Siirry suoraan sisältöön

Yhdistämällä lainasi saat oman talouden hallintaan

Jos raha-asiat ja lainojen kasaantuminen valvottavat öisin, kannattaa asiaan tarttua ajoissa. Kun luottotiedot ovat kunnossa, voi olla fiksua yhdistää eri lainat yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Näin säästät lainanhoitokuluissa ja pystyt seuraamaan omaa taloustilannettasi paremmin.

Olet ostanut pesukoneen luotolla, tilannut vaatteita verkosta verkkokaupan kuukausilaskulla ja maksat pois autolainaa. Lisäksi olet joutunut ottamaan äkilliseen rahan tarpeeseen parin satasen pienlainan.

Yllättävän monelle meistä on kertynyt erikokoisia lainoja ja luottoja monesta eri paikasta. Ostaminen on helppoa, kuukausikulut pieniä ja pienlainan saa tilille saman tien, joten kuluihin ei välttämättä tule kiinnitettyä tarpeeksi huomiota.

Helppouden ja nopeuden kääntöpuolena on lainan korkea hinta.

”Hyvätuloinenkin voi joutua vaikeuksiin, jos lainoja on useampi ja korkeat lainanhoitokulut yllättävät. Varsinkin pikavipit ovat kalliita ja lainan todellinen vuosikorko saattaa olla jopa satoja prosentteja. Siten sadan euron lainasta voi joutua maksamaan takaisin monta sataa euroa”, S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen sanoo.

Myös näkymä oman talouden tilanteesta ja lainojen kokonaiskustannuksista voi olla hukassa, jos lyhennyksiä maksaa monelle eri yritykselle.

”Jos omaan talouteen ei ole tarpeeksi kirkasta näkymää, on sitä myös vaikea hallita ja raha-asioista huolehtiminen voi alkaa ahdistaa”, Huttunen sanoo.

Korjaa taloutesi suunta ajoissa

Jos ylivelkaantuminen uhkaa mutta luottotietosi ovat kunnossa, ehdit vielä vaihtaa suuntaa. Voit hakea kulutusluottoa pankista lainojen yhdistelyä varten.

Pankin kulutusluotossa lainan takaisinmaksuaika on pidempi ja korot alhaisemmat. Myös lainanhoitokulut ovat matalampia ja helpommin hallittavissa, kun niitä maksaa vain yhteen paikkaan. Yksi isompi ja paremmin omaan maksukykyyn mitoitettu laina tulee siten halvemmaksi kuin monet erilaiset luotot tai pikavipit.

”Lainojen yhdistäminen on yksi tyypillisimmistä syistä ottaa kulutusluottoa pankista. Pankin kulutusluotoissa takaisinmaksuaika voi olla jopa yli 10 vuotta, joten voit siten yhdessä pankin kanssa suunnitella lainan takaisinmaksun kuukausittaisen kokonaissumman itsellesi sopivaksi”, Päivi Huttunen sanoo.

Lainojen järjestelyä kannattaakin hakea hyvissä ajoin, kun luottotiedot ovat kunnossa ja tilanne on vielä hallittavissa. Vastuullisesti toimiva pankki tarkistaa aina asiakkaiden maksukyvyn ja luottotiedot. Näin varmistetaan, että asiakas pystyy hoitamaan lainansa ja rahaa jää myös muuhun elämiseen.

”Yksittäisten lainojen maksuviidakossa energia menee helposti siihen, että suoriutuu yhdestä laskusta kerrallaan. Lainojen yhdistely auttaa ottamaan oman talouden paremmin omiin käsiin ja jos raha-asiat hoitaa yhdessä paikassa, on näkymä omiin tuloihin ja menoihin parempi. Se auttaa suunnittelemaan omaa taloutta myös eteenpäin”, toteaa Huttunen lopuksi.

Testaa S-Pankin lainalaskurilla mikä olisi sinulle sopiva kuukausierä

  

Kuinka toimia maksuvaikeuksissa?

Maksuvaikeuksissa apua kannattaa pyytää heti. Näin vältät turhat viivästys- ja perimiskulut sekä maksuhäiriömerkinnän syntymisen. Jos sinulla on pankista lainaa, niin ota yhteys pankkiisi sopivan järjestelyn selvittämiseksi.

Vinkkejä oman talouden hallintaan tai rahavaikeuksien selvittämiseen löytyy esimerkiksi Takuusäätiön ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta. Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta löydät myös oman kuntasi talous- ja velkaneuvojan yhteystiedot.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Takuusäätiö

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat