Siirry suoraan sisältöön

Puskurirahasto on yksinasuvalle erityisen tärkeä

Tilastojen mukaan yksinasuvat pärjäävät taloudellisesti huonommin kuin ne, jotka jakavat asumiskulut toisen kanssa. Toisaalta myös vaihtelu ryhmän sisällä on suurta. S-Pankin asiantuntija korostaa, että pankkiasioinnissa yksinasuja ei jää parisuhteessa olevia huonompaan asemaan.

Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 2/2021
 
Tilastofakta on, että köyhyys on yleisempää yksinasuvilla kuin niillä, jotka jakavat asumiskulut jonkun kanssa. Toimeentulotuen saajista yli 70 prosenttia on yksinasuvia, vaikka heidän osuutensa aikuisväestöstä on vajaa kolmannes.

Tutkijakolmikko Kirsi Luokkala, Nina Tamminen ja Pia Solin kirjoittivat parin vuoden takaisessa artikkelissaan (Yhteiskuntapolitiikka 2018), että yksinelävät kokevat syrjintää erityisesti kaupallisten tuotteiden ja palveluiden hinnoittelussa. Verotuksessa, matkaillessa ja asuinkuluissa on suhteellisesti edullisempaa, kun menoja on jakamassa kaksi ihmistä yhden sijaan. 

S-Pankin kehityspäällikkö Päivi Huttunen muistuttaa yksineläjien olevan monipuolinen joukko: osa yksinelävistä elää vauraasti ja sijoittaa säännöllisesti, osan arkea on jatkuva eurojen laskeminen. Jotkut saavat avokätistä tukea vanhemmiltaan, osalla on elatusmaksuja maksettavanaan. Sinkkutaloudeksi voi lukea myös yksinhuoltajat, sillä heidänkin huushollinsa taloudesta vastaa yksi ihminen.

Huttusen mielestä yksinasuvan ei kannata säästää väärissä asioissa. Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että sekä terveyteen että omaisuuteen liittyvät vakuutukset ovat kunnossa. Vakuutuksien tarve ja kattavuus kannattaa tarkistaa elämän murroksissa, kuten kotoa pois muuttaessa, opintojen valmistuttua, parisuhteen alkaessa, lasten syntyessä, asuntoa hankittaessa sekä eläkkeelle siirryttäessä.

Kodin ostaminen yksin on yleistä

Huttusen mukaan yksinasuja ei pankkiasioinnissa jää parisuhteessa olevia huonompaan asemaan. Esimerkiksi lainaneuvotteluissa tarkastellaan aina erikseen jokaisen lainanhakijan lainanmaksukykyä, myös parisuhteessa olevien.
 
”Kodin ostaminen yksin on yleistä. Kun pystyy vuokran rinnalla saamaan säästöön esimerkiksi 250 euroa kuukaudessa vaikkapa vuoden ajan, kykenee todennäköisesti maksamaan myös asuntolainan ja esimerkiksi taloyhtiön hoitovastikkeet.”
 
”Lainan takaisinmaksun onnistumista voi turvata lainaan liitettävällä vakuutuksella.”
 
Pankeilla on kotisivuillaan laskureita, joiden avulla lainamääriä ja takaisinmaksun kuukausieriä on helppo kokeilla ja vertailla.
 
Rahastosäästäminen on helppoa. Sen avulla voi testata omaa maksukykyään ja samalla vaurastua. Alle nelikymppisten ensiasunnon hankinnassa voi hyödyntää ASP-tiliä.

Tärkeä puskuri

Pankin asiantuntijoiden tuttu nyrkkisääntö kuuluu, että puskurirahastoon pitäisi olla talletettuna kaksi tai kolme kertaa kuukauden nettopalkan suuruinen summa. Puskuri auttaa arjen yllätyksissä, kuten kodinkoneen hajotessa, mutta saattaa mahdollistaa myös reissussa käymisen.
Puskurirahastoon pitäisi olla talletettuna kaksi tai kolme kertaa kuukauden nettopalkan suuruinen summa."
Huttusen mielestä jemmaeurot ovat erityisen tärkeitä yksinasuvilla, kun rinnalla ei ole toista tasaamassa tuloja ja menoja.
 
Monen arkea helpottaa luottokortti, jolla hankinnat voi maksaa erissä ja jonka luoton määrää voi tarvittaessa muuttaa.
 
Suomalaiset ovat tunnollisia luottojensa takaisinmaksajia eivätkä välttämättä hyödynnä takaisinmaksun joustoja. Lainan maksusta voi tarvittaessa saada 3–12 kuukautta lyhennysvapaata, jolloin maksetaan kuukausittain vain lainan korkokuluja. Maksuvapaata voi hyödyntää myös luottokorteissa.

Mahdolliset ongelmat puheeksi ajoissa

Jos taloudenpitoon tulee ongelmia, ne kannattaa ottaa puheeksi hyvissä ajoin. Kulutusvippikierre voi johtaa rekisteröityihin maksuhäiriömerkintöihin, ja siinä vaiheessa tilanteen korjaaminen on vaikeampaa.

”Maksuvaikeuksia voi tulla kelle tahansa. Niitä ei kannata ujostella vaan neuvotella niihin ratkaisut ajoissa pankin kanssa”, Huttunen sanoo.

Pyydä meiltä lainatarjous

Pyydä meiltä lainatarjous

S-Pankista voit pyytää lainatarjouksen kilpailukykyiseen hintaan helposti verkossa – myös ilman S-Pankin verkkopankkitunnuksia. Saatu lainalupaus ei vielä sido sinua mihinkään. 

Hae tästä

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat