Gå direkt till innehållet

Raijas kolumn: Det är som att lära sig cykla...

2015-05-27

 

Det hör till uppfostran att lära barnen hantera pengar.

 

Vi diskuterade barnens veckopeng med kollegorna på kaffepausen här om dagen. Beloppen varierar beroende på barnens ålder, och vissa får veckopeng endast om de hjälper till hemma. Vi var dock alla eniga om att syftet med veckopengen är att lära barnen pengarnas värde och att använda pengarna förnuftigt.

Barn som har tillgång till egna pengar lär sig överväga hur det är klokt att använda pengarna. De behöver inte slösa allt på en gång, utan man kan lära dem att spara till exempel halva veckopengen. Det krävs tålamod och gott omdöme för att spara pengar, vilket är egenskaper som man har nytta av även i livet i allmänhet. Man kan öppna egna bankkonton till barnen, i stället för att lägga pengarna i en spargris.

Se hur besparingarna växer på webbanken

Även barn tycker att det är intressant att se besparingarna växa, särskilt om de sparar ihop till någonting särskilt. Hos S-Banken kan man ansöka om egna webbankskoder till barn från 12 år och uppåt, och med koderna kan de följa hur besparingarna växer på webbanken.

Man kan också öva på att betala räkningar tillsammans med barnen. Man kan till exempel komma överens i familjen att föräldrarna överför ett belopp som motsvarar telefonräkningen till barnets konto så att barnet själv kan betala räkningen. Föräldrarna ska dock helst ha dispositionsrätt till kontot för att kunna hålla koll på att räkningarna betalas i tid.

Särskilt under sommarlovet är praktiskt att barnen har tillgång till lite egna pengar för mindre inköp. Enklast går det genom att du öppnar egna konton till barnen, beställer betalkort till kontona och överför pengar med hjälp av praktiska S-mobil.

Trevlig sommar!

Raija