Siirry suoraan sisältöön

Tiliraha kannattaa laittaa töihin

Meidän suomalaisten kannattaisi sijoittaa edes osa pankkitileillä olevista rahoista. Katso, miten talletuksemme olisivat kasvaneet viime vuonna, jos niistä puolet olisi laitettu sijoitusrahastoihin.

Suuri osa meidän suomalaisten rahoista makaa talletustileillä. Tietysti osa säästöistä kannattaakin pitää helposti saatavilla äkillisiä ja yllättäviä menoja varten, mutta vararahastoksi riittää yleensä yhden-kahden kuukauden palkkaa vastaava summa.

Nyt talletustileillämme on yhteensä 85 miljardia euroa. Se on lähes yhtä paljon kuin mitä suomalaiset ovat sijoittaneet osakkeisiin ja neljä kertaa niin paljon kuin kotitalouksilla on rahastosijoituksia.

”Me suomalaiset olemme aika varovaisia riskin suhteen”, arvioi Timo Hirvonen.  Hirvonen on pääekonomisti varainhoitoyhtiö FIMissä (7.10.2021 jälkeen S-Pankki Rahastoyhtiö Oy), joka hallinnoi muun muassa kaikkia S-Pankin tarjoamia rahastoja.

Talletustilien korot ovat painuneet lähes olemattomiksi."

”Ajattelemme, että sijoittaminen vaatii markkinoiden seurantaa, mutta esimerkiksi rahastossa markkinoiden seuraamisen hoitaa puolestasi rahastonhoitaja. Kyse voi olla myös siitä, että meiltä puuttuu sijoittamisen kulttuuri ja perinne”, Hirvonen muistuttaa.

Kaikkien säästöjen makuuttaminen talletustileillä ei ole kannattavaa, sillä talletustilien korot ovat painuneet lähes olemattomiksi. Viime vuonna talletusten keskikorko oli vaatimattomat 0,18 prosenttia. Ero on melkoinen, kun verrataan tuottoa sijoitusrahastojen vastaavaan. Toisaalta ei ole myöskään järkevää ajatella, että ihan koko 85 miljardin euron potti sijoitettaisiin, sillä suuri osa tuosta rahasta pyörii päivittäin tärkeänä osana arjen taloutta: se on niitä palkkoja, laskuja ja lainanlyhennyksiä.

Mutta entä jos olisimme siirtäneet puolet tileillä makaavista rahoista viime vuoden alussa vaikkapa puoliksi osake- ja korkorahastoihin? Rahoille olisi kertynyt tuottoa 7,25 prosenttia.

”Jos katsoo isoa kuvaa, markkinoilla on myös laskukausia ja rahastojen arvot vaihtelevat. Pitkällä aikavälillä markkinat kuitenkin yleensä tasaantuvat ja muut sijoitukset keskimäärin päihittävät lähes nollakorkoiset talletukset. Jos siis on valmis ottamaan edes hieman riskiä, rahastot voivat olla hyvä vaihtoehto pitkän aikavälin sijoittajalle.”

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat