Siirry suoraan sisältöön

Erakkomökki ilman sähköä vai toinen koti ja kylpytynnyri – varustelu määrää mökkilainan hinnan

22.3.2017

Vapaa-ajan asunnolta vaaditaan yhä enemmän. Hyvällä paikalla sijaitsevaan ja laadukkaasti varusteltuun vapaa-ajan asuntoon saa lainaa paremmilla ehdoilla kuin askeettiseen erakkomökkiin.

Mökkilainoja kysytään nyt vilkkaasti. Mökkikuumetta nostattavat sekä lähestyvä kesä että vilkastuneet asuntomarkkinat. Vuodesta 2015 alkanut asuntokaupan piristyminen on viiveellä siirtymässä myös vapaa-ajan asuntoihin, kertoo asuntolainoista vastaava kehityspäällikkö Päivi Huttunen S-Pankista.

- Mökkilainoissa on eletty viime vuodet hiljaiseloa, mutta nyt haaveita ja unelmia taas toteutetaan, Huttunen kertoo asuntomarkkinoista.

Huttusen mukaan vapaa-ajan asuntojen markkinoilla näkyy uusi ilmiö. Lapsensa maailmalle saattaneet aikuiset haluavat vapaa-ajan asunnoksi korkeasti varustellun kakkoskodin, jonne voi vaikka muuttaa, kun työelämästä ehtii. Jos mökin on tarkoitus toimia lainan vakuutena, laadukkaisiin ja hyvällä paikalla sijaitseviin kakkoskoteihin saa myös lainaa parhailla ehdoilla. Rannalla joko Järvi-Suomessa tai pääkaupunkiseudun liepeillä tai Lapissa hiihtokeskusten lähellä sijaitsevat vapaa-ajan asunnot säilyttävät arvonsa parhaiten. Askeettisten, kaukana kasvukeskuksista sijaitsevien erakkomökkien jälleenmyyntihinnan arvioiminen taas on paljon haastavampaa. Niissä lainan vakuudeksi tarvitaan muuta omaisuutta, tavallisimmin oma asunto.

Mökkikuumetta potevia Huttunen kehottaa keskustelemaan pankin kanssa lainan räätälöinnistä. Mökkilainankin pitää olla sellainen, että takaisinmaksun kanssa on mukava elää.

- Maksuaikataulu ei saa olla liian kireä. Siinä täytyy olla pelivaraa joustoille. Lainan täytyy sopia lainanottajan elämänvaiheeseen, Huttunen luonnehtii.

Mahdollisten lyhennysvapaiden osalta S-Pankin mökkilainoissa pätevät samat säännöt kuin muissakin asuntolainoissa. Lähes kaikkiin yli 10 vuoden S-Pankin asuntolainoihin kiinnitetään automaattisesti mahdollisuus 12 kuukauden lyhennysvapaaseen.

Helsingin Sanomien tuoreen selvityksen mukaan S-Pankin kesämökkilaina on Suomen edullisin. Selvityksen esimerkkilaskelmassa S-Pankin tarjoama lainamarginaali 200 000 euron lainalle oli 0,85 prosenttia, kun S-Pankki on lainanottajan pääpankki, eikä lainanottajalla ole muuta asuntolainaa. 
 

Tutustu S-Pankin mökkilainaan