Siirry suoraan sisältöön

S-Pankin pörssimittari: Kasvu jatkui – nousukauden ilmiö haastaa yhtiöt

13.8.2018

Päättyvä tuloskausi oli seitsemäs peräkkäinen vuosineljännes, jolloin suomalaisyhtiöiden liikevaihdot kasvoivat. Kasvun siivittämänä myös liiketulokset paranivat. Selkeämpi muutos aikaisempiin neljänneksiin verrattuna oli kuitenkin se, että yhtiöiden kustannukset kääntyivät nousuun. 

Suomalaisten pörssiyhtiöiden kasvu jatkui huhti-kesäkuussa, käy ilmi S-Pankin pörssimittarista. Nyt nähtiin seitsemäs peräkkäinen vuosineljännes, jolloin liikevaihdot ja tulokset paranivat.

”Alkuvuoteen verrattuna tahti on pysynyt hyvänä”, luonnehtii FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnik. Yksityispankki ja varainhoitaja FIM on osa S-Pankki-konsernia.

Gorschelnikin luotsaaman analyytikkotiimin laskujen mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 3,8 prosenttia keväällä. Lukumääräisesti liikevaihtoa onnistui kasvattamaa 68 prosenttia yhtiöistä keskimääräisen kasvun oltua 4,8 prosenttia.

Suomalasiyhtiöiden kokonaistuloksia pönkittää metsäyhtiöiden vahva veto. Alkuvuona Metsä Board, Stora Enso ja UPM kasvattivat yhteenlaskettua liiketulostaan yli 35 prosenttia. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä parannusta kertyi yli 40 prosenttia eli parannustahti on jatkunut huimana. Liiketulosta paransi 58 prosenttia yhtiöistä keskimääräisen kasvun ollessa 7,5 prosenttia.

”Suomen taloudessa nähtiin voimakas käänne parempaan vuonna 2017. Samalla kuluttajien luottamus on noussut ennätystasoille. Tästä huolimatta monen kotimarkkinayhtiöt tuloskunto on ollut heikkoa. Tämä on yllättävää”, Kim Gorschelnik kertoo.

Maailmantalouden kasvu on jatkunut hyvänä myös kuluvana vuonna. Vilkas kysyntä näkyy positiivisesti liikevaihdoissa mutta negatiivisesti tuloksissa, kun pörssiyhtiöiden kustannukset nousevat. Pääanalyytikko Kim Gorschelnikin mukaan ilmiö on nähtävissä Suomessa toimivista yhtiöistä muun muassa rakennusteollisuudessa ja globaalisti useissa yrityksissä.

”Esimerkiksi Yhdysvalloissa toimivista yhtiöistä kohonneista kuljetuskustannuksista tai rahtipalveluiden saatavuuteen liittyvistä haasteista kertoivat Huhtamäki, Outokumpu, Suominen ja Uponor.”

Se, että yritysten toimintaympäristö on muuttunut osin haastavamaksi, heijastuu myös osakesijoittajiin. Yhtiökohtaiset erot näkyvät myös osakkeiden kursseissa. Alkuvuonna pörssin yleistä kehitystä kuvaava indeksi on kehittynyt myönteisesti.

”Lukumääräisesti tarkasteltuna suurin osa Helsingin pörssin päälistan osakkeista on kuitenkin tuottanut alkuvuonna negatiivisesti.”

Kevään tuloskaudelle oli tyypillistä myös osakekurssien voimakas heilunta. Erityisesti odotuksia heikommista tuloksista kertoneita yhtiöitä on rankaistu voimakkailla kurssipudotuksella. Gorschelnikin mukaan tavallisen piensijoittajan kannattaa kuitenkin pysyä rauhallisena.

”Pitkäaikaiselle sijoittajalle tärkeitä eivät ole lyhyet kurssiheilahtelut vaan yhtiöiden tuloskunto ja pidemmän aikavälin näkymät. Pidämme suomalaisyhtiöiden näkymiä edelleen kokonaisuutena hyvinä. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että yhtiöiden välillä on suuriakin eroja.”

S-Pankin pörssimittari seuraa suomalaisten pörssiyhtiöiden menestystä neljästi vuodessa. Tarkastelussa oli yhteensä 79 yhtiötä. Liiketuloksina on käytetty kertaluonteisesti eristä oikaistuja tuloksia.

Lue S-Pankin pörssimittari huhti-kesäkuulta

Lisätiedot:
Kim Gorschelnik, pääanalyytikko, FIM
puh. 050 338 9734, kim.gorschelnik@fim.com