Siirry suoraan sisältöön

Kaikki irti kesästä – mistä pihistää ja mihin panostaa?

Millainen on äidin ja kahden teinipojan kesäloma? Mihin lomalla satsataan ja mistä pihistetään? Kun lomabudjetti on suunniteltu etukäteen, Susanna Cygnelin perheessä otetaan kesällä rennosti, eikä enää lasketa jokaista euroa. 

Koripallo kuuluu Lukaan kesälomaharrastuksiin.

 

Espoolaisperheessä on kolme aktiivista elämäntaiteilijaa: 46-vuotias äiti Susanna Cygnel sekä pojat Luka, 16, ja Nooa, 12. Kesäloma on heille kaikkein tärkeintä rentoutumisen, yhdessäolon ja uusien kokemusten aikaa. Silloin ei suoriteta vaan nautitaan.

”Nuorempi lapsista kalastaisi vaikka joka päivä. Vanhempi odottaa rentoa kesää ennen ensimmäistä lukiovuotta. Ja vaikka kaverit monesti jo voittavat perheen yhteiset suunnitelmat, kummatkin haluavat yhä suvun mökille”, kertoo Susanna Cygnel.

Hän itse tekee yrittäjänä töitä pitkin kesää, mutta verkkaisempaan tahtiin kuin talvella. Kannettava kulkee mukana vaikka mökille, joten työ ei juuri hidasta perheen lomailua.

Perheen 4 500 euron lomabudjettia on kerrytetty säästötilille vuoden mittaan, ja tarvittaessa lomalla käytetään luottokorttia."

Matkatili karttuu kymppi kerrallaan

Susannan perheessä rahaa kuluu käytännössä kolmen aikuisen edestä. Mutta talousrahoja tienaa vain yksi, joten kukkaroa pitää vahtia myös kesällä.

Luka ja Nooa ovat varsin tarkkoja rahankäyttäjiä, joiden omat eurot kuluvat lähinnä karkkiin ja tietokonepeleihin. Luka tekee musiikkia ja tienaa sillä jo jonkin verran. Lisäksi hän työskentelee salibandyvalmentajana.

”Tarkoituksenani on ollut maksaa pojille kuukausirahaa, mutta käytännössä se menee niin, että esimerkiksi Nooa haluaa ostaa jotain ja minä maksan sen ikään kuin kuukausirahana. Luka ei pyydä enää rahaa omiin menoihinsa, mutta autan isommissa hankinnoissa tarpeen mukaan”, Susanna kertoo.

Kesälomaan Susanna ja pojat varautuvat hyvissä ajoin etukäteen ja pystyvät siten suunnittelemaan mukaan myös muutamia kalliimpia menoja.

”Kerrytän verkkopankissa matkasäästötiliä, ja nyt tilillä on euroja jo kohtuuhintaisen ulkomaanreissun verran. Tili on kasvanut kymppi kerrallaan sitä mukaa, kun olen karsinut pieniä menoja ja tallettanut niistä säästyneitä rahoja. Ja onneksi monet meille tärkeät jutut eivät maksa maltaita – jos senttiäkään”, Susanna sanoo.

Hän on valmistautunut kesälomaan myös lyhentämällä määrätietoisesti luottokortin velkoja pitkin kevättä.

”Kesällä korttia on lupa vinguttaa tarpeen tullen, sillä se huippujuttu ei saa jäädä rahasta kiinni.”

 

Susanna viihtyy lämpimänä kesäpäivänä sup-lautailemassa.

Kotona ja mökillä nautitaan kesästä

Osa perheen kesälomasta sujuu kotona loikoillen ilman mitään pakollisia tekemisiä. Bodominjärvi ja Oittaan vapaa-ajan alue sen rannalla ovat lähellä, ja moni kesäpäivä kuluu siellä: tavataan kavereita, pelataan koripalloa, kalastetaan ja Susanna sup-lautailee.

Ainakin kerran kesässä Susanna ja pojat viettävät Helsinki-päivän.

”Silloin katselemme ihmisiä Espan puistossa, kävelemme ainakin 20 kilometriä, syömme aamupalaa rantakuppilassa ja nautimme laadukkaan päivällisen keskustan ravintolassa. Suomenlinnassakin haluamme käydä ainakin kerran kesässä.”

Suvun mökki Hämeessä on Susannan ja poikien tärkein kesänviettopaikka. Lisäksi käydään sukulaisten mökkivieraina Korppoossa ja Kustavissa.

”Vaikka emme maksa mökkivierailuista vuokraa rahassa, vien mökeille kassikaupalla ruokaa ja juomaa vastineeksi ikimuistoisista päivistä – tyhjin käsin ei mennä toisten nurkkiin loisimaan”, Susanna sanoo.

Loppukesästä vuorossa on neljäs mökkireissu, tällä kertaa vuokramökille ystäväperheen kanssa.

”Yhdessä vuokrattava isompi mökki on fiksu vaihtoehto, koska voimme jakaa kulut. Ennen kaikkea se on kuitenkin hauskaa, koska joka puuhaan löytyy kaveri.”

 

Nooa voisi käydä kalassa vaikka joka päivä.

Ja sitten reissun päälle

Sitten vielä matkaillaan – enimmäkseen upeassa kesä-Suomessa.

"Haluamme kiertää muutaman päivän kesäkaupungeissa, ainakin Turussa ja Hangossa, ja yöpyä mukavasti hyvissä hotelleissa. Merellisillä kaupunkilomilla syömme ulkoterasseilla ja pelaamme minigolfia”, Susanna kertoo.

Kirsikkana kakussa odottaa mahdollisuus ulkomaanmatkaan. Jos Suomen kesäkelit pettävät, Susannan perhe tyhjentää matkasäästötilinsä ja lähtee Lontooseen tai Italiaan – tai rantalomalle Kreikkaan.

”Vaikka Suomeen tulisikin tänä vuonna intiaanikesä emmekä lähtisi ulkomaille, matkarahoja ei käytetä esimerkiksi auton korjaamiseen. Ne säästetään seuraavaan lomaan ja lomamatkaan”, Susanna Cygnel sanoo.

Näihin Susannan perhe panostaa kesällä

Päivä turistina Helsingissä: noin 120 euroa. ”Rahaa kuluu lähinnä syömiseen, koska nautimme sekä aamupalan että päivällisen ulkona. Myös jäätelöihin ja kesäjuomiin hupenee äkkiä monta kymppiä.”

 

Linnanmäki-päivä: noin 200 euroa. ”Lintsi on kallis paukku, mutta melkeinpä pakollinen kesäkohde. Rannekkeet maksavat paikan päältä ostettuna kolmelle 117 euroa mutta S-Etukortilla etukäteen hankittuna 108 euroa. Syömisiin ja juomisiin menee Lintsillä helposti satanen, jos pistäytyy hattarakioskin lisäksi ravintolassa.”

 

Viikko suvun mökillä: noin 210 euroa. ”Ruokaan varataan 30 euroa päivää kohden, koska ruokaa kokataan isommalla porukalla yhdessä. Ei muita kuluja.”

 

Turku–Hanko-turnee, 3 päivää: noin 660 euroa. ”Hotelliyö keskimäärin 100 euroa. Automatkat noin 60 euroa. Käyttörahaa vähintään 100 euroa per päivä.”

Turku–Hanko-turnee, 3 päivää: noin 660 euroa. ”Hotelliyö keskimäärin 100 euroa. Automatkat noin 60 euroa. Käyttörahaa vähintään 100 euroa per päivä.”

Viikko vuokramökillä: noin 850 euroa. ”Osuutemme mökistä on 450 euroa. Ruokaan kuluu kimppataloudessa noin 50 euroa päivässä. Bensat edestakaisin noin 50 euroa.”

Rantaloma ulkomaille: noin 2 500 euroa. ”Edullisimmat valmismatkat Kreikkaan maksavat 600 euroa yhdeltä henkilöltä. Lapsialennuksia saa vain toinen lapsista. Syömisiin ja muihin aktiviteetteihin käytetään vähintään 100 euroa per päivä.”


Yhteensä noin 4 500 euroa

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat