Siirry suoraan sisältöön

Opintolainan takaisinmaksu – milloin ja miten se tapahtuu?

Mietityttääkö sinua, miten opintolainan takaisinmaksu tapahtuu käytännössä? Ei huolta, niin mietityttää muitakin, ja siksi olemme koonneet tähän vastaukset olennaisimpiin kysymyksiin.

1. Mistä kaikesta lopullinen summa muodostuu?

Opintolainan määrä muodostuu paitsi nostamastasi lainasta, myös sen korosta ja kuluista (suoraveloituskulu 2,5 €/veloitus). S-Pankin opintolainan kokonaiskorko koostuu viitekorosta ja marginaalista.

Opiskeluaikanasi korot lisätään lainan pääomaan kaksi kertaa vuodessa. Tämä tehdään vielä yhden lukukauden ajan viimeisen opintotukilukukautesi jälkeen. Jos saat viimeisen kerran opintotukea esimerkiksi keväällä 2024, lisäämme korot lainan pääomaan vielä joulukuussa 2024. Tästä muodostuu lopullinen takaisin maksettava summa.

2. Milloin opintolainan takaisinmaksu alkaa?

Korkojen ja kulujen maksaminen alkaa jo ennen lainan lyhennyksiä, eli noin puolen vuoden kuluttua päätoimisen opiskelun päättymisestä.

Varsinaisen lainan takaisinmaksu alkaa puolestaan noin kaksi vuotta opintojen päättymisen jälkeen. Tällä mahdollistetaan, että sinulla on aikaa siirtyä työelämään ja vakiinnuttaa tulotasosi. Lyhennysten alkamisesta lähetetään ilmoitus verkkopankkiisi noin puoli vuotta etukäteen.

3. Miten opintolainan takaisinmaksu tapahtuu?

Lainan korot ja kulut veloitetaan lainanhoitotililtäsi kolmen kuukauden välein. Kun varsinaisen lainan lyhentäminen alkaa, sekä korot, kulut että lyhennys maksetaan yhdessä maksusuunnitelman mukaan, jonka saat etukäteen verkkopankkiisi.

Maksuerät veloittuvat automaattisesti suoraveloituksella siltä tililtä, jonka olet valinnut lainanhoitotiliksesi. Sinun tarvitsee vain varmistaa, että tilillä on aina maksuerää varten riittävästi katetta lainan eräpäivään mennessä.

4. Voinko muuttaa opintolainan maksusuunnitelmaa?

Maksusuunnitelmaa on mahdollista muuttaa siinä vaiheessa, kun saat sen verkkopankkiisi ennen lainan lyhennysten alkamista. Mikäli haluat muuttaa sitä, lähetä meille verkkopankissa viesti, jossa kerrot seuraavat asiat:

  • Millä summalla haluat lyhentää lainaasi?
  • Haluatko lyhentää lainaa kuukausittain (suositeltava) vai neljännesvuosittain?
  • Minä päivänä kuukaudesta haluat lyhennyksen menevän tililtäsi?
  • Miltä tililtä haluat lyhennyksen menevän?
  • Milloin haluat maksusuunnitelman voimaan?

5. Voinko maksaa opintolainani kerralla pois?

Jos haluat maksaa opintolainasi kerralla pois, lähetä viesti S-Pankin asiakaspalveluun verkkopankissa. Kerro myös päivämäärä, jolloin haluat maksun tehdä. Saat tarkemmat toimintaohjeet vastausviestissä.

6. Mitä tehdä, jos takaisinmaksu tuottaa haasteita?

Maksuhelpotuksia voidaan arvioida tapauskohtaisesti asiakkaan tilanteesta riippuen. Vaikka lainalle myönnettäisiin esimerkiksi lyhennysvapaata, lainan korot pitää silti aina maksaa.

Jos takaisinmaksu tuottaa haasteita, ota yhteyttä S-Pankkiin mahdollisimman nopeasti lähettämällä viesti S-mobiilissa tai verkkopankissa. Valitse aiheeksi ”Asuntolaina, opintolaina ja muut vakuudelliset lainat” ja tarkenteeksi ”Takaisinmaksusuunnitelmat ja myöhässä olevat maksut”.

7. Muuta kysyttävää?

Toivottavasti sait vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Lisää tietoa opintolainasta ja sen takaisinmaksusta löydät S-Pankin verkkosivuilta. Siellä sinua palvelee myös väsymätön virtuaaliavustajamme Aulis, joka tuntee opintolaina-asiat kuin omat taskunsa.

Lue lisää opintolainasta

Tutustu myös muihin S-Pankin palveluihin opiskelijoille