Siirry suoraan sisältöön

Vieläkö kannattaa sijoittaa?

Kevään markkinavuoristorata jää varmasti mieleen monelle rahastosäästäjälle. Ensin osakkeiden hurjan nopea tiputus säikäytti kaikki. Sen jälkeen puolestaan loppukevään vauhdikas nousu oli yhtä lailla odottamaton. Päästrategimme Lippo Suominen kertoo, mistä on kyse ja mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella.

 

S-Pankki-webinaari – Vieläkö kannattaa sijoittaa?

Miksi osakkeet ovat nousseet niin nopeasti?

Osakkeiden nousupompun takana on kolme keskeistä syytä. Ensinnäkin kevään alkušokki koronasta oli hurjan iso. Vaikka virus on levinnyt voimakkaasti, ei se silti ole ollut yhtä tuhoisa kuin pahimmissa kauhukuvissa veikkailtiin. Toisekseen tuki valtioilta ja keskuspankeilta on ollut jättimäistä. Kolmanneksi on hyvä muistaa, että osakemarkkinat eivät ole talous. Koronapandemia on iskenyt kaikkein kovimmin pieniin palvelualan yrityksiin, kuten ravintoloihin ja hotelleihin. Pörssissä niiden osuus on pieni, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa jo 35 prosenttia markkinoista koostuu IT-alan yrityksistä, joille koronaisku on monesti vähäinen.

Onko osakkeiden nousussa järkeä vai ei?

Osakkeiden kevään pohjamudista kohoaminen on osittain perusteltua, mutta nousun voimakkuus hirvittää. Osakkeet ovat suhteessa lähiaikojen tuloksiin kalleimmillaan sitten vuosituhannen taitteen teknokuplan. Loputtomasti osakkeet eivät voi nousta ilman, että talous saadaan kunnon kasvuun. Siksi rahastojemme salkunhoitajat jatkavat edelleen varovaisella linjalla.

Mitä markkinoilla tapahtuu seuraavaksi?

Talouden kasvu-ura ei näytä vielä kovin rohkaisevalta, vaikka taantuman pohja jääkin lähiaikoina taakse. Lisäksi huonoja uutisia on alkanut kerääntyä myös poliittiselta rintamalta: kauppasota tekee paluuta, Brexit on edelleen umpisolmussa ja mellakoista on tulossa yhä yleisempi ongelma eri puolilla maailmaa. Epävarmuutta on siis jatkossakin. Pahin näyttää markkinoilla jääneen taakse, mutta osakemarkkinoiden nousu lepää hataralla pohjalla, joten reippaita heilahduksia tullaan näkemään kesänkin aikana.

Mitä rahastosäästäjän kannattaisi nyt tehdä?

Laittaa jäitä hattuun ja muistaa, että nousut ja laskut kuuluvat sijoittamiseen. Rahastosäästämisen hyvä puoli on siinä, että rahastossa sijoituksista huolehtivat sijoittamisen ammattilaiset. Siksi tälläkin kertaa fiksuin päätös on jatkaa rahastosäästämistä oman sijoitussuunnitelman mukaisesti. Pitkäjänteinen, suunnitelmallinen kuukausisäästäminen on paras tapa varautua markkinoiden heiluntaan.

Minulla ei ole vielä sijoituksia. Vieläkö kannattaa alkaa sijoittaa?

Aina on hyvä aika aloittaa. Lähiaikoina varmasti riittää heiluntaa, joten kannattaa lähteä pienissä erissä liikkeelle ja hajauttaa sijoitukset useaan osaan esimerkiksi kuukausisäästöjen kautta.

Kiinnostuitko rahastosäästämisestä?

Tutustu säästämisen perusasioihin
Aloita rahastosäästäminen

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat