Siirry suoraan sisältöön

Milloin kannattaa maksaa luottokortilla?

Ostosten maksaminen tilin tai luoton puolelta on valinta, joka kannattaa tehdä omien tarpeiden mukaan. Tietyissä tilanteissa luottokortin käyttö on kuitenkin yleisempää ja käytännöllisempää.

”Pankilla vai luotolla, debit vai credit?” Tuttu kysymys monelle ostoksia maksaessa. Finanssialan tutkimuksen mukaan 88 prosenttia suomalaisista maksaa ostoksensa tavallisimmin kortilla. Määrä on kasvussa, sillä vuonna 2017 korttimaksua suosi 82 prosenttia. Pankkikortilla eli debit-puolella ostoksensa maksaa useimmiten 77 prosenttia suomalaisista ja luottokortilla eli credit-puolella 11 prosenttia. Luottokortilla maksetaan ostoksia etenkin ulkomailla ja verkossa.

”Aikoinaan pankkikortilla ei voinut maksaa ulkomailla. Verkkokaupoissa on myös yleistynyt vasta viime vuosina debit-kortti maksutapana. Voi siis olla, että luottokorttia suositaan maksuvälineenä ulkomailla ja netissä ihan tottumuksesta. Joillekin luottokortti saattaa tuntua myös turvallisemmalta vaihtoehdolta”, arvioi S-Pankin tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell.

Tietyissä tilanteissa luottokortti on edelleen ainoa mahdollinen tapa tehdä varaus.

”Moni hotelli ja autovuokraamo vaatii yhä yleisen käytännön mukaisesti luottokortin takuuksi siltä varalta, että asiakas esimerkiksi lähtee maksamatta”, Lundell sanoo.

Luotolla maksaessa ostoksilleen saa maksuaikaa tai suuremmat hankinnat voi maksaa takaisin pienemmissä erissä. Monelle luottokortti on mieluinen maksutapa tilanteissa, joissa tuote toimitetaan vasta myöhemmin eli esimerkiksi verkkokaupasta ostettaessa. Näin ostokset eivät ole poissa tilin käyttövarasta, ennen kuin niitä on päässyt sovittamaan tai testaamaan. Myös matkoja tai konserttilippuja netistä ostettaessa luotolta maksaminen on käytännöllistä.

”Jos konsertti jostain syystä perutaan tai matkatoimisto menee konkurssiin, saa asiakas luottokortilla maksamiinsa ostoksiin korttiyhtiön sääntöjen lisäksi myös lain tuomaa suojaa, mikäli palveluntarjoajan kanssa ei päästä sopuun.” Lundell kertoo.

Luottokortilla maksaminen voi antaa lisäsuojaa riitatilanteissa, mutta turvallisesta kortinkäytöstä vastaa ensisijaisesti kortinhaltija itse.

Turvallisuus ensin omissa käsissä

Luottokortilla maksaminen voi siis antaa lisäsuojaa riitatilanteissa. Turvallinen kortinkäyttö on kuitenkin ensisijaisesti kortinhaltijan omissa käsissä.

”Maksukorttia käyttäessä tulee aina olla valppaana. Kortin tunnusluku pitää suojata hyvin, ja oma kortti kannattaa pitää aina näköetäisyydellä eli ei pidä antaa viedä sitä esimerkiksi ravintolassa kovin pitkälle omasta pöydästä”, Lundell kertaa perussäännöt.

Luottokortille on hyvä asettaa verkkopankissa sopivat vuorokausikohtaiset käyttörajat. S-Etukortti Visoihin voi asettaa myös muita turvarajoja, kuten rajoituksia kortin maantieteellisiin käyttöalueisiin.

Verkkokaupoissa kannattaa tarkastaa, että sivustolta löytyy kaupan yhteystiedot, jotta sinne voi olla tarpeen mukaan yhteydessä. S-Pankin Visa-korteilla on mahdollista käyttää verkossa tehtäviin ostoksiin Visa Secure -palvelua (aiemmin Verified by Visa -palvelu). Visa Secure on maksamisen turvallisuutta parantava palvelu, joka varmistaa kortinhaltijan henkilöllisyyden maksuhetkellä. Lundell kehottaakin suosimaan sellaisia verkkokauppoja, joissa tämä on käytössä.

”Mikäli sivustolla ei tätä palvelua ole, on syytä tarkastaa, että sivusto on suojattu eli osoiterivillä näkyy lukon kuva tai osoitteen alussa on kirjainyhdistelmä ”https”. On myös hyvä lukea tarkkaan oston ehdot mukaan lukien pienellä painettu teksti, ettei huomaamatta sitoudu jatkuviin veloituksiin”, Lundell neuvoo.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat