Siirry suoraan sisältöön
Osakepainotteinen rahastojen rahasto

S-Pankki Varainhoito 100 A

Avaintietoesite (PDF, 51 kt)
Osio otsikolla Rahaston esittely

S-Pankki Varainhoito 100 sijoittaa maailmanlaajuisesti osakkeisiin ja korkopapereihin siten, että selvä pääpaino on korkoja riskipitoisemmissa osakkeissa. Rahasto tavoittelee varainhoidon näkemyksen mukaan sopivinta osake- ja korkopainotusta jokaiseen markkinatilanteeseen.

Riski
Tuotto 12 kk* -5,72 %
Tuotto alusta* 8,06 %
Kertasijoitus vähintään 10 €

OSTA RAHASTOA S-MOBIILISSA

Voit ladata S-mobiilin puhelimeen sovelluskaupasta. Saat sovelluksen pankkipalvelut käyttöösi S-Pankin verkkopankkitunnuksilla tai toisen pankin verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, kun sinulla on tili ja verkkopankkitunnukset S-Pankissa.


Kyseessä on yhdistelmärahasto, josta huolehtivat S-Pankin sijoittamisen ammattilaiset. Rahasto sijoittaa sekä korko- että osakemarkkinoille. Normaalitilanteessa lähes kaikki rahaston varat on sijoitettu osakerahastoihin. Rahasto sijoittaa varat S-Pankin hallinnoimiin sijoitusrahastoihin sekä muihin sijoitusrahastoihin ja yhteissijoitusyritysten osuuksiin.


Miksi S-Pankki Varainhoito 100?

  • Valitse tämä rahasto, kun olet valmis sietämään suurta arvonvaihtelua korkeita tuottoja tavoitellessasi.
  • Rahasto sopii sinulle, joka olet kiinnostunut pidemmän aikavälin säästämisestä esimerkiksi suurempia hankintoja tai eläkeaikaa varten. Rahaston arvo elää markkinatilanteen mukaan, koska sijoitukset painottuvat osakkeisiin, joissa riski on korkosijoituksia suurempi. Pidemmällä aikavälillä voit odottaa kohtalaista tuottoa sijoituksillesi.
  • Rahasto sopii ainoaksi sijoituskohteeksi, sillä se on laajasti hajautettu.
  • Mukaan pääset jo 10 eurolla.


Miten säästän rahastoon?

 • Säästä rahastoon haluamasi summa kuukausittain,
 • tee haluamasi suuruisia kertasijoituksia silloin kun sinulle sopii tai
 • siirrä S-ryhmän ostoistasi kertyvä Bonus rahastoon.

Voit siis itse päättää kuinka usein ja kuinka paljon haluat säästää. Aloita säästäminen helposti verkkopankissa tai S-mobiilissa.

Haluatko keskustella sijoitusasiantuntijan kanssa? Varaa aika puhelintapaamiseen

31.10.2022

Salkunhoitajan kommentti

Rahasto tuotti lokakuussa 2,89 %, kun vertailuindeksi tuotti 4,85 %. Kuun aikana osakeindeksit nousivat voimakkaasti länsimarkkinoilla. Sen sijaan kehittyvillä osakemarkkinoilla osakeindeksit laskivat Kiinan painaessa tuottokehitystä. Kiinan presidentti Xi:n asema vahvistui puoluekokouksessa, mutta markkinoilla vallan keskittymiseen suhtauduttiin negatiivisesti. Alueellisesti tarkasteltuna USA (+6,8 %) ja Eurooppa (+6,2 %) olivat kuukauden suhteellisia voittajia. Kehittyvillä markkinoilla osakeindeksi laski -4,1 %. Rahaston tuottoa suhteessa vertailuindeksiin rokotti ylipaino kehittyvillä markkinoilla ja Euroopan alipainotus. Osakesijoituksista parhaiten tuottivat S-Pankki Eurooppa Osake (+6,4 %) ja USA:han keskittyvät rahastot S-Pankki USA Osake (+6,1 %) ja S-Pankki Passiivinen USA Osake (6,1 %). Myös S-Pankki Passiivinen Eurooppa (+5,1 %) tuotti hyvin. Heikoiten pärjäsivät S-Pankki Kehittyvät Markkinat ESG (-2,6 %) ja S-Pankki Reunamarkkinat Osake (-2,2 %) -rahastot. Rahaston kokonaisallokaatiossa ei tehty isoja muutoksia lokakuun aikana. Keskuspankit jatkavat koronnostoja tulevina kuukausina korkean inflaation vuoksi huolimatta talouskasvun hiipumisesta. Yhdistelmä on huono riskinoton kannalta, joten jatkamme osakeriskin alipainottamista. Maantieteellisesti ylipainotamme osakesijoituksia kehittyville markkinoille. Alueen keskeisin talous Kiina on jatkanut talouden tukemista viranomaisten ja keskuspankin toimin. Koronarajoitusten keventäminen parantaisi talouden kasvunäkymiä. Alipainotamme sijoituksia Euroopassa, missä kova inflaatio pitää keskuspankin kiristyslinjalla sekä kuluttajien ja yritysten luottamus on jo valmiiksi matalalla.

Ari Pakarinen

Rahastoa hoitaa

Ari Pakarinen
senior salkunhoitaja
ari.pakarinen@s-pankki.fi

  

Sijoitusten jakautuminen

Rahaston 10 suurinta sijoitusta 29.11.2022

Rahasto Nettoarvosta Muutos
S-Pankki Kehittyvät Markkinat ESG Osake A 18,59 % 2,59 %
S-Pankki USA Osake A 16,69 % -0,62 %
S-Pankki Passiivinen USA ESG Osake A 16,1 % 0,55 %
CSIF IE MSCI USA ESG Leaders B 10,12 % -0,65 %
S-Pankki Fenno Osake A 7,2 % 0,19 %
S-Pankki Brändit Osake A 5,36 % 0,47 %
S-Pankki Eurooppa Osake A 4,75 % 0,35 %
iShares Core MSCI Japan IMI UC 4,32 % 0 %
S-Pankki Passiivinen Eurooppa ESG Osake C 3,52 % 0,06 %
S-Pankki Fossiiliton Eurooppa ESG Osake A 2,67 % 0,07 %
Osio otsikolla Palkkiot

Palkkiot **

**Rahaston juoksevat kulut sisältävät hallinnointi- ja säilytyspalkkiot sekä mahdollisesti sijoituskohteena olevista rahasto-osuuksista perityt hallinnointi- ja säilytyspalkkiot.

Rahastosta ei peritä hallinnointipalkkiota. Rahaston varat sijoitetaan pääasiallisesti toisiin rahastoihin, minkä vuoksi rahasto maksaa sijoituskohteena olevista rahasto-osuuksista hallinnointi- ja säilytyspalkkiot.


Ehdot, asiakirjat ja katsaukset

Rahasto edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. Rahasto huomioi kestävyysriskit sijoituspäätöksissä ja arvioi sijoituskohteiden vastuullisuutta. Rahasto sijoittaa pääasiassa muihin S-Pankki Rahastoyhtiön hallinnoimiin osake- ja korkorahastoihin, ja niissä noudatetaan S-Pankin Varallisuudenhoitoliiketoiminnan Vastuullisen sijoittamisen periaatteita.

Sijoituskohteena olevien S-Pankki Rahastoyhtiön hallinnoimien osake- ja korkorahastojen sijoituspäätöksenteossa huomioidaan kestävyysriskit ja hyödynnetään vastuullisuusanalyysia. Osana vastuullisuusanalyysiä arvioidaan yrityksen toimintaa lukuisissa ESG-asioissa, kuten esimerkiksi CO2 päästöissä, yrityksen valmistamien tuotteiden hiilijalanjäljessä, yritysten alttiudessa ilmastonmuutokselle, puhtaan energian mahdollisuuksissa, liiketoiminnan etiikassa, omistajakontrolleissa, työoloissa ja hallituksen ominaisuuksissa. ESG-asioita tarkastellaan joko suoraan tai osana ESG-luokituksia. Arvioinnissa keskitytään relevanttien asioiden tarkasteluun. Relevantit asiat poikkeavat jonkin verran eri sektoreiden välillä.

Sijoituskohteena olevat S-Pankki Rahastoyhtiön hallinnoimat osake- ja korkorahastot poissulkevat automaattisesti yritykset, jotka valmistavat tupakkatuotteita tai viihdekäyttöön tarkoitettua kannabista, kansainvälisillä sopimuksilla kiellettyjä aseita, kaivosyhtiöt, joiden liikevaihdosta yli 20 prosenttia tulee energian tuottamiseen tarkoitetusta hiilestä sekä sähköyhtiöt, joiden liikevaihdosta yli 20 prosenttia syntyy hiilellä tuotetusta energiasta. Yhtiö voi kuitenkin välttää poissulkemisen, mikäli sillä on uskottava strategia hiiliriippuvuuden pienentämiseksi.

Lisäksi sijoituskohteena olevat S-Pankki Rahastoyhtiön hallinnoimat osake- ja korkorahastot huomioivat ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvät ominaisuudet vaikuttamalla yritysten toimintaan. Mahdolliset omistajavaikuttamisen keinot ovat esimerkiksi äänioikeuden käyttäminen yhtiökokouksissa, suora yhtiövaikuttaminen, osallistuminen sijoittajien yhteisvaikuttamisiin ja julkinen keskustelu. Mikäli yrityksen toiminta ei ole linjassa YK:n Global Compact -periaatteiden kanssa, voidaan vaikuttamisen lisäksi poissulkea yritys rahaston sijoituksista.

Edellytämme kaikilta sijoituskohteena olevilta aktiivisilta korko- ja osakerahastojen varainhoitajilta YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteiden allekirjoittamista. Tällä varmistamme tietyn vastuullisuuden tason myös ulkopuolisissa rahastoissa.

Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien arvioimisessa, mittaamisessa ja seuraamisessa käytetään pääsääntöisesti MSCI ESG Researchin tutkimusta. Tutkimus sisältää muun muassa yritysten ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyvää analyysiä, luokituksia ja pisteytyksiä. Lisäksi käytössämme on YK:n Global Compact -aloitteen toteutumisen seurantajärjestelmä.

Muut seuraamamme indikaattorit ovat muun muassa yhtiöiden liikevaihto, joka on peräisin ympäristön kannalta positiivisesta liiketoiminnasta. Ympäristön kannalta positiivinen liiketoiminta on tässä yhteydessä ennalta määriteltyä liiketoimintaa, jolla on myönteinen ympäristövaikutus tai joka tuottaa ympäristöratkaisuja. Seuraamme myös vastaavaa indikaattoria sosiaalisten vaikutusten osalta. Sosiaalisen vastuun kannalta positiivinen liiketoiminta on tässä yhteydessä ennalta määriteltyä liiketoimintaa, joka tuottaa ratkaisuja sosiaalisiin haasteisiin. Ympäristöpuolella seuraamme yhtiöiden CO2-päästöjä eri mittaustavoilla. Seuraamme lisäksi sellaisten yhtiöiden lukumäärää rahastoissa, jotka omistavat fossiilisen polttoaineen varantoja ja näiden yhtiöiden osuutta rahastosta.

Mikäli rahastolle on nimetty indeksi, ei indeksi huomioi rahaston ESG-tavoitteita.

*Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Tuotossa ei ole huomioitu mahdollisia tuotonmaksuja. Alle vuoden toimineiden rahastojen osuussarjojen osalta tuotto esitetään annualisoimattomana.

Tämä on mainos. Rahastoja hallinnoi S-Pankki Rahastoyhtiö Oy. Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan. Tutustu ennen sijoituspäätösten tekemistä rahaston rahastoesitteeseen ja sijoittajan avaintietoihin.