, Markkula neuvoo.

Kiihtyvän inflaation keskellä kiinnostavana rahastoluokkana Markkula nostaa esiin tonttirahastot, joissa ylläpitokustannukset ovat lähes olemattomat, koska muun muassa energia- tai korjauskustannuksia ei ole.

”Tonttirahastojen etuna on lisäksi se, että rahastojen maanvuokraussopimukset ovat erittäin pitkiä ja vuokrat on tyypillisesti sidottu elinkustannusindeksiin. Näin sopimukset tuovat suojaa sekä markkinamuutoksia että inflaatiota vastaan.”

S-Pankin Kiinteistörahastokatsaus 1/2022 (PDF, 1,1 Mt)

Lisätietoja:
Aarne Markkula, toimitusjohtaja, S-Pankki Kiinteistöt Oy, aarne.markkula@s-pankki.fi, p. 040 522 6927

Sijoita helposti kotimaisiin kiinteistöihin

Haluamme mahdollistaa rahakkaamman huomisen jokaiselle sijoituspääoman koosta riippumatta. S-Pankista löydät kuusi kiinteistörahastoa: S-Pankki Kiinteistövarainhoito Erikoissijoitusrahasto, S-Pankki Uudistava Maatalous Erikoissijoitusrahasto, S-Pankki Tontti Erikoissijoitusrahasto, S-Pankki Toimitila Erikoissijoitusrahasto, S-Pankki Asunto Erikoissijoitusrahasto ja S-Pankki Metsä Erikoissijoitusrahasto, joiden kautta voit sijoittaa helposti ja edullisesti kiinteistöihin pienemmälläkin summalla. Voit merkitä näitä rahastoja neljä kertaa vuodessa S-mobiilissa ja verkkopankissa, minimisijoitus on 200 euroa.

Osta rahastoja

 

S-Pankki Kiinteistövarainhoito-, S-Pankki Uudistava Maatalous-, S-Pankki Metsä-, S-Pankki Asunto-, S-Pankki Toimitila- ja S-Pankki Tontti -rahastoja hallinnoi S-Pankki Rahastoyhtiö Oy.

Tämä on mainos. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Tuotossa ei ole huomioitu mahdollisia tuotonmaksuja. Alle vuoden toimineiden rahastojen osuussarjojen osalta tuotto esitetään annualisoimattomana.

Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan. Tutustu ennen sijoituspäätösten tekemistä rahaston rahastoesitteeseen ja sijoittajan avaintietoihin. Rahastoesitteet ovat saatavilla s-pankki.fi/sijoittaminen