Siirry suoraan sisältöön

Ajokortti ei käy tunnistamisvälineenä pankkitunnuksia haettaessa vuoden vaihteen jälkeen

12.12.2018

Vuoden 2019 alusta lähtien ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä pankkitunnuksia haettaessa tai uusittaessa. Linjauksen taustalla on lakimuutos, joka edellyttää henkilöllisyyden todentamisen voimassa olevalla passilla tai henkilökortilla vahvaa sähköistä tunnistusvälinettä haettaessa. Muiden pankkiasioiden hoitaminen onnistuu S-Pankissa jatkossakin ajokortilla tunnistautumalla.

Laki vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista määrittää sitä, millaisilla tunnistusasiakirjoilla sähköisiä tunnistusvälineitä, kuten pankkitunnuksia, voidaan myöntää. Lainmuutoksen tavoitteena on lisätä vahvan sähköisen tunnistamisen turvallisuutta. Kuluttajille tarjottavia vahvoja sähköisiä tunnistusvälineitä ovat pankkien verkkopankkitunnuksien lisäksi teleyritysten mobiilivarmenteet ja henkilökortin kansalaisvarmenne. 1.1.2019 lähtien ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen näitä, vahvoja sähköisiä tunnistusvälineitä haettaessa vaan asiakkaan tunnistaminen tulee tehdä passilla tai henkilökortilla.

Muutoksella ei ole vaikutusta ennen 1.1.2019 ajokortin perusteella myönnettyihin tunnistusvälineisiin. Ajokortti käy jatkossakin tuttuun tapaan niin iän kuin henkilöllisyyden todistamisessa monessa arjen asioimistilanteessa, myös pankkiasioinnissa lukuun ottamatta pankkitunnusten hakemista tai uusimista.

Henkilökorttia voi hakea poliisin sähköisessä asiointipalvelussa tai lupapalvelupisteessä. Toimitusaika on normaalisti noin 5–8 arkipäivää. Lisätietoa henkilökortin hakemisesta löytyy poliisin sivuilta.