Siirry suoraan sisältöön

S-Pankin pörssimittari: Yhtiöiden erot korostuivat tulosyllättäjissä

14.8.2017

Erittäin vahvan alkuvuoden jälkeen suomalaisyhtiöiden meno hyytyi toisella vuosineljänneksellä. Liikevaihdot jatkoivat kasvuaan, mutta kustannusten nousu söi osan tulosparannuksesta, käy ilmi S-Pankin pörssimittarista. Uskaltaako nyt sijoittaa?

Suomalaisten pörssiyhtiöiden tulosennusteet nousivat erittäin vahvan alkuvuoden ja taloudesta kantautuneen positiivisen uutisvirran myötä. Tulosennusteiden nousu kävi erityisen selväksi kesällä, kun pörssiyhtiöt raportoivat toisen vuosineljänneksen eli huhti-kesäkuun tuloksista. Monen yhtiön tulos ei yltänyt markkinoiden odotuksiin.

”Nyt toisella neljänneksellä nähtiin paljon pettymyksiä, mikä laski osakkeiden hintoja kesällä”, luonnehtii FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnik. Yksityispankki ja varainhoitaja FIM on osa S-Pankki-konsernia.

Suomalaisyhtiöiden liikevaihdot jatkoivat kasvuaan toisella vuosineljänneksellä. Yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 4,2 % ja liikevaihtoa kasvatti lukumääräisesti 70 % yhtiöistä. Liikevaihtoa kasvattaneiden yhtiöiden lukumäärä laski jonkin verran ensimmäiseen neljännekseen verrattuna (83 %), S-Pankin pörssimittarista selviää.

S-Pankin pörssimittari seuraa suomalaisten pörssiyhtiöiden menestystä neljästi vuodessa. Tarkastelussa oli yhteensä 83 yhtiötä. Liiketuloksina on käytetty kertaluonteisesti eristä oikaistuja tuloksia.

Huhti-kesäkuussa tulostaan paransi 51 % yhtiöistä. Luku on selvästi matalampi kuin tammi-maaliskuussa, jolloin tulostaan paransi peräti 79 % yhtiöistä. Tulostaan parantaneiden yhtiöiden lukumäärä laski selvästi alkuvuoteen verrattuna ja suurimmalla osalla yhtiöistä tulokset jäivät myös ennusteita heikommiksi. Alkuvuotta heikomman kehityksen taustalla ovat odotuksia voimakkaammin kohonneet kustannukset.

”Tämä oli toisen vuosineljänneksen tulosraporttien suurin yllätys”, Kim Gorschelnik luonnehtii.

Kustannusten nousun aiheuttaman tulospettymysten jälkeen huomio kiinnittyy aikaisempaa voimakkaammin yhtiöiden tulosmarginaalien kehitykseen. Tämän teeman lisäksi kesän aikana nähtiin myös iso liike euron arvossa suhteessa USA:n dollariin.

Euron vahvistuminen suhteessa dollariin on ollut voimakasta ja heikentää vientinäkymiä loppuvuonna. Pitkään jatkunut kustannusten ja valuuttakurssien myötätuuli on siis nyt kääntynyt lieväksi vastatuuleksi.

”Riittääkö yleinen talouden myötätuuli kompensoimaan nämä vastatuulet? Osakesijoittajan kannalta positiivista on, että suomalaisyhtiöt ovat kuitenkin edelleen vahvassa tuloskunnossa toisen neljänneksen tulospettymyksestä huolimatta”, Gorschelnik pohtii.

Lue S-Pankin pörssimittari huhti-kesäkuulta

Lisätiedot:
Kim Gorschelnik, pääanalyytikko, FIM, 
puh. 050 338 9734, kim.gorschelnik@fim.com