Siirry suoraan sisältöön

Vinkit kortin käyttöön ulkomailla: Ota lomamatkalle mukaan kaksi korttia ja maksa paikallisella valuutalla

26.6.2018

Suomalaiset ovat korttikansaa: lähes 80 prosentilla on luottokortti. Erityisen suosittua kortilla maksaminen on loma-aikaan. S-Pankin korttiasiantuntija Marketta Lundell kokosi muistilistan turvallisesta kortin käytöstä ulkomailla.

 1. Maksa lentoliput ja lomamatkat luottokortilla
  Luottokorttia kannattaa käyttää matkojen, lentojen ja hotellien maksamiseen. Luottokortilla, eli kortin credit-puolella maksaessa saa turvaa niin korttiehdoista kuin lainsäädännöstä, jos esimerkiksi matkanjärjestäjä joutuu konkurssiin.
 2. Tarkista korttisi turvarajat
  Useimmat pankit tarjoavat mahdollisuuden asettaa kortille rajoituksia siihen, miten paljon pystyy nostamaan käteistä tai maksamaan kortilla vuorokauden aikana. Lisäksi voi rajata, missä päin maailmaa korttisi toimii. Aseta korttisi rajat lomasuunnitelmiisi sopivaksi ennen reissua ja muista palauttaa ne reissun jälkeen arkeen sopiviksi. Jos lomailet Euroopassa, niin tarvitseeko korttisi toimia Aasiassa?
 3. Varmista, että korttisi luottoraja on tarpeeksi suuri
  Omiin tarpeisiin sopiva luottoraja auttaa varautumaan yllätyksiin ja mahdollistaa lomasuunnitelmien toteuttamisen. ”Esimerkiksi monet hotellit ja autovuokraamot vaativat luottokorttia varauksen yhteydessä. Lisäksi tililtä voidaan varata takuusumma hotelliin kirjautuessa tai autoa noudettaessa”, S-Pankin korttiasiantuntija Marketta Lundell sanoo.
 4. Ota matkalle mukaan kaksi korttia ja säilytä niitä eri paikoissa
  Marketta Lundell kannustaa kahden kortin politiikkaan lomareissuilla. ”Kun otat mukaasi kaksi korttia, et joudu pulaan, vaikka toinen kortti katoaisi. Säilytä toista korttia turvallisessa paikassa, esimerkiksi hotellihuoneen tallelokerossa.” Sulkupalvelun numero kannattaa tallentaa puhelimeen, jotta kadonneen kortin voi sulkea heti.
 5. Maksa ostoksesi paikallisessa valuutassa
  Maksutilanteessa saatetaan kysyä, haluaako maksun tehdä euroissa vai paikallisessa valuutassa. Vaikka intuitio usein kehottaa käyttämään euroja, on todellisuudessa yleensä halvempaa valita paikallinen valuutta. Valitsemalla euron hyväksyy liikkeen käyttämän valuuttakurssin, joka voi olla matkailijalle epäedullinen.
 6. Voit valita, maksatko ostoksesi luotolta, pankkitililtä tai lähimaksuna
  Nykyisin myös ulkomailla voi usein valita, maksaako ostokset kortin debit- eli pankkipuolella vai credit-eli luottopuolella. Myös lähimaksu toimii monissa maissa. Lähimaksun yläraja Suomessa on 25 euroa, mutta se vaihtelee maasta toiseen.
 7. Suojaa korttisi tunnusluku hyvin ja pidä kortti näköetäisyydellä
  Korttia käyttäessä tulee aina olla huolellinen ja tunnusluku pitää suojata hyvin. On tärkeää pitää kortti aina näkyvillä, eikä esimeriksi antaa sitä tarjoilijan mukaan ravintolan takahuoneeseen. Tili- ja korttitapahtumat kannattaa tarkistaa säännöllisesti mobiili- tai verkkopankista, jolloin mahdolliset tunnistamattomat tapahtumat huomaa samalla nopeasti.

  ”Matkalla on hyvä pitää mukana myös hieman käteistä, mutta kortissa on seteleihin verrattuna monia etuja. Korttiehdot suojaavat kortinhaltijaa matkallakin, ja jos kortti katoaa tai varastetaan, niin sen saa nopeasti suljettua – käteistä harvoin saa takaisin”, Lundell summaa.

Lisätietoja:
S-Pankin viestintä, +358 50 573 5855, viestinta@s-pankki.fi

S-Pankin tiedote 12.3.2018: Lähes 80 prosentilla suomalaisista luottokortti – kulut hämärän peitossa