Siirry suoraan sisältöön

Raijan palsta: Minkä nuorena oppii...

27.5.2015

 

Rahankäytön opettaminen lapsille kuuluu kasvattamiseen.

 

Keskustelimme kahvitunnilla työkavereiden kanssa lasten viikkorahoista. Summat vaihtelivat lasten iän mukaan, ja osalla viikkorahojen ehtona oli kotitöiden tekeminen. Olimme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että viikkorahan tarkoitus on opettaa lapselle rahan arvoa ja ohjata maltilliseen rahankäyttöön.

Kun lapsella on omaa rahaa käytössään, hän oppii punnitsemaan, miten sitä on viisainta käyttää. Kaikkea ei tarvitse törsätä heti, vaan jälkikasvua voi opettaa säästämään viikkorahoista vaikkapa puolet. Säästäminen vaatii kärsivällisyyttä ja harkintakykyä, joista on hyötyä elämässä yleensäkin. Säästöt voidaan siirtää säästöpossusta lapsen omalle pankkitilille.

Seuraa säästöjen kertymistä verkkopankissa

Omien säästöjen seuraaminen on myös lapsille mielenkiintoista, erityisesti kun säästämiselle asetetaan jokin kohde tai tavoite. Ihan omat verkkopankkitunnukset, jotka meillä S-Pankissa voi hankkia jo 12 vuotta täyttäneelle, mahdollistavat säästöjen kertymisen seuraamisen verkkopankissa.

Laskujen maksuakin voi harjoitella yhdessä. Perheessä voidaan sopia, että vanhemmat siirtävät puhelinlaskua vastaavan summan nuoren omalle tilille, josta hän maksaa laskun itse. Vanhemmilla kannattaa säilyttää tiliin käyttöoikeus, jotta he voivat seurata, että laskut tulevat maksetuiksi ajallaan.

Etenkin kesäloman aikaan on kätevää, että lapsella on käytössään vähän omaa rahaa pikkuostoksia varten. Helpoimmin rahan hoitaminen muksujen käyttöön hoituu niin, että avaa heille omat tilinsä, tilaa niihin maksukortit ja hoitaa rahojen siirrot kätevän S-mobiilin avulla.

Nautinnollista kesää,

Raija

 

Raija Gynther on S-Pankki-konsernin viestintäjohtaja.