Siirry suoraan sisältöön

DIAS mahdollistaa asuntokaupat kotisohvalta – tai vaikka marjametsästä

22.1.2020

Asuntokauppa Suomessa otti viime vuonna merkittävän edistysaskeleen, kun asunto-osakekirjojen digitaalinen kaupankäynti käynnistyi kesäkuussa DIAS-alustalla. Nyt DIASin piirissä on jo yli 2 000 kiinteistönvälittäjää ja digitaalisia asuntokauppoja tehdään kymmenillä miljoonilla euroilla kuukausittain.

Keskimäärin kauppojen allekirjoittamiseen menee kaikilta osapuolilta vain muutamia minuutteja. Kaupat allekirjoitetaan sähköisesti, joten kaupan toteutuminen ei ole sidottu aikaan ja paikkaan.

Kun kaupantekotilaisuutta ei ole enää pakko järjestää, lähes puolet kaupoista allekirjoitetaan viiden ja kahdentoista välillä illalla. Eksoottisimmat kaupat on hoidettu puolukkametsällä ja lentokoneesta, kaukaisimmat on puolestaan tehty Australiasta ja rennoimmat ilman housuja.

”Myyjien ja ostajien positiiviset kokemukset kuvaavat hyvin digitaalisen asuntokaupan parhaita puolia ja vauhdittavat sähköistä asuntokauppaa. DIAS myös tekee asuntokaupasta entistä joustavampaa, kun ei tarvitse enää sovitella yhteen ostajan, myyjän, välittäjän ja pankin edustajan aikatauluja”, kertoo S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen.

Kaupanteko DIAS-järjestelmässä on mahdollista silloin, kun kaupan kohteena on asunto-osake, kaupassa mukana on kiinteistövälittäjä ja sekä ostajan että myyjän pankit ovat mukana DIAS-järjestelmässä.

”Jos haluat hoitaa oman asuntokauppasi sähköisesti, niin tiedustele kursailematta mahdollisuudesta välittäjältäsi tai pankistasi”, Huttunen vinkkaa.

DIAS on harvinainen koko alan yhteentuonut hanke. Palvelussa mukana olevat pankit rahoittavat jo yli 96 prosenttia suomalaisten asuntolainoista, mikä tuo sähköisen asuntokaupan lähes jokainen suomalaisen ulottuville. Uusimpina pankkeina mukaan DIAS-järjestelmään tulivat tänään 22. tammikuuta Säästöpankkiryhmä ja POP-pankki. Entuudestaan DIASissa mukana ovat S-Pankin lisäksi OP, Nordea, Danske Bank, Aktia ja Handelsbanken.

Lue lisää digitaalisesta asuntokaupasta DIASin sivuilta

Tietoja DIASista:

DIAS on Suomessa kehitetty asunto-osakekaupan alusta, jossa ovat kattavasti mukana asuntokaupan toimijat kuten kiinteistönvälittäjät, rakennuttajat ja pankit. Alustalla mukana olevat kiinteistönvälittäjät ja pankit mahdollistavat asuntokauppojen toteuttamisen joustavasti välittäjän avulla pankin aikatauluista riippumatta.

DIAS-alustaa varten on muodostettu marraskuussa 2018 yhteisyritys Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy, jonka omistajina ovat Aktia, Alma Talent, Danske Bank, OP ja S-Pankki sekä teknologiayritys Tomorrow Tech.